Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 277-284 | DOI: 10.18832/kp2011032
Tento stručný přehled popisuje odpovědi kvasinek na různé typy stresů, kterým mohou být vystaveny. Stresy a reakce kvasinek jsou zde charakterizovány z pohledu genetických znaků, biochemických pochodů, vypínání a zapínání signálních drah během stresových odpovědí, a výsledných změn buněčné fyziologie a/nebo struktury. Článek obsahuje stručný výčet různých druhů stresů, jak environmentálních, tak stresů způsobených současnou pivovarskou technologií. Hlavní pozornost je věnována pivovarským kvasinkám, rozdílům mezi nimi a mnohem více studovanými laboratorními kmeny a vlivu těchto odlišností na způsoby, jakými pivovarské kvasinky zahajují a uskutečňují odpovědi na stresové podmínky.
Vloženo: 2. květen 2011; Přijato: 1. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011