Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 285-289 | DOI: 10.18832/kp2011033
Nové intenzifikační výrobní postupy piva kladou zvýšené nároky na vstupní suroviny a produkční kmen pivovarských kvasinek. Vysokoobsažné mladiny, na jejichž zkvašování je založena HGB technologie výroby piva, nejsou optimálním prostředím pro pivovarské kvasinky. Vyšší osmotický tlak a alkohol jsou limitujícími faktory pro zdárný průběh hlavního kvašení. Jedním ze zdrojů produkčních kmenů jsou pivovarské kvasinky deponované ve Sbírce VÚPS. U vybraných kmenů (9, 14, 98, 111, 112, 133) byla testována jejich schopnost zkvašovat mladiny o původním extraktu 16 a 20 % w/w v podmínkách laboratorních kvasných zkoušek. Dosavadní výsledky dovolují předpoklad, že kmeny č. 9, 111 a 112 mohou rozšířit nabídku produkčních kvasinek o kmeny tolerantní k osmotickému tlaku a alkoholu, tedy vhodné/optimální pro HGB technologii.
Vloženo: 23. květen 2011; Přijato: 19. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011