Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 296-304 | DOI: 10.18832/kp2011035

Zjišťování autenticity českých odrůd chmele pomocí chemických a molekulárně-genetických analýz.Recenzovaný článek

Karel KROFTA, Josef PATZAK
Chmelařský institut s. r. o., Žatec, Kadaňská 2525, 438 46 Žatec

Autenticita stávajícího souboru 11 registrovaných českých odrůd chmele byla provedena na základě analýz alfa a beta kyselin, chmelových silic a prenylovaných flavonoidů. Rozlišení odrůd bylo provedeno na základě zastoupení kohumulonu, obsahu vybraných alifatických esterů a terpenických uhlovodíků farnesenu a selinenů ve chmelových slicích a obsahu xanthohumolu a DMX a poměru alfa kyseliny/xanthohumol. Pomocí těchto deskriptorů bylo sestaveno identifikační schéma. Molekulárně-genetické analýzy sušených hlávek ukázaly, že identifikace odrůd z tohoto materiálu je možná. Spolehlivost identifikace chmelových odrůd obecně závisí na stáří vzorků a na způsobu zpracování hlávkového chmele na výrobky. V případě chmelových extraktů je analýza DNA nepoužitelná, u chmelových granulí je omezená, protože procesní podmínky buď DNA odstraňují, nebo destruují. Modelové pokusy falsifikace Žateckého poloraného červeňáku pomocí chemických a genetických analýz shodně prokázaly, že míra průkaznosti je zhruba od hranice 10 % hm. příměsi. Nedávno odhalený reálný případ falsifikace Žateckého poloraného červeňáku prokázal, že podíl cizí příměsi činil 50 až 70 % hm.

Klíčová slova: alfa a beta kyseliny, chmelové silice, farnesen, DNA, falsifikace chmele

Vloženo: 19. červen 2011; Přijato: 27. červenec 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011 

Reference

  1. De Keukeleire, D. et al.: Novel metodology for unambiguous identification of hop varieties. Proceedings of the 23th Convention The Institute of Brewing, Asia Pacific Section, Sydney, Australia, 1994, 129-132.
  2. De Cooman, L., Everaert, E., De Keukeleire, D.: Quantitative analysis of hop acids, essential oils and flavonoids as a clue to the identification of hop varieties.Phytochem. Analysis. 9, 1998, 145-150. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Nickerson, G. B., Williams, P. A.: Varietal differences in the proportions of cohumulone, adhumulone and humulone in hops. J. Am. Soc. Brew. Chem. 44, 1986, 91-94. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Wackerbauer, K., Balzer, U.: Varietal determination of German hops and hop products by HPLC analysis of humulones and lupulones. Possibilities and limitations. Monatsschr. Brauwiss. 6, 1988, 252-255.
  5. Krofta, K.: Obsah a složení chmelových pryskyřic žateckých chmelů z pohledu jejich pivovarské hodnoty. Disertační práce. VŠCHT v Praze, 2002.
  6. Roberts, M. T., Dufour, J. P., Lewis, A. C.: Application of comprehensive multidimensional gas chromatography combined with time-of-flight mass spectrometry (GCxGC-TOFMS) for high resolution analysis of hop essential oil. J. Sep. Sci. 27, 2004, 473-478. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Eyres, G., Dufour, J. P.: Hop essential oils, chemical composition and odor characterics. Beer in Health and Disease Prevention. Elsevier, London, 2009.ISBN: 978-0-12-373891-2. 239-254. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Kralj, D. et al. : Variability of essential oils of hops (Humulus lupulus L.). J. Inst. Brew. 97, 1991, 197-206. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Likens, S. T., Nickerson, G. B.: Identification od hop varieties by gas chromagraphic analysis of thein essential oils, constancy of oil composition under various environmental ifluences. J. Agric. Food Chem. 15, 1967, 525-530. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Peacock, V. E., Mccarty, P.: Varieta identification of hops and hop pellets. MBAA Technical Quartely. 29, 1992, 81-85.
  11. Narziss, L., Miedaner, H., Gresser, A.: Comparison of the hop oil spectrum of different varieties of hops. Brauwelt, 1986 (1), 17-22.
  12. Katsiotis, S. T. et al.: Comparative study of the essential oils from hops of various Humulus lupulus L. cultivars. Flavour Fragrance J. 4, 1984, 187-191. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Kenny, S.T.: Identification of U.S.grown hop cultivars by hop acids and essential oil analyse. J. Am. Soc. Brew. Chem. 48, 1990, 3-8. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Kroupa, F.: Objektivní charakteristika chmelového aroma českých chmelů a chmelových výrobků. Disertační práce.VŠCHT v Praze, 2007.
  15. Shellie, R. A. et al.: Varietal characterisation of hop (Humulus lupulus L.) by GC-MS analysis of hop cone extracts. J. Sep. Sci. 32, 2009, 3720-3725. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Van Sumere, C. F. et al.: Biochemical identification of hop (Humulus lupulus L.) cultivars, hop pellets and barley (Hordeum vulgare L.) by means of RP-HPLC flavonoid fingerprints. Cerevisia, 14, 1989, 147-156.
  17. Jelínek, L.: Využití stanovení obsahu jednotlivých polyfenolů pro určení odrůdy chmele. Diplomová práce. VŠCHT v Praze, 2009.
  18. Patzak, J.: Characterization of Czech hop (Humulus lupulus L.) genotypes by molecular methods. Rostl. výroba. 48, 2002, 343-350. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Murakami, A.:The practical application of PCR for the verification of hop variety. MBAATechnical Quarterly. 35, 1998, 185-188.
  20. Patzak, J.: Assessment of somaclonal variability in hop in vitro meristem cultures and clones by molecular methods. Euphytica, 131, 2003, 343-350. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Hadonou, A. M., Walden, R., Darby, P.: Isolation and characterization of polymorphic microsatellites for assessment of genetic variation of hops (Humulus lupulus L.). Mol. Ecol. Notes 4, 2004, 280. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Jakse, J., Bandelj, D., Javornik, B.: Eleven new microsatellites for hop (Humulus lupulus L.). Mol. Ecol. Notes 2, 2002, 544. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Stajner, N., Jakse, J., Kozjak, P., Javornik, B.: The isolation and characterisation of microsatellites in hop (Humulus lupulus L.). Plant Sci. 168, 2005, 213-221. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Patzak, J.: Využití moderních molekulárních metod u chmele. Chmelařská ročenka 2011. VUPS, Praha, 2011, 126.
  25. Nesvadba V., Brynda M., Patzak J., Krofta K.: Metodika pro udržení odrůdové čistoty chmelových porostů. Metodika pro praxi 5/08 Žatec, Chmelařský institut, 2008, ISBN 978-80-86836-87-4.
  26. Krofta, K.: Hodnocení kvality chmele. Metodika pro praxi 4/08. Chmelařský institut Žatec, 2008, ISBN 978-80-86836-84-3.
  27. Krofta, K., Čepička, J.: Stanovení chmelových silic metodou SPME. Kvasný průmysl. 46, 2000, 235-241. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Patzak, J.: Comparison of RAPD, STS, ISSR and AFLP molecular methods used for assessment of genetic diversity in hop (Humulus lupulus L.). Euphytica 121, 2001, 9-18. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Patzak, J.,Vrba, L., Matousek, J.(2007):New STS molecular markers for assessment of genetic diversity and DNA fingerprinting in hop (Humulus lupulus L.). Genome 50, 2007, 15-25. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Patzak J., Matoušek, J.:Development and evaluation of expressed sequence tag-derived microsatellite (EST-SSR) markers for genotyping of hop (Humulus lupulus L.). Biologia Plantarum 55, 2011, in press. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Araki, S., Tsuchiya, Y., Masachika, T., Tamaki, T., Shinotsuka, K.: Identification of hop cultivars by DNA marker analysis. J. Amer. Soc. Brew. Chem. 56, 1998, 93-98. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Townsend, M. S., Henning, J. A., Moore, D. L.: AFLP analysis of DNA dried hop cones. Crop Sci. 40, 2000, 1383-1386. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Fleischer, R., Horlemann, C., Schwekendiek, A., Kling, C.,Weber, G.: AFLP fingerprinting in hop: analysis of the genetic variability of the Tetnang variety. Genet. Resour. Crop Evol. 51, 2004, 211-220. Přejít k původnímu zdroji...