Kvasny Prum. 2011; 57(10): 366-370 | DOI: 10.18832/kp2011039

Chmel - bohatý zdroj antioxidantů. Metody k posouzení antioxidační aktivity chmelové matrice.Recenzovaný článek

Marie JURKOVÁ, Vladimír KELLNER, Danuša HAŠKOVÁ, Jiří ČULÍK, Pavel ČEJKA, Tomáš HORÁK, Josef DVOŘÁK
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Příspěvek jednotlivých sloučenin chmele k jeho celkové antioxidační aktivitě byl sledován metodou HPLC s CoulArray detekcí v širokém rozsahu potenciálů 250-900 mV. Látky se stejným elektrochemickým chováním jako epikatechin a katechin a od nich odvozené oligomerní proanthokyanogeny (OPC) bylo možné na základě nižších reakčních potenciálů (500 mV) odlišit od ostatních elektrochemicky aktivních sloučenin. Celkový obsah těchto OPC včetně katechinu a epikatechinu byl stanoven jako ekvivalent koncentrace katechinu užitého jako externího standardu. Výsledky byly korelovány jednak s hodnotami skupinových analýz pro stanovení celkových polyfenolů a pro stanovení anthokyanogenů, jednak s výsledky získanými moderní metodou elektronové spinové resonance (ESR - DPPH).

Klíčová slova: oligomerní proanthokyanogeny (OPC), HPLC-Coul - Array, ESR - DPPH

Vloženo: 12. červen 2011; Přijato: 29. srpen 2011; Zveřejněno: 1. říjen 2011 

Reference

  1. Krofta, K., Mikyška, A., Hašková, D.: Antioxidant characterictics of hops and hop products. J. Inst. Brew. 114, 2008, 160-166. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Hofta, P., Dostálek, P., Basařová, G.: Chem. Listy 98, 2004, 825-830.
  3. Magalhaes, P. J., Dostálek, P., Cruz, J. M., Guido, L. F., Barros, A. A.: The impact of a xanthohumol-enriched hop product on the behavior of xanthohumol and isoxanthohumol in pale and dark beers: a pilot scale approach. J. Inst. Brew. 114, 2008, 246-256. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Henderson, M. C., Miranda, C. L., Stevens, J. F., Deinzer, M. L., Buhler, D. R.: In vitro inhibition of human P450 enzymes by prenylated flavonoids from hop, Humulus lupulus. Xenobiotica 30, 2000, 235-251. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Milligan, S.R., Kalita, J.C., Heyerick, A., Rong, H., De Cooman, L., De Keukeleire, D.: Identification of a potent phytoestrogen in hops (Humulus lupulus L.) and beer. J. Clin. Endocrinol. Metab. 84, 1999, 2249-52. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Miranda, C. L., Stevens, J. F., Hemrich A., Henderson, M. C., Rodrigues, R. J.,Yang,Y. H., Deinzer, M. L., Barnes, D. R., Buhler, D. R.: Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus) in human cancer cell lines. Food Chem. Toxicol. 37 (4), 1999, 271-285. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Medjakovic, S., Jungbauer, A.: Red clover isoflavones biochanin A and formononetin are potentligands of the human aryl hydrocarbon receptor. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 108, 2008, 171-177. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Acworth, I., Waraska, J., Gamache, P., Mohindra, D.: The application of electrochemistry to the measurement of polyphenols in natural products and animal tissues: target and metabolomic studies.ESA-A Dionex Company, Chelmsford, MA, USA;Dionex Corporation, Sunnyvale, CA, USA.
  9. Jurková, M., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Čejka, P., Karásek, P.: Analýza polyfenolů v pivovarských surovinách s využitím PSE (Pressurized Solvent Extraction) - tlakové extrakce rozpouštědlem a metodou HPLC s CoulArray detekcí. Kvasny Prum. 56, 2010, 18-23. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Analytica EBC, European Brewery Convention, European Brewery Convention.Analytica EBC, Method 9.11 -Total Polyphenols in Beer by Spectrophotometry Nűrnberg, Germany, 2002.
  11. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika 2, Merkanta s. r. o, Praha, 1993.