Kvasny Prum. 2011; 57(10): 371-376 | DOI: 10.18832/kp2011040

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2010 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2010. Vlivem nepříznivých klimatických podmínek v průběhu sklizně se u ječmene vyskytovalo biologické, fyziologické poškození a zahnědlé špičky. Ječmen měl průměrný obsah bílkovin a mírně nadprůměrný obsah škrobu. Slad měl dobrou kvalitu. Jako problematické parametry byly vyšší zákal sladiny a delší doba zcukření. Ve zvýšené míře byl stanoven gushing sladu.

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2010, jakost

Vloženo: 11. červen 2011; Přijato: 12. září 2011; Zveřejněno: 1. říjen 2011 

Reference

  1. Český statistický úřad [online]. Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za rok 2010. [cit. 2011-02-18] Dostupné na www: <http://www.czso.cz/csu/2011edicniplan.nsf/p/2102-11>.
  2. Basařová, G., et al.: Pivovarsko-sladařská analytika (1), Merkanta, Praha, 1993.
  3. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009. ISBN 3-418-00759-7.
  4. MEBAK:Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising-Weihenstephan, 1997.
  5. Český hydrometeorologický ústav: Měsíční přehled počasí 59, 2010, 1-10.
  6. EAGRI [online]. Žňové zpravodajství. [cit. 2010-09-25]. Dostupné na www: <http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/>.
  7. Dvořáčková, O.: Stručná zpráva o roku 2010, ÚKZÚZ Brno, 2010.
  8. Prokeš, J.: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2006 v ČR. Kvasný Prum. 52, 2006, 355-358.