Kvasny Prum. 2012; 58(1): 2-5 | DOI: 10.18832/kp2012001

Head-space analýzy v pivovarské analytice..Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Head-space metoda ve spojení s plynovou chromatografií představuje postup pro stanovení těkavých látek. Nalezla široké uplatnění při analýze potravin včetně piva. Tato práce je zaměřena na využití této techniky v pivovarské analytice a jsou diskutovány výhody a nevýhody různého způsobu provedení - statická head-space (provedení s plynotěsnou stříkačkou nebo v uspořádání ventil a dávkovací smyčka) a dynamická head-space metoda (purge and trap).

Klíčová slova: Head-space, plynová chromatografie, příprava vzorků, pivo, pivovarská analytika

Vloženo: 5. srpen 2011; Přijato: 7. listopad 2011; Zveřejněno: 1. leden 2012 

Reference

  1. Anonymous, 1996a: Brautechnische Analysenmethoden, 1.2.1. - Vicinale Diketone - Headspace-Methode, Band III, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  2. Anonymous, 1996b: Brautechnische Analysenmethoden, Band III, Metode 1.3.1.1. - Freies DMS in Würze und Bier - Headspace-Methode, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  3. Anonymous, 1996c: Brautechnische Analysenmethoden, 1.3.2. - DMS - Vorstufen in Würze, Band III, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  4. Anonymous, 1996d: Brautechnische Analysenmethoden, 1.3.3. - DMS - Vorstufen in Malz, Band III, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  5. Anonymous, 1996e: Brautechnische Analysenmethoden, 1.1.1. - Leichtflüchtige Gärungsnebenprodukte - Headspace-Methode, Band II, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  6. Anonymous, 1996f: Brautechnische Analysenmethoden, 1.2.4.3. - 3-hydroxy-2-butanon (acetoin) - Headspace-Methode, Band II, ME- BAK Freising-Weihenstephan: Germany.
  7. Anonymous, 1997a: IOB methods of analysis, Vol. 1. Method 9.22 - Vicinal diketones in beer by gas chromatography: capillary column. The Institute of Brewing: London, England.
  8. Anonymous, 1997b: IOB methods of analysis, 9.23 - Vicinal diketones in beer by gas chromatography: packed column. The Institute of Brewing, Vol. 1, The Institute of Brewing: London, England.
  9. Anonymous, 1997c: IOB methods of analysis, 9.33 - Dimethyl sulphide in beer by gas chromatography.The Institute of Brewing, Vol. 1, The Institute of Brewing: London, England.
  10. Anonymous, 1997d: IOB methods of analysis, 9.32 - Lower boiling point volatile compounds in beer by headspace gas chromatography. The Institute of Brewing, Vol. 1, The Institute of Brewing: London, England.
  11. Anonymous, 2005: Analytica EBC, 9.24.2 - Dimethyl sulphide and other lower boiling point volatile compounds in beer by gas chromatography. European Brewery Convention, 5th update, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag: Nűrnberg, Germany.
  12. Bovijn, L., Pirotte, J., Berger, A., 1958: Gas chromatography 1958 (Amsterdam Symposium), in Desty D.H. (Editor), Butterworths, London, 310.
  13. Chaintreau, A., 2000: Sample preparation, headspace techniques. In: Encyclopedia of analytical chemistry (Meyers R. A., ed.), p. 4229. Wiley, Chichester.
  14. Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., 1997: Zkušenosti s využitím nových technik plynové chromatografie při analýze senzoricky aktivních látek. Část I. Aplikace Purge and Trap Injektoru (PTI) a Thermal Desorption Cold Trap Injektoru (TCT) při analýze karbonylových slou- čenin v pivu. Kvasný Prum. 43: 300-304.
  15. Dewulf, J., van Langenhove, H., 2002: Analysis of volatile organic compounds using gas chromatography. Trends Anal. Chem., 21: 637-646. Přejít k původnímu zdroji...
  16. European Brewery Convention, 2005: Analytica EBC, 5th update, Method 9.24.2 - Vicinal diketones in beer: gas chromatographic method. Fachverlag Hans Carl, Nűrnberg, Germany.
  17. Harger, R. N., Bridwell, E. G., Raney, B. B., 1939: Proc. Am. Soc. Biol. Chem., J. Biol. Chem., 128.
  18. Kolb, B., 2000: Headspace gas chromatography. In: Encyclopedia of separation science (Wilson I. D., ed.), p. 489. Academic Press, London. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Kolb, B., Ettre, L.S., 2006: Static headspace-gas chromatography: theory and practice, 2nd ed., Wiley, Chichester. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Pawliszyn, J., Lord, H. L., 2010: Headspace gas chromatography. In: Sample preparation, Wiley, Chichester, 25. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Roose, P., Brinkman, U. A.Th., 2005: Monitoring organic microcontaminants in the marine environment: principles, programmes and progress. Trends Anal. Chem., 24: 897-926. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Snow, N. H., Slack, G. C., 2002: Head-space analysis in modern gas chromatography. Trends Anal. Chem., 21: 608-617. Přejít k původnímu zdroji...