Kvasny Prum. 2012; 58(4): 109-114 | DOI: 10.18832/kp2012012

Mykotoxikologická kvalita ječmene sklizeného v ČR v letech 2005-2010.Recenzovaný článek

Ivana POLIŠENSKÁ, Ondřej JIRSA, Pavel MATUŠINSKY
Agrotest fyto, s.r.o., Havlíčkova 2787, 767 01 Kroměříž

U reprezentativního souboru vzorků ječmene sklizeného v České republice v letech 2005-2010 byl hodnocen výskyt fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA), vliv agrotechnických faktorů na úroveň kontaminace těmito mykotoxiny a přítomnost čtyř druhů patogenů Fusarium (F. avenaceum, F. culmorum, F. graminearum a F. poae). Byla zjištěna statisticky průkazná ročníková závislost obsahu DON i ZEA a průkazný vliv předplodiny i odrůdy na obsah DON. Nejvyšší úroveň obsahu DON byla zjištěna ve sklizni roku 2009 a odpovídaly tomu také výjimečně časté nálezy patogena F. graminearum v tomto roce. V ostatních letech na ječmeni dominovalo F. poae.

Klíčová slova: ječmen, Fusarium, mykotoxiny, deoxynivalenol, zearalenon

Vloženo: 27. listopad 2011; Přijato: 20. únor 2012; Zveřejněno: 1. duben 2012 

Reference

  1. Anonymous 2003. SCOOP TASK 3.2.10 Collection of occurrence data of Fusarium toxins in food and assessment of dietary intake by the population of EU Member States. Brussels (Belgium): European Commission; [cited 11.10. 2011] Available from: http://ec.europa.eu/food/fs/scoop/task3210.pdf
  2. Brennan, J.M., Egan, D., Cooke, B.M., Doohan, F.M., 2005: Effect of temperature on head blight of wheat caused by Fusarium culmorum and F. graminearum. Plant Pathol. 54:156-160. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Campbell, H., Choo, T.M., Vigier, B., Underhill, L., 2002: Comparison of mycotoxin profiles among cereal samples from eastern Canada. Can. J. Bot. - Rev. Canadienne Botanique 80: 526-532. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Desjardins, A.E., 2006: Fusarium Mycotoxins. Chemistry, Genetics, and Biology. The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota, USA.
  5. Edwards, S.G., 2006: Fusarium mycotoxin content of UK organic and conventional barley. Food Addit. Contam. 26: 1185-1190. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Hýsek, J., Váňová, M., Hajšlová, J., Radová, Z., Koutecká, J., Tvarů- žek, L., 1999: Fusariose of barley with emphasis on the content of trichothecenes. Plant Prot. Sci. 35: 96-102. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Jones, R.K., Mirocha, C.J., 1999: Quality parameters in small grains from Minnesota affected by Fusarium head blight. Plant Dis. 83: 506-511. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Kmoch, M., Šafránková, I., Holková, L., Pokorný, R., Marková, J., 2011: Fungi of Fusarium sp. in naturally infected malting barley varieties/lines (Hordeum vulgare L.) and their identification and quantification by the Real-Time PCR method. Kvasny Prum. 57: 203-208. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Komise evropských společenství:Nařízení Komise (ES) č.1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví limity některých kontaminujících látek v potravinách. Úřední věstník Evropské Unie, L364.
  10. Langevin, F., Eudes, F., Comeau, A., 2004: Effect of trichothecenes produced by Fusarium graminearum during Fusarium head blight development in six cereal species. Eur. J. Plant Pathol. 110: 735- 746. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Langseth, W., Elen, O., 1997: The occurrence of deoxynivalenol in Norwegian cereals. Differences between years and districts, 1988- 1996. Acta Agric. Scand. B. 47: 176-184. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Logrieco, A., Bottalico, A., Mulé, G., Moretti, A., Perrone, G., 2003: Epidemiology of toxigenic fungi and their associated mycotoxins for some Mediterranean crops. Eur. J. Plant Pathol. 109: 645- 667. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Ma, H.M., Ge, H., Zhang, X., Lu, W., Yu, D., Chen, H., Chen, J., 2009: Resistance to Fusarium head blight and deoxynivalenol accumulation in Chinese barley. J. Phytopathol. 157: 166-171. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Matthäus, K., Dänicke, S., Vahjen, W., Simon, O., Wang, J., Valenta, H., Meyer, K., Strumpf, A., Ziesenib, H., Flachowsky, G., 2004: Progression of mycotoxin and nutrient concentrations in wheat after inoculation with Fusarium culmorum. Arch. Anim. Nutr. 58: 19-35. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Mesterházy, A., 2003: Breeding wheat for Fusarium head blight resistance in Europe. In: Fusarium Head Blight of Wheat and Barley. Ed. Leonard, K.J., Bushnell, W.R., The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota, USA: 312 pp.
  16. Parry, D.W., Nicholson, P., 1996: Development of a PCR assay to detect Fusarium poae in wheat. Plant Pathol. 45: 383-391. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Prokeš, J., 2006: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2006 v ČR. Kvasny Prum.: 52: 355-358.
  18. Rossi, V., Ravanetti, A., Pattori, E., Giosue, S., 2001: Influence of temperature and humidity on the infection of wheat spikes by some fungi causing Fusarium head blight. J. Plant Pathol. 83: 189-198.
  19. Schaafsma, A.W., Hooker, D.C., Miller, J.D., 2005: Progress and limitations with respect to pre-harvest forecasting of Fusarium toxins in grains. Phytopathology 95 suppl., [np].
  20. Schilling, A.G., Möller, E.M., Geiger, H.H., 2006: Polymerase chain reaction-based assays for species-specific detection of Fusarium culmorum, F. graminearum and F. avenaceum. Mol. Plant Pathol. 86: 515-522. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Turner, A.S., Lees, A.K., Rezanoor, H.N., Nicholson, P., 1998: Refinement of PCR-detection of Fusarium avenaceum and evidence from DNA marker studies for phenetic relatedness to Fusarium tricinctum. Plant Pathol. 47: 278-288. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Vogelgsang, S., Sulyok, M., Bänziger, I., Krska, R., Schuhmacher, R., Forrer, H.R., 2005.: Effect of fungal strain and cereal substrate on in vitro mycotoxin production by Fusarium poae and Fusarium avenaceum. Food Addit. Contam. 25: 754-757. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Xu, X.M., Parry, D.W., Nicholson, P., Thomsett, M.A., Simpson, D., Edwards, S.G., Cooke, B.M., Doohan, F.M., Brennan, J.M., Moretti, A., Tocco, G., Mule, G., Hornok, L., Giczey, G., Tatnell, J., 2005: Predominance and association of pathogenic fungi causing Fusarium ear blight in wheat in four European countries. Eur. J. Plant Pathol. 112: 143-154. Přejít k původnímu zdroji...