Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 201-208 | DOI: 10.18832/kp2012019
Byly stanoveny odrůdové rozdíly v obsahu volné ferulové kyseliny v obilkách ječmene. V průměru roků 2007 a 2008 vykazovala nejvyšší obsah volné ferulové kyseliny odrůda Sebastian (15,68 mg.kg-1) a statisticky významně se tak od všech ostatních odrůd lišila. Nejvyšší obsah celkové ferulové kyseliny měly v průměru obou roků odrůdy Jersey (984,10 mg.kg-1) a Tolar ( 973,02 mg.kg-1) a statisticky významně se tak lišily od některých odrůd ze souboru. I roky pěstování se významně podílely na obsahu volné i celkové ferulové kyseliny. V roce 2007 byl obsah volné ferulové kyseliny v průměru souboru odrůd statisticky významně vyšší (14,06 mg.kg-1) oproti roku 2008 (10,88 mg.kg-1). Naopak celkové ferulové kyseliny bylo v průměru souboru významně vyšší množství stanoveno v roce 2008 (972,98 mg.kg-1) oproti roku 2007 (822,21 mg.kg-1). Tyto nálezy mohly být způsobeny rozdílnými teplotními a vlhkostními podmínkami ročníků pěstování i interakcí odrůd s těmito podmínkami. Lze tedy konstatovat, že obsah volné a celkové ferulové kyseliny byl statisticky významně ovlivňován odrůdami, povětrnostními podmínkami v jednotlivých letech pěstování a také interakcemi těchto faktorů.
Vloženo: 15. březen 2012; Přijato: 22. květen 2012; Zveřejněno: 1. červenec 2012