Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 201-208 | DOI: 10.18832/kp2012019

Variabilita obsahu volné a celkové ferulové kyseliny v obilkách ječmene jarního.Recenzovaný článek

Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Zdeňka PROKOPCOVÁ, Sylva BĚLÁKOVÁ, Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Radim CERKAL, Helena PLUHÁČKOVÁ, Kateřina VACULOVÁ, Pavlína SMUTNÁ
1 Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno
3 Agrotest fyto, s.r.o., Havlíčkova 2787/121, 767 41 Kroměříž

Byly stanoveny odrůdové rozdíly v obsahu volné ferulové kyseliny v obilkách ječmene. V průměru roků 2007 a 2008 vykazovala nejvyšší obsah volné ferulové kyseliny odrůda Sebastian (15,68 mg.kg-1) a statisticky významně se tak od všech ostatních odrůd lišila. Nejvyšší obsah celkové ferulové kyseliny měly v průměru obou roků odrůdy Jersey (984,10 mg.kg-1) a Tolar ( 973,02 mg.kg-1) a statisticky významně se tak lišily od některých odrůd ze souboru. I roky pěstování se významně podílely na obsahu volné i celkové ferulové kyseliny. V roce 2007 byl obsah volné ferulové kyseliny v průměru souboru odrůd statisticky významně vyšší (14,06 mg.kg-1) oproti roku 2008 (10,88 mg.kg-1). Naopak celkové ferulové kyseliny bylo v průměru souboru významně vyšší množství stanoveno v roce 2008 (972,98 mg.kg-1) oproti roku 2007 (822,21 mg.kg-1). Tyto nálezy mohly být způsobeny rozdílnými teplotními a vlhkostními podmínkami ročníků pěstování i interakcí odrůd s těmito podmínkami. Lze tedy konstatovat, že obsah volné a celkové ferulové kyseliny byl statisticky významně ovlivňován odrůdami, povětrnostními podmínkami v jednotlivých letech pěstování a také interakcemi těchto faktorů.

Klíčová slova: antioxidant, fenolové kyseliny, odrůdy, ferulová kyselina volná a celková

Vloženo: 15. březen 2012; Přijato: 22. květen 2012; Zveřejněno: 1. červenec 2012 

Reference

  1. Abdel-Aal, E.S.M., Hucl, P., Sosulski, FW., Graf, R., Gillott, C., Pietrzak, L., 2001: Screening spring wheat for midge resistance in relation to ferulic acid content. J Agric Food Chem 49:3559-3556. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Andersson, A.M., Lampi, A.M., Nyström, L., Piironen, V., Li, L, Ward, J.L., Gebruers, K., Courtin, C.M., Delcour, J.A., Boros, D., Fraś, A., Dynkowska, W., Rakszegi, M., Bedö, Z., Shewry, P.R., Aman, P., 2008: Phytochemical and Dietary fiber Components in barley varieties in the HEALTHGRAIN diversity screen. J Agric Food Chem 56:9767-9776. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Běláková, S., 2008: Monitoring of ferulic acid content during malt production. Chem Listy 102:595-596.
  4. Beta, T., Naing, S., K., Nam, S., Mpofu, A., Therrien, M., 2007: Antioxidant activity in relationship to phenolic content of diverse food barley genotypes. Symposium on Antioxidant Measurement and Applications held at the 229th ACS National Meeting 956:242- 254. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Du, L., Yu, P., Rossnagel, B.G., Christensen, D.A., McKinnon, J.J., 2009: Physicochemical characteristics, hydroxycinnamic acids (ferulic acid, p-coumaric acid) and their ratio, and in situ biodegradability: Comparison of genotypic diferences among six barley varieties. J Agric Food Chem 57:4777-4783. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Dvorakova, M., Guido, L.F, Dostalek, P., Skulilova, Z., Moreira, M.M., Barros, A., 2008: Antioxidant properties of free, soluble ester and insoluble-bound phenolic compounds in different barley varieties and corresponding malts. J Inst Brew. 114:27-33. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Ehrenbergerová, J., Březinová Belcredi, N., Psota, V., Hrstková, P., Cerkal, R., Newman, W., 2008: Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition. Plant foods Hum Nutr 63:111-117. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Figueroa-Espinoza, M.C., Morel, M.H., Surget, A., Asther, M., Moukha, S., Sigoillot, J.C., Rouau, X., 1999: Attempt to Cross-link feruloylated arabinoxylans and proteins with a fungal laccase. Food Hydrocolloids 13:65-71. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Friedman, M., Jurgens, H.S., 2000: Effect of pH on the stability of plant phenolic compounds. J Agric Food Chem 48:2101-2110. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Hermann, H., 1992: Contents of principle plant pehnols in fruits. Fluess Obst 59:66-70.
  11. Hernanz, D., Nunez, V., Sancho, A.I., Faulds, C.B., Williamson, G., Bartolome, B., Gomez-Cordoves, C., 2001: Hydrocinnamic acids and ferulic acid dehydrodimers in barley and processed barley. J Agric Food Chem 49:4884-4888. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Holtekjølen, A.K., Kinitz, C., Knutsen, S.H., 2006: Flavanol and bound phenolic acid contents in different barley varieties. J Agric Food Chem 54:2253-2260. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Humberstone, F.J., Briggs, D.E., 2000: Extraction and assay of ferulic acid esterase from malted barley. J Inst Brew 106:21-29. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Izydorczyk, M.S., Dexter, J.E., 2008: Barley beta-glucans and arabinoxylans: Molecular structure, physicochemical properties and uses in food products: a review. Food Res Int 41:850-868. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Johnsson, P., Peerlkamp, N., Kamal-Eldin, A., Andersson, R.E., Andersson, R., Lundgren, L.N., Åman P., 2002: Polymeric fractions containing phenol glucosides in flaxseed. Food Chem 76:207-212. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Lachman, J., Hamouz, K., Orsák, M., 2005: Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě. Chem Listy 99:474-482.
  17. Madhujith, T., Shahidi, F., 2008: Antioxidant and antiproliferative potential of pearled barley (Hordeum vulgare). Pharm Biol 46:88-95. Přejít k původnímu zdroji...
  18. McKee, L.H., Latner, T.A., 2000: Underutilized sources of dietary fibre: a review. Plant Foods Hum Nutr 55:285-304. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Mikyška, A., Prokeš, J., Běláková, S., Škach, J., Hašková, D., 2010: The influence of barley origin and malting technology on ferulic acid content in barley and malt. Kvasny prum 56:145-151. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Norton, R.A.,1995: Quantification of steryl ferulate and p-coumarate esters from corn and rice. Lipids 30:269-274. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Ou, S., Kwok, K.C., 2004: Review ferulic acid: pharmaceutical functions preparation and applications in foods. J Sci Food Agric 84:1261-1269. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Pussaynawin, V., Wetzel, D., 1987: High-performance liquid chromatographic determination of ferulic acid in wheat milling fractions as a measure of bran contamination. J Chromatogr. 391:243-255. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Reichert, R.D., Youngs, C.G., Christensen, D.A., 1980: Polyphenols in Penissetum millet, in Polyphenols in cereals and legumes. Hulse, JH, Ed, International Development Research Centre, Ottawa, Canada 50-60.
  24. Renger, A., Steinhart, H., 2000: Ferulic acid dehydrodimers as structural elements in cereal dietary fibre. Eur Food Res Technol 211:422-428. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Shahidi, F., Naczk, M., 2004: Phenolics in food and Nutraceuticals. CRC Press, London 560 p. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Saulnier, L, Crépeau, M.J., Lahaye, M., Thibault, J.F., Garcia-Conesa, M.T., Kroon, A.P., Williamson, G., 1999: Isolation and structural determination of two 5,5´-diferuloyl oligosaccharides indicate that maize heteroxylans are covalently cross-linked by oxidatively coupled ferulates. Carbohydr Res 5:82-92. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Siebenhandl, S., Grausgruber, H., Pellegrini, N., Del Rio, D., Fogliano, V., Pernice, R., Berghofer, E., 2007: Phytochemical profile of main antioxidants in diferent fractions of purple and blue wheat, and black barley. J Agric Food Chem 55:8541-8547. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Sohn, Y.T., Oh, J.H., 2003: Characterization of physicochemical properties of ferulic acid. Arch Pharm Res 26:1002-1008. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Szwajgier, D., Pielecki, J., Targoński, Z., 2005: The Release of ferulic acid and feruloylated oligosaccharides during wort and beer production. J Inst Brew 111:372-379. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Velíšek, J., Cejpek, K., 2008: Biosynthesis of food components. 1. vyd. Ossis Tábor, 512 p.
  31. Tod, S., Kumura, M., Ohnishi, M., 1991: Effects of phenolcarboxylic acids on superoxide anion and lipid peroxidaton induced by superoxide anion. Planta Medica 57:8-9. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Vanbeneden, N., Gils, F., Delvaux, F., Delvaux, F.R., 2008: Formation of 4-vinyl and 4-ethyl derivates from Hydroxycinnamic Acids: Ocurrence of Volatile Phenolic Flavour compounds in Beer and Distribution of Pad-activity Among Brewing Yeasts. Food chemistry 107:221-230. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Weidner, S., Amarowicz, R., Karamac, M., Dabrowski, G., 1999: Phenolic acids of caryopses of two cultivars of wheat, rye and triticale that display different resistance to preharvest sprouting. Eur Food Res Technol 210:109-113. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Zhou, Z., 2004: The distribution of phenolic acid in rice. Food Chemistry 87:401-406. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Zupfer, J.M., Churchill, K.E., Rasmusson, D.C., Fulcher, R., 1998: Variation in ferulic acid concentration among diverse barley cultivars measured by HPLC and microspectrophotometry. J Agric Food Chem 46:1350-1354. Přejít k původnímu zdroji...