Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 209-214 | DOI: 10.18832/kp2012020

Hodnocení ®ateckého poloraného červeňáku z pivovarského hlediska.Recenzovaný článek

Vladimír NESVADBA, Zděnka POLONČÍKOVÁ, Alena HENYCHOVÁ
Chmelařský institut s.r.o., Kadaňská 2525, 43846 ®atec

Od roku 1998 byly prováděny pivovarské testy jemné aromatické odrůdy ®ateckého poloraného červeňáku v porovnání s českými a zahraničními chmelovými odrůdami Tettnang, Spalt, Lublin, Hersbruck i Strieselspalt. Výsledky poukazují na vysokou pivovarskou kvalitu ľateckého chmele a současně prokázaly, ľe optimální termín chmelení odrůdou ®PČ je 10 min před koncem varu u třetího chmelení. V roce 2010 byla registrována nová česká aromatická odrůda Saaz Late, která vykazuje podobné pivovarské vlastnosti jako odrůda ®PČ.

Klíčová slova: chmel, Humulus lupulus L., ®atecký poloraný červeňák, pivovarské testy, degustace piv

Vloľeno: 3. prosinec 2011; Přijato: 20. červen 2012; Zveřejněno: 1. červenec 2012 

Reference

  1. Barborka, V., 2012: České chmelařství v přehledech ÚKZÚZ. Chmelařská ročenka 2012.VÚPS, a.s.: 160-178. ISBN 978-80-86576-45-9.
  2. Nesvadba, V., 2009: České odrůdy chmele. Chmelařství 7-9/2009: 67-70.
  3. Patzak, J., Nesvadba, V., Krofta, K, Henychová, A., Marzoev, A., Richards, K., 2010: Evaluation of genetic variability of wild hops (Humulus lupulus L.) in Canada and Caucasus region by chemical and molecular methods. Genome, Genome 53: 545-557. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Pąenáková, I., Heteąová, L., Nemeček, P., Faragó, J., Kraic, J., 2010: Genotype and seasonal variation in antioxidant activity of hop extracts. Agriculture (Poµnohospodárstvo) 56 (4): 106-113.