Kvasny Prum. 2012; 58(11-12): 326-335 | DOI: 10.18832/kp2012029

Kvasinky a jejich využití.Recenzovaný článek

Jana KOPECKÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Miroslav NĚMEC
1 Ústav experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova Univerzita Brno, Tvrdého 14, 602 00 Brno
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Kvasinky jsou eukaryotní heterotrofní organismy, které patří mezi houby. Od ostatních eukaryot se liší především tvorbou silné a pevné buněčné stěny. Jako zdroj uhlíku a energie slouží kvasinkám hlavně sacharidy, které mohou "zpracovat" aerobní respirací či kvašením. Využití kvasinek je velmi rozmanité. Nezastupitelný význam mají v potravinářském průmyslu zejména při výrobě pekařského a krmného droždí, piva, vína a lihu. Moderní biotechnologie využívají kvasinky pro produkci nejrůznějších látek (vitamíny, enzymy, antibiotika, aminokyseliny, bílkoviny). Tyto kvasinky mohou být geneticky upravovány tak, aby získaly nové a lepší vlastnosti a syntetizovaly požadované látky. Díky relativně snadnému zacházení (isolace mutantů, přenos genů, kultivace, atd.) a znalosti genomu jsou kvasinky vhodným modelovým organismem pro studium fysiologických a metabolických pochodů i genetiky eukaryot. Mimo to ale některé rody kvasinek patří mezi patogeny, které jsou významné zejména pro jedince s oslabenou imunitou.

Klíčová slova: kvasinky, buňka kvasinek, biotechnologie, Saccharomyces, produkční kmen, modelový organizmus

Vloženo: 14. srpen 2012; Přijato: 1. říjen 2012; Zveřejněno: 1. listopad 2012 

Reference

  1. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství - Teorie a praxe výroby piva.Vydavatelství VŠCHT Praha, Praha, 904 s.
  2. Beckerich, J., Boisramé-Baudevin, A., Gaillardin, C., 1998: Yarrowia lipolytica: A model organism for protein secretion studies. Int. Microbiol., 1: 123-130.
  3. Bendová, O., Kahler, M., 1981: Pivovarské kvasinky. SNTL, Praha. 118 s.
  4. Berman, J., 2006: Morphogenesis and cell cycle progression in Candida albicans. Current Opinion Microbiol. 9: 595-601. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Bonini, A., Capatti, C., Parmeggiani, M., Gugliotta, L., Micozzi, A., Gentile, G., Capria, S., Girmenia, C., 2008: Galactomannan detection in Geotrichum capitatum invasive infections: Report of 2 new cases and review of dignostic options. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 62: 450-452. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Boulton, C., Quain, D., 2001: Brewing & fermentation. Wiley-Blackwell, Londýn, 656 s.
  7. Brown, T. A., 2007: Klonování genů a analýza DNA: Úvod. (překlad Fellner M.). Univerzita Palackého v Olomouci. Olomouc 389 s.
  8. Clark, A. M., Hufford, C. D., 1991: Use of microorganism for the study of drug metabolism: An update. Med. Res. Rev. 11: 473-501. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Dengis, P. B., Nélissen, L. R., Rouxhet, P. G., 1995: Mechanism of yeast flocculation: Comparison of top- and bottom-fermenting strains. Appl. Environ. Microbiol. 61: 718-728. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Eisenman, H. C., Casadeval, A., McClelland, E. E., 2007: New insights on the pathogenesis of invasive Cryptococcus neoformans infection. Curr. Infect. Dis. Rep. 9: 457-464. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Farkaš, V., 2003: Structure and biosynthesis of fungal cell walls: Methodological approaches. Folia Microbiol. 48: 469-478. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Flores, C., Rodríguez, C., Petit, T., Gancedo, C., 2000: Carbohydrate and energy-yielding metabolism in non-conventional yeasts. FEMS Microbiol. Rew. 24: 507-529. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Gélinas, P., Fiset, G., Willemot, C., Goulet, J., 1991: Lipid content and cryotolerance of bakers´ yeast in frozen doughs. Appl. Environ. Microbiol. 57: 463-468. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Gonzalez-Lopez, C. I., Szabo, R., Blanchin-Roland, S., Gaillardin, C., 2002: Genetic control of extracellular protease synthesis in the yeast Yarrowia lipolytica. Genetics 160: 417-427. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Hauser, N. C., Fellenberg, K., Gil, R., Bastuck, S., Hoheisel, J. D., Pérez-Ortín, J. E., 2001: Whole genome analysis of a wine yeast strain. Comp. Funct. Genom. 2: 69-79. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Hee-Kyoung, K., Ji-Young, P., Joon-Seob, A., Seung-Heuk, K., Doman, K., 2009: Cloning of a gene encoding dextranase from Lipomyces starkeyi and its expression in Pichia pastoris. J. Microbiol. Biotechnol. 19: 172-177. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Hoheisel, J. D., Maier, E., Mott, R., McCarthy, L., Grigoriev, A. V., Schalkwyk, L. C., Nizetic, D., Francis, F., Lehrach, H., 1993: High resolution cosmid and P1 maps spanning the 14Mb genome of the fission yeast. Cell 73: 109-120. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Chagas-Neto, T. C., Chaves, G. M., Colombo, A. L., 2008: Update on the genus Trichosporon. Mycopathologia 166: 121-132. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Chiruvolu, V., Cregg, J. M., Meagher, M. M., 1997: Recombinant protein production in an alcohol oxidase-defective strain of Pichia pastoris in fedbatch fermentations. Enzyme Microb. Technol. 21:277- 283. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Janderová, B., Bendová, O., 1999: Úvod do biologie kvasinek. Karolinum, Praha. 108 s.
  21. Jin, Yu-Lai, Speers, R. A., 1998: Flocculation of Saccharomyces cerevisiae. Food Res. Int. 31: 421-440. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Kalina, T., Váňa, J., 2005: Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum, Praha. 606 s.
  23. Kamzolova, S. V., Finogenova, T. V., Lunina, O. N., Perevoznikova, O. A., Minachova, L. N., Morgunov, I. G., 2007: Synthesis citric and isocitric acids by Yarrowia lipolytica during yeasts growth on rapeseed oils. Microbiologia 76: 26-31. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Klis, F. M., Boorsma, A., de Groot, P.W.J., 2006: Cell wall construction in Saccharomyces cerevisiae.Yeast 23: 185-202. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Kocková-Kratochvílová, A., 1957: Kvasinky. SVTL, Bratislava. 344 s.
  26. Kocková-Kratochvílová, A., 1982: Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy. Alfa, Bratislava. 409 s.
  27. Kocková-Kratochvílová, A., 1990: Taxonómia kvasiniek a kvasinkovitých mikroorganizmov. Alfa, Bratislava. 704 s.
  28. Kuthan, M., Devaux, F., Janderová, B., Slaninová, I., Jacq, C., Palková, Z., 2003: Domestication of wild Saccharomyces cerevisiae is accompanied by changes in gene expression and colony morphology. Mol. Microbiol. 47: 745-754. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Main, J., McKenzie, H., Yeaman, G. R., Kerr, M. A., Robson, D., Pennington, Ch.R., Parrat, D., 1988: Antibody to Saccharomyces cerevisiae (baker's yeast) in Crohn's disease. BMJ 297: 1105-1106. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Masy, C. L., Henquinet, A., Mestdagh, M. M., 1992: Flocculation of Saccharomyces cerevisiae: Inhibition by sugars. Can. J. Microbiol. 38: 1298-12306. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Matoulková, D., Šavel, J., 2007: Brewing and the taxonomy of brewer's yeast. Kvasny Prum. 53(7-8): 206-214. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Meiler, T. F., Hube, B., Schild, L., Shirtliff, M. E., Scheper, M. A., Winkler, R., Ton, A., Jabra-Rizk, M. A., 2009: A novel immune evasion strategy of Candida albicans. Proteolytic cleavage of a salivary antimicrobial peptide. PLos ONE. 4: e5039. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Mestroni, S. C., Bava, A.J., 2003: Fungemia by Hansenula anomala. Rev. Argent. Microbiol. 35: 54-56.
  34. Miki, B. L. A., Hung Poon, N., James, A.P., Seligy, V.L., 1982: Possible mechanism for flocculation interactions governed by gene FLO1 in Saccharomyces cerevisiae. J. Bacteriol. 150: 878-889. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Mizukami, T., Chang, W. I., Gargavitsev, I., Kaplan, N., Lombardi, D., Matsumoto, T., Niwa, O., Kounousu, A, Yanagida, M., Marr, T.G., Beach, D., 1993: A 13 kb resolution cosmid map of the 14Mb fission yeast genome by nonrandom sequence-tagged site mapping. Cell 73: 121-132. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Nelson, G., Young, T. W., 1987: Extracellular acid and alkaline proteases from Candida olea. J. Gen. Microbiol. 133: 1461-1469. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Němec, M., Horáková, D., 2002: Základy mikrobiologie pro učitelské studium. Vydavatelství MU, Brno. 233 s.
  38. Nisiotou, A. A., Spiropoulos, A. E., Nychas, G. E., 2007: Yeast community structures and dynamics in heathy and Botrytis-affected grape must fermentations. Appl. Environ.Microbiol. 73: 6705-6713. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Palková, Z., 2004: Multicellular microorganisms: Laboratory versus nature. EMBO Rep. 5: 470-476. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Pennisi, E., 2005: Wine yeast´s surprising diversity. Science 309: 375-376. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Pieper, I., Wechler, K., Katzberg, M., Brusch, L., Sorensen, P.G., Mensonides, F., Bertau, M., 2009: Biosimulation of drug metabolism - A yeast based model. Eur. J. Pharm. Sci. 36: 157-170. Přejít k původnímu zdroji...
  42. Poláková, S., Blume, Ch., Zárate, J.Á., Mentel, M., Jørck-Ramberg, D., Stenderup, J., Piškur, J., 2009: Formation of new chromosomes as a virulence mechanism in yeast Candida glabrata. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 106: 2688-2693. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Potvin, G., Ahmad, A., Zhang, Z., 2012: Bioprocess engineering aspects of heterologous protein production in Pichia pastoris: A review. Biochem. Eng. J. 64: 91-105. Přejít k původnímu zdroji...
  44. Pronk, J. T., Steensma, H.Y., Dijkem van, J. P., 1996: Pyruvate metabolism in Saccharomyces cerevisiae.Yeast 12: 1607-1633. Přejít k původnímu zdroji...
  45. Rainieri, S., Kodama, Y., Kaneko, Y., Mikata, K., Nakao, Y., Ashikari, T., 2006: Pure and mixed lines of Saccharomyces bayanus and Saccharomyces pastorianus and their contribution to the lager brewing strain genome. Appl. Environ. Microbiol. 72: 3968-3974. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Rao, R. S., Bhadra, B., Shivaji, S., 2008: Isolation and characterization of ethanol-producing yeasts from fruits and tree barks. Lett. Appl. Microbiol. 47: 19-24. Přejít k původnímu zdroji...
  47. Romano, P., Fiore, C., Paraggio, M., Caruso, M., Capece, A., 2003: Function of yeast species and strains in wine flavour. Int. J. Food Microbiol. 86: 169-180. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Rose, A. H., Harrison, J. S., 1991: The Yeast - Yeast organelles. Academic Press, London: 9-16.
  49. Rosypal, S., Doškař, J., Petrzik, K., Růžičková, V., 2002: Úvod do molekulární biologie, 4.díl. Brno: 1141-1152.
  50. Sánchez, S., Bravo, V., Castro, E., Moya, A.J., Camacho, F., 2002: The fermentation of mixtures of D-glucose and D-xylose by Candida shehatae, Pichia stipitis or Pachysolen tannophilus to produce ethanol. J. Chem. Technol. Biotechnol. 77: 641-648. Přejít k původnímu zdroji...
  51. Schlemm, D. J., Crowe, M. J., McNeill, R. B., Stanley, A. E., Keller, S. J., 1999: Medicinal yeast extracts. Cell Stress Chaperones 4: 171- 176. Přejít k původnímu zdroji...
  52. Smidt de, O., Preez du, J. C., Albertyn, J., 2008: The alcohol dehydrogenases of Saccharomyces cerevisiae: A comprehensive review. FEMS Yeast Res. 8: 967-978. Přejít k původnímu zdroji...
  53. Speers, R. A., Durance, T. D., Tung, M. A., Tou, J., 1993: Colloidal properties of flocculent and nonflocculent brewing yeast suspensions. Biotechnol. Prog. 9: 267-272. Přejít k původnímu zdroji...
  54. Srisilam, K., Veeresham, C., 2003: Biotransformation of drugs by microbial cultures for predicting mammalian drug metabolism. Biotechnol. Adv. 21: 3-39. Přejít k původnímu zdroji...
  55. Stratford, M., 1992:Yeast flocculation: Reconciliation of physiological and genetic viewpoints.Yeast 8: 25-38. Přejít k původnímu zdroji...
  56. Stratford, M., Assinder, S., 1991:Yeast flocculation: Flo1 and NewFlo phenotypes and receptor structure.Yeast 7: 559-574. Přejít k původnímu zdroji...
  57. Sugawara, T., Takahashi, S., Osumi, M., Ohno, N., 2004: Refirement of the structures of cell-wall glucans of Schizosaccharomyces pombe by chemical modification and NMR spectroscopy. Carbohydr. Res. 339: 2255-2265. Přejít k původnímu zdroji...
  58. Swiegers, J. H., Kievit, R. L., Siebert, T., Lattey, K. A., Bramley, B. R., Francis, I. L, King, E. S., Pretorius, I.S., 2009: The influence of yeast on the aroma of Sauvignon Blanc wine. Food. Microbiol. 26: 204-211. Přejít k původnímu zdroji...
  59. Šašek, V., Becker, G. E., 1969: Effect of different nitrogen sources on the cellular form of Trigonopsis variabilis. J. Bacteriol. 99: 891-892. Přejít k původnímu zdroji...
  60. Šilhánková, L., 2002: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha. 363 s.
  61. Tai-An, Chen, Hill, P. B., 2005: The biology of Malassezia organisms and their ability to induce immune responses and skin disease. Vet. Dermatol. 16: 4-26. Přejít k původnímu zdroji...
  62. Téllez-Castillo, C.J., Gil-Fortuño, M., Centelles-Sales, I., Sabater-Vidal, S., Serrano, F. P., 2008: Trichosporon asahii fatal infection in a preterm newborn. Rev. Chil. Infect. 25: 213-215. Přejít k původnímu zdroji...
  63. Thewes, S., Moran, G. P., Magee, B. B., Schaller, M., Sullivan, D. J., Hube, B., 2008: Phenotypic screening, transcriptional profiling, and comparative genomic analysis of an invasive and non-invasive strain of Candida albicans. BMC Microbiol. 8: 187. Přejít k původnímu zdroji...
  64. Tosch, W., Geiger, E., Stretz, D., Robson, G. D., Drucker, D. B., 2005: Polar lipids of brewer´s yeasts. J. Inst. Brew. 111: 197-202. Přejít k původnímu zdroji...
  65. Tvrdoň, M., Bálešová, B., 1986: Kvasná mikrobiologie. SNTL, Praha, 168 s.
  66. Van Hamersveld, E. H., van der Lans, R.G.J.M., Luyben, K.Ch.A.M., 1997: Guantification of brewer's yeast flocculation in a stirred tank: effect of physical paramaters on flocculation. Biotechnol. Bioeng. 56: 190-200. Přejít k původnímu zdroji...
  67. Vázquez-Tsuji, O., Campos-Rivera, T., Ahumada-Mendoza, H., Rondán-Zárate, A., Martínez-Barbabosa, I., 2005: Renal ultrasonography and detection of pseudomycelium in urine as means of diagnosis of renal fungus balls in neonates. Mycopathologia 159: 331-337. Přejít k původnímu zdroji...
  68. Veelders, M., Brückner, S., Ott, D., Unverzagt, C., Mösch, H., Essen, L., 2010: Structural basis of flocculin-mediated social behavior in yeast. P. Natl. Acad. Sci. USA 107: 22511-22516. Přejít k původnímu zdroji...
  69. Verstrepen, K. J., Derdelinckx, G., Verachtert, H., Delvaux, F. R., 2003:Yeast flocculation: What brewers should know. Appl. Microbiol. Biotechnol. 61: 197-205. Přejít k původnímu zdroji...
  70. Vodrážka, Z., 2006: Biochemie. Akademie věd ČR, Praha. 191 s.
  71. Wheeler, R.T., Kupiec, M., Magnelli, P., Abeijon, C., Fink G. R., 2003: A Saccharomyces cerevisiae mutant with increased virulence. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 100: 2766-2770. Přejít k původnímu zdroji...
  72. Wood, V. and 130 co-authors, 2002: The genome sequence of Schizosaccharomyces pombe. Nature, 415: 871-880. Přejít k původnímu zdroji...
  73. Wozniak, K. L., Levitz, S. M., 2008: Cryptococcus neoformans enters the endolysosomal pathway of dendritic cells and is killed by lysosomal components. Infect. Immun. 76: 4764-4771. Přejít k původnímu zdroji...
  74. Yanagida, M., 2002: The model unicellular eukaryote, Schizosaccharomyces pombe. Genome Biol. 3: comment 2003.1-2003.4. Přejít k původnímu zdroji...