Kvasny Prum. 2012; 58(11-12): 355-360 | DOI: 10.18832/kp2012033

Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2011.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, 656 06 Brno

Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 23 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Obsah dusíkatých látek (10,1 %-11,0 %) a škrobu (64,7 %-65,9 %) v obilkách ječmene jarního byl příznivý. Zrno sklizené v roce 2011 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 96,7 %. Rok 2011 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý, nebyl problém s porostlostí. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).

Klíčová slova: ječmen, odrůda, zrno, kvalita

Vloženo: 21. červen 2012; Přijato: 15. září 2012; Zveřejněno: 1. listopad 2012 

Reference

  1. ČSN 46 1100-5, 2006: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha: Český normalizační institut.
  2. Hartman, I., 2012: Quality of malting barley crop 2011 in the Czech Republic. Kvasny Prum. 58: 303-308. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Pitz, W. J., 1991: Rapid and Objective Methods for the Estimation of Pre-germination and Viability in Barley. J. Am. Soc. Brew. Chem. 49: 119-127. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Psota, V., Sachambula, L., Dvořáčková, O., 2010: Quality of Barley Grain in the Testing Sites of the Czech Republic, Harvest 2009. Kvasny Prum. 56: 433-438. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2011: Quality of Barley Grain in the Testing Sites of the Czech Republic, Harvest 2010. Kvasny Prum. 57: 440-444. Přejít k původnímu zdroji...