Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(2): 33-40 | DOI: 10.18832/kp2013004
Únik oxidu uhličitého z láhve po jejím otevření se měřil jako časová závislost unikajícího plynu, nebo objem vynesené kapaliny přes okraj láhve . Výsledky potvrzují význam pevných částic a vazby plynů na jejich povrchu při samovolném úniku oxidu uhličitého z piva a sycené vody, která neobsahuje hydrofobiny . Tento mechanismus se může uplatnit u anorganických i organických látek včetně celulosy a aktivního uhlí, které lze považovat za tepelně degradovanou celulosu . Malé částice celulosy mohou být součástí piva, a k jejich vzniku může přispívat i napadení zrn plísní . Rozpad stěn zrn sladu se může urychlit prorůstáním plísní za tvorby nano- a mikročástic celulosy . Rychlost uvolňování oxidu uhličitého závisí na dalších faktorech, jako jsou jeho koncentrace, přítomnost dalších plynů (např . vzduchu), teplota, mechanický pohyb, složení piva a zásoba plynů vázaných na povrchu nerozpustných částic . Uplatňuje se také koncentrace mikrobublinek a rychlost jejich stoupání, neboť při pohybu v kapalině se difuzí obohacují oxidem uhličitým a tím snižují jeho koncentraci v roztoku . Měření objemu unikajícího CO2 může sloužit ke studiu faktorů indukujících, nebo potlačujících gushing .
Vloženo: 21. září 2012; Zveřejněno: 1. únor 2013