Kvasny Prum. 2013; 59(3): 58-62 | DOI: 10.18832/kp2013006

Stanovení mastných kyselin v pivu rychlou, rutinní metodou.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Jana OLŠOVSKÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Mastné kyseliny v pivu pocházejí jednak z použitých surovin a jednak vznikají při kvašení a zrání piva. Vysoký obsah mastných kyselin v kvasném médiu může nepříznivě ovlivnit výslednou kvalitu piva. Proto je nutné mít k dispozici rychlou, rutinní metodu k jejich stanovení. Tato práce popisuje postup vyhovující těmto požadavkům pomocí metody stanovení mastných kyselin v pivu nebo mladině založené na technice extrakce na pevné fázi (SPE). K vlastnímu stanovení mastných kyselin bylo použito rychlejší plynové chromatografie s křemennou kapilární kolonou o vnitřním průměru 0,18 mm. K detekci byl použit plamenoionizační detektor (FID). V práci jsou uvedeny pracovní charakteristiky předloženého postupu.

Klíčová slova: mastné kyseliny, pivo, extrakce na pevné fázi (SPE), rychlejší plynová chromatografie

Vloženo: 11. prosinec 2012; Přijato: 4. únor 2013; Zveřejněno: 1. březen 2013 

Reference

  1. Baltusen, E., Sandra, P., David, F., Cramers, C., 1999: Stir bar sorptive extraction (SBSE), a novel extraction technique for aqueous samples: theory and principles. J. Microcolumn Sep. 11: 737-747. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bicchi, C., Iori, C., Rubiolo, P., Sandra, P., 2002: Headspace sorptive extraction (HSSE), stir bar sorptive extraction (SBSE) and solid phase microextraction (SPME) applied to the analysis of roasted Arabica coffee and coffee brew. J. Agric. Food Chem. 50: 449-459. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Clapperton, J. F., 1978: Fatty acids contributing to caprylic flavour in beer. The use of profile and threshold data in flavour reseach. J. Inst. Brew. 84: 107-112. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Clapperton, J.F., 1978: Caprylic flavour as a feature of beer flavour. J. Inst. Brew. 84: 90-92. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Clarke, B. J., Davine, D. F., Hawthorne, D. B., Kavanagh, T. E., Moulder, P. J., 1981: Factors affecting the formation of medium chain fatty acids during fermentation. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 18: 188-194.
  6. Dominguez, X.A., Canales, A.M., 1974: Oxidation of beer. A rational mechanism for the degradation of unsaturated fatty acids and the formation of unsaturated aldehydes. Brewers Digest 49: 40-47.
  7. Drost, B.W., Van Eerde, P., Hoekstra, S.F., Strating, J., 1971: Fatty acids and staling of beer. Proceedings of the European Brewery Convention Congress, Estoril, Elsevier Scientific: Amsterdam, The Netherlands: 451-458.
  8. Hage, T., 1987: Free fatty acids in beer - the use of a Binder-phase column in the extraction of free fatty acids for gas chromatographic essay. Proc. Fourth European Conference on Food Chemistry, Volume1, Loen, Norway, June 1-4: 106-110.
  9. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., 2005: Determination of the fatty acids in beer by SMPE. Kvasny Prum. 51: 374-377. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Horák, T., Čulík, T., Čejka, P., Jurková, M., Kellner, V., Dvořák, J., Hašková, D., 2009: Analysis of free fatty acids in beer: Comparison of solid-phase extraction, solid-phase microextraction, and stir bar sorptive extraction. J. Agric. Food Chem. 57: 11081-11085 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., 2008: Determination of free medium- chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction. J. Chromatogr. A,1196-1197: 96-99. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., Dvořák, J., Hašková, D., 2009: Faster gas chromatography and its utilization in brewing, part 1. - theoretical and practical aspects. Kvasny Prum. 55: 250-254. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., Dvořák, J., Hašková, D., 2009: Faster gas chromatography and its utilization in brewing, part 3. - the determination of some low volatile beer flavours. Kvasny Prum. 55: 304-309. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., Dvořák, J., Hašková, D., 2010: Possibilities of utilization of modern sample preparation methods for gas chromatographic analyses in beverage and namely brewing analytics. Part III. - solid- phase microextraction and stir bar sorptive extraction in fatty acids analysis in beer. Kvasny Prum. 56: 418-422. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Chen, E. C.-H., 1980: Utilization of wort fatty acids by yeast during fermentation. J. Am. Soc. Brew. Chem. 38: 148-153. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Literatura firmy Merck, 2000: ChromBook, 2nd Edition: 15.
  17. Literatura firmy Merck, 2005: ChromBook 2006/07: 22-23.
  18. Meilgaard, M. C., 1975: Flavor chemistry of beer. Part I: Flavor interaction between principal volatiles. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 12: 107-117.
  19. Procházková, D., 1999: Mikroextrakce tuhou fází - SMPE. Kvasny Prum. 45: 321-322.
  20. Quimby, B.D., Giarrocco, V., Klee, M.S., Hewlett-Packard Application Note 228-294, February 1995, publication number (43) 5963-5190E.
  21. Snyder, W.D., Blumberg, L., in: Sandra, P., Lee, M.L. (Eds.), Proc. 14th Int. Symp. On Capillary Chromatography, Baltimore, May 1992: 28.
  22. Tressl, R., Bahri, D., Silwar, R., 1979: Formation of aldehydes by oxidation of lipids and their importance as "off-flavour" components in beer. European Brewery Convention; IRL Press, Oxford University Press: Oxford, U.K.: 27-41.