Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(3): 63-68 | DOI: 10.18832/kp2013007
Obsah oxidu uhličitého v pivu má velký význam z hlediska jeho senzorických vlastností, a proto je měření jeho obsahu velmi důležitým kritériem, jak posoudit kvalitu piva. Pro stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu se používá řada metod, které se liší jak v principu měření, tak i z hlediska přesnosti, pracnosti, časové náročnosti a v neposlední řadě i ve finančních nárocích na pořízení a provoz potřebné instrumentace. Tato práce je zaměřena na srovnání výsledků, přesnosti a pracnosti tří různých metod stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu, jejichž principem je měření tlaku, objemové expanze a tepelné vodivosti. Zjištěné rozdíly mezi jednotlivými metodami lze pravděpodobně připsat kombinaci různého principu měření a variability složení různých piv, např. obsahu ostatních rozpuštěných plynů
Vloženo: 12. říjen 2012; Přijato: 4. prosinec 2012; Zveřejněno: 1. březen 2013