Kvasny Prum. 2013; 59(3): 63-68 | DOI: 10.18832/kp2013007

Srovnání různých metod stanovení oxidu uhličitého v pivu.Recenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Karel ŠTĚRBA, Pavel ČEJKA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Obsah oxidu uhličitého v pivu má velký význam z hlediska jeho senzorických vlastností, a proto je měření jeho obsahu velmi důležitým kritériem, jak posoudit kvalitu piva. Pro stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu se používá řada metod, které se liší jak v principu měření, tak i z hlediska přesnosti, pracnosti, časové náročnosti a v neposlední řadě i ve finančních nárocích na pořízení a provoz potřebné instrumentace. Tato práce je zaměřena na srovnání výsledků, přesnosti a pracnosti tří různých metod stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu, jejichž principem je měření tlaku, objemové expanze a tepelné vodivosti. Zjištěné rozdíly mezi jednotlivými metodami lze pravděpodobně připsat kombinaci různého principu měření a variability složení různých piv, např. obsahu ostatních rozpuštěných plynů

Klíčová slova: oxid uhličitý, pivo, měření tlaku, objemová expanze, tepelná vodivost, hrdlový prostor, rozpuštěné plyny v pivu

Vloženo: 12. říjen 2012; Přijato: 4. prosinec 2012; Zveřejněno: 1. březen 2013 

Reference

  1. Anton Paar, Application Note: Determination of the CO2 content in beer and comparison of the results of CarboQC with two other CO2 measuring Methods.
  2. ASBC, 2009: Methods of Analysis, Beer, chapter 13, Dissolved Carbon Dioxide.
  3. Basařová, G., 1999: Pivovarsko-sladařská analytika, sv. 3, Merkanta, Praha: 681-699.
  4. Clark, R. A., Hewson, L., Bealin-Kelly, F., Hort, J., 2011: The Interactions of CO2, Ethanol, Hop Acids and Sweetener on Flavour Perception in a Model Beer; Chem. Percept. 4: 42-54. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Dessirier, J.-M., Simons, C.T., Iodi Carstens, M., O'Mahony, M., Carstens, E., 2000: Psychophysical and Neurobiological Evidence that the Oral Sensation Elicited by Carbonated Water is of Chemical Origin.; Chem. Senses 25: 277-284. Přejít k původnímu zdroji...