Kvasny Prum. 2013; 59(5): 118-126 | DOI: 10.18832/kp2013012

Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2013.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

v České republice byly v roce 2013 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene arthur, danielle, laudis 550, olympic, petrus, shuffle, vendela a Zhana. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy olympic (83,3 %) a danielle (83,6 %). všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnota dosažitelného stupně prokvašení byla u odrůdy danielle (82,3 %). přes velmi dobré až optimální rozluštění buněčných stěn (85-94 %), vykázaly odrůdy Zhana, petrus a shuffle zvýšený obsah b-glukanů ve sladině (211-250 mg/l). odrůdy laudis 550, Zhana, petrus a vendela byly doporučeny pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo". Na podzim 2012 byly registrovány nesladovnické odrůdy ozimého dvouřadého ječmene leopard a odrůdy ozimého víceřadého ječmene antonella, saturn, Titus a Travira. Na jaře 2013 byla registrována víceřadá nesladovnická hybridní odrůda Hobbit.

Klíčová slova: ječmen jarní, odrůda, sladovnická kvalita

Přijato: 10. květen 2013; Zveřejněno: 1. květen 2013 

Reference

  1. Baxter, E. D., O'Farrell, D. D., 1983: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89: 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Briggs, D. E., 1997: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London, pp.622-624.
  3. Commision Regulation (EC) No 1014/2008 of 16 October 2008 entering certain names in the Register of protected designations of origin and protected geographical indications (České pivo (PGI), Cebreiro (PDO)). Official Journal of the European Union, L 276/27-28.
  4. Dvořáčková, O., 2012: Metodika zkoušek užitné hodnoty ječmene. Ječmenářská ročenka 2012, VÚPS, Praha. ISBN 978-80-86576- 55-8.
  5. EBC Analysis committee, 2009: Analytica-EBC. Carl, Getränke-Fachverlag, Nürnberg.
  6. MEBAK, 2006: Brautechnische Analysenmethoden, MEBAK, Weihenstephan - Freising.
  7. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum. 47:142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Psota, V., Hartmann, J., Sejkorová, Š., Loučková, T., Vejražka, K., 2009: 50 years of progress in quality of malting barley grown in the Czech Republic. J. Inst. Brew. 115(4): 279-291. Přejít k původnímu zdroji...