Kvasny Prum. 2013; 59(5): 127-133 | DOI: 10.18832/kp2013013

Přehled analytických metod pro stanovení fytové kyseliny.Recenzovaný článek

Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský,a. s., Mostecká 7, 614 00 Brno

Fytová kyselina je hlavní zásobní forma fosforu v obilných zrnech. vyskytuje se ve formě smíšených solí (fytátů). Tato forma fosforu je obtížně stravitelná pro monogastrická zvířata i pro člověka. Během průchodu trávicím traktem může fytát vázat některé esenciální stopové prvky a minerály a negativně tak ovlivňuje využitelnost živin a dalších nutričně cenných látek, na druhé straně vykazuje řadu pozitivních zdravotních účinků. Je silným antioxidantem, snižuje riziko řady civilizačních chorob, inhibuje krystalizaci vápníku a brání tvorbě ledvinových kamenů. Má také pozitivní vliv na hladinu glukosy v krvi a cholesterolu. proto jsou role fytátu v lidské výživě a jeho vliv na zdraví nadále intenzivně studovány. Tato práce shrnuje vývoj analytických postupů pro stanovení fytové kyseliny v obilovinách i dalších matricích od nejstarší metody srážení nerozpustného fytátu železitého v kyselém roztoku, přes kolorimetrické metody až po mnoho druhů moderních instrumentálních metod, jakými jsou například nukleární magnetická rezonance, izotachoforéza a vysokoúčinná kapalinová chromatografie.

Klíčová slova: fytová kyselina, fytát, fytasa, analytické stanovení

Vloženo: 11. prosinec 2012; Přijato: 18. leden 2013; Zveřejněno: 1. květen 2013 

Reference

  1. Anderson, R. J., 1914: A contribution to the chemistry of phytin. J. Biol. Chem. 17: 171-190. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Association of Official Analytical Chemists, 1986: AOAC method 986.11: Phytate in foods - Anion-exchange method. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 69: 356-357.
  3. Bitar, K., Reinhold, J. G., 1982: Phytase and alkaline phosphatase activities in intestinal mucosae of rat, chicken, calf, and man. Biochim. Biophys. Acta 268: 442-452. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Blatny, P., Kvasnicka, F., Kenndler, E., 1995: Determination of phytic acid in cereal grains, legumes, and feeds by capillary isotachophoresis. Agr. Food Chem. 43: 129-131. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Casares, R., Moreno, L., 1951: Determination De Acido Inositofos Forico. Anales de Bromatologia 3: 245-257.
  6. Cilliers, J. J. L., van Niekerk, P. J., 1986: LC determination of phytic acid in food by postcolumn colorimetric detection. J. Agric. Food Chem. 34: 680-683. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Common, R. H., 1940: The phytic acid content of some poultry feeding stuffs. The Analyst 65: 79-83. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Cosgrove, D. J., 1980: Inositol Phosphates. Their chemistry, Biochemistry and Physiology, Elsevier Scientific Publication Company, New York
  9. Costa-Bauza, A., Grasses, F., Gomila, I., Rodriguez, A., Prieto, R. M., Tur, T., 2012: A simple and rapid colorimetric method for determination of phytate in urine. Urol. Res. 40(6): 663-669. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Dorsch, J. A., Cook, A., Young, K. A., Anderson, J. M., Bauman, A. T., Volkmann, C. J., Murthy, P. N., Raboy, V., 2003: Seed phosphorus and inositol phosphate phenotype of barley low phytic acid genotypes. Phytochemistry 62(5): 691-706. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Dost, K., Tokul, O., 2006: Determination of phytic acid in beat and wheat products by reverse phase high performance liquid chromatography. Anal. Chim. Acta 558: 22-27. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Du, Y., Dou, S., Wu, S., 2012: Efficacy of phytic acid as an inhibitor of enzymatic and non-enzymatic browning in apple juice. Food Chem. 135(2): 580-582. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Dušková, D., Marounek, M., Březina, P., 2000: Determination of phytic acid in feeds and faeces of pigs and poultry by capillary isotachophoresis, J. Sci Food Agric. 81: 36-41. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Garcia-Villanova, R., Garcia-Villanova, R. J., Ruiz de Lope, C., 1982: Determination of phytic acid by complexometric titration of excess of iron. Analyst 107: 1503-1506. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Graf, E., Eaton, J. W., 1990: Antioxidant functions of phytic acid. Free Radic. Biol. Med. 8: 61-69. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Graf, E., Dintzis, F. R., 1982: High performance liquid chromatographic method for the determination of phytate. J. Agric. Food Chem. 30: 1094-1097. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Grases, F., Perello, J., Isern, B., Prieto, R. M., 2004: Determination of myo-inositol hexakisphosphate (phytate) in urine by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry. Anal. Chim. Acta 510: 41-45. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Greiner, R., Egli, J., 2003: Determination of the activity of acidic phytate-degrading enzymes in cereal seeds. J. Agric. Food Chem. 51: 847-850. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Harland, B. F., Oberleas, D., 1977: A modified method for phytate analysis using an ion-exchange procedure: application to textured vegetable proteins. Cereal Chem., 54: 827-832.
  20. Hartig, T., 1855: Über das Klebermehl, Bot. Z. 13: 881-882.
  21. Hartig, T., 1856: Weitere Mitteilungen, das Klebermehl (Aleuron) betreffend, Bot. Z. 14: 257-269.
  22. Haug, W., Lantzsch, H. J., 1983: Sensitive method for the rapid determination of phytate in cereals and cereal products. J. Sci. Food Agr. 34: 1423-1426. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Hégrová, B., 2006: Využití nových analytických metod při analýzách ječmene a sladu, VUT v Brně.
  24. Heubner, W., Stadtler, H., 1914: Biochem. Z. 64: 422-437. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Imanari, T., Tanabe, S., Toida, T., Kawanishi, T., 1982: High performance liquid chromatography of inorganic anions using Fe3+ as a detection reagent, J. Chromatogr. 250: 55-61. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Irth, H., Lamoree, M., De Jong, G. J., Brinkman, U. A. T., Frei, W., 1990: Determination of D-myo-1,2,6-inositol trisphosphate by ion- -pair reversed phase liquid chromatography with post column ligand exchange and fluorescence detection. J. Chromatogr. 499: 617-625. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Irvine R. F., 2005: Inositide evolution - towards turtle domination? J. Physiol. 566(2): 295-300. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Irving, G. C. J., Cosgrove, D. J., 1971: Inositol phosphate phosphatases of microbiological origin. Some properties of a partially purified bacterial (Pseudomonas sp.) phytase, Aust. J. Biol. Sci. 24, 547-557. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Jenab, M., Thompson, L. U., 2002: in: Reddy, N. R., Sathe, S. K. (Eds.), Food Phytates, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, DC
  30. Kemme, P. A., Lommen, A., De Jonge, L. H., Van der Klis, J. D., Jongbloed, A. W., Mroz, Z., Beynen, A. C., 1999: Quantification of Inositol phosphates using 31P nuclear magnetic resonance spectroscopy in animal nutrition, J. Agric. Food Chem. 47 (12): 5116 -5121. Přejít k původnímu zdroji...
  31. K-PHYT [online] http://www.megazyme.com/downloads/en/data/K-PHYT.pdf
  32. Latta, M., Eskin, M., 1980: A simple and rapid colorimetric method for phytate determination, J. Agric. Food Chem. 28: 1313-1315. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Lehrfeld, J., 1994: HPLC separation and quantitation of phytic acid and some inositol phosphates in foods: problems and solutions, J. Agric. Food Chem. 42: 2726 -2731. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Mak W. Ch., Ng Y. M., Chan, Ch., Kwong, W. K., Renneberg, R., 2004: Novel biosensors for quantitative phytic acid and phytase measurement. Biosens. Bioelectron. 19: 1029-1035. Přejít k původnímu zdroji...
  35. March, J. G., Simonet, B. M., Grases, F., 1999: Flourimetric determination of phytic acid based on the activation of the oxidation of 2,29-dipyridyl ketone hydrazone catalysed by Cu(II). Analyst 124: 897-900. Přejít k původnímu zdroji...
  36. March, J. G., Simonet, B. M., Grases, F., 2001: Determination of phytic acid by gas chromatography-mass spectroscopy: Application to biological samples. J. Chromatogr. B 757: 247-255. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Marounek, M., 2004: Význam kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí a důsledky její přítomnosti v krmivech a potravinách. Vědecký výbor výživy zvířat, VÚŽV Praha-Uhříněves: 31 s.
  38. Mayr, G. W., 1988: A novel metal-dye detection system permits picomolar-range h.p.l.c. analysis of inositol phosphates from non- -radioactively labelled cell or tissue specimen. Biochem. J. 254: 585-591. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Mazzola, E. P., Phillippy, B. Q., Harland, B. F., Miller, T. H., Potemra, J. M., Katsimpiris, E. W., 1986: Phosphorus-31 nuclear magnetic resonance spectroscopic determination of phytate in foods. J. Agric. Food Chem. 34: 60-62. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Nayani, N. R., Markakis, P., 1984: The phytase of yeast. Lebensm. Wiss. Technol., 17. 24-26. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Oberleas, D., Harland, B. F., 1986: in: Graf, E. (Ed.), Phytic acid - Chemistry Applications, Pilatus Press, Minneapolis.
  42. Perello, J., Isern, B., Munoz, J. A., Valiente, M., Grases, F., 2004: Determination of phytate in urine by high-performance liquid chromatography-mass spectrometry. Chromatographia 60: 265-268. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Pfeffer, W., 1872: Untersuchungen Über die Proteinkörner und die Bedeutung des Asparagins beim Keimen der Samen. Jahrb. Wiss. Bot. 8: 429-574.
  44. Phillippy, B. Q., Bland, J. M., Evens, T. J., 2003: Ion chromatogramy of phytate in roots and tubers, J. Agric. Food Chem. 51: 350-353. Přejít k původnímu zdroji...
  45. Phillippy, B. Q., Johnston, M. R., 1985: Determination of phytic acid in foods by ion chromatography with post-column derivatization. J. Food Sci. 50: 541-542. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Powar, V. K., Jagannathan, V., 1967: Phytase from Bacillus subtilis, Ind. J. Biochem. 4: 184-187.
  47. Samotus, B., Schwimmer, S., 1962: Indirect method for determination of phytic acid in plant extracts containing reducing substances. Biochim. Biophys. Acta 57: 389-391. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Sandberg, A. S., Ahderinne, R., 1986: HPLC method for determination of inositol tri-, tetra-, penta- and hexaphosphates in foods and intestinal contents. J. Food Sci. 51: 547 -550. Přejít k původnímu zdroji...
  49. Shamsuddin, A. M., 2002: Anti-cancer function of phytic acid. Int. J. Food Sci. Technol. 37: 769-782. Přejít k původnímu zdroji...
  50. Schlemmer, U., Frohlich, W., Prieto, R. M., Grasses, F., 2009: Phytate in foods and significance for humans: Food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol. Nutr. Food Res. 53: S330-S375. Přejít k původnímu zdroji...
  51. Schlemmer, U., Jany, K. D., Berk, A., Schulz, E., Rechkemmer, G., 2001: Degradation of phytate in the gut of pigs - Pathway of gastro-intestinal inositol phosphate hydrolysis and enzymes involved. Arch. Anim. Nutr. 55: 255-280. Přejít k původnímu zdroji...
  52. Singh, R. P., Agarwal, R., 2005: Prostate cancer and inositol hexaphosphate: Efficacy and mechanisms, Anticancer Res. 25: 2891-2904.
  53. Smith, D. H., Clark, F. E., 1952: Chromatographic separations of inositol phosphorous compounds, Proc. Soil Sci. Soc. Am. 16: 170-173. Přejít k původnímu zdroji...
  54. Talamond, P., Doulbeau, S., Rochette, I., Guyot, J. P., 2000: Anionexchange high-performance liquid chromatography with conductivity detection for the analysis of phytic acid in food, J. Chromatogr. A, 871: 7-12. Přejít k původnímu zdroji...
  55. Tangendjaja, B., Buckle, K. A., Wootton, M., 1980: Analysis of phytic acid by high-performance liquid chromatography, J.Chromatogr. 197: 274-277. Přejít k původnímu zdroji...
  56. Vaculová, K., Balounová, M., Kvasnička, F., Sedláčková, I., Ehrenbergerová, J., Václavíková, E., Pouch, M., 2012: Variabilita kyseliny fytové v zrnu ječmene. Kvasný průmysl 58(4): 100-108. Přejít k původnímu zdroji...
  57. Velíšek, Hajšlová, 2009: Chemie potravin 1, Ossis, Tábor.
  58. Vucenik, I., Shamsuddin, A. M., 2006: Protection against cancer by dietary IP6 and inositol, Nutr. Cancer, 55: 109-125. Přejít k původnímu zdroji...
  59. Wise, A., 1983: Dietary factors determining the biological activities of phytate. Nutr. Abstr. Rev. 53: 791-806.
  60. Xu, P., Price, J., Agget, P. J., 1992: Recent advances in methodology for analysis of phytate and inositol phosphates in foods. Prog. Food Nutr. Sci. 16: 245-262.
  61. Young, L., 1936: The determination of phytic acid., Biochemistry 17: 252-257. Přejít k původnímu zdroji...