Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(7-8): 190-197 | DOI: 10.18832/kp2013019
Pivovarské testy s chmelovými výrobky odrůdy Vital proběhly v uplynulých letech na několika úrovních ve čtvrtprovozním až provozním měřítku s použitím granulovaného chmele T90 a CO2-extraktu. U pokusných piv nebyly zaznamenány žádné negativní aspekty aplikace testované odrůdy pokud se týče charakteru hořkosti, vlivu na barvu a pěnivost piva, přítomnosti cizích chutí a vůní. Nejlepších výsledků bylo dosahováno při kombinovaném chmelení s českými aromatickými odrůdami Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Harmonie. Nejperspektivnějším chmelovým výrobkem se do budoucna jeví CO2-extrakt, protože zbytkový chmel po extrakci se využívá v nepivovarských aplikacích. U Vitalu lze předpokládat, že jako vysokoobsažná odrůda se bude používat pro první chmelení k získání základní hořkosti piva. Při záměně granulí nebo extraktu hořkých odrůd chmele surovinou z odrůdy Vital je možno v provozu očekávat stejnou, případně lepší senzorickou kvalitu vyráběných piv. Otázkou zůstává cena a dlouhodobé kontrakty, které mají pivovary uzavřeny se zahraničními dodavateli.
Vloženo: 12. březen 2013; Přijato: 20. květen 2013; Zveřejněno: 1. červenec 2013