Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(9): 258-261 | DOI: 10.18832/kp2013026
Článek diskutuje problematiku stanovení extraktu původní mladiny míchaných nápojů z piva velkým Ballingovým vzorcem. V současnosti se velký Ballingův vzorec pro míchané nápoje z piva používá nesprávně, protože se do výsledku promítá i extrakt (cukr) nepivní složky (sirupu) nápoje. Takto použitý vzorec nejen omezuje řízení jakosti výroby míchaných nápojů, ale také nesprávně vypočítává výši spotřební daně z těchto nápojů. Navrhuje se úprava vzorce tak, aby vypočtený extrakt původní mladiny odpovídal skutečně pouze extraktu, který do míchaného nápoje vnese pivo.
Vloženo: 16. leden 2013; Přijato: 28. červenec 2013; Zveřejněno: 1. září 2013