Kvasny Prum. 2013; 59(9): 258-261 | DOI: 10.18832/kp2013026

Výpočet extraktů míchaného nápoje z piva.Recenzovaný článek

Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Adam BROŽ
Budějovický Budvar, n.p., České Budějovice, Karolíny Světlé 4, 370 21

Článek diskutuje problematiku stanovení extraktu původní mladiny míchaných nápojů z piva velkým Ballingovým vzorcem. V současnosti se velký Ballingův vzorec pro míchané nápoje z piva používá nesprávně, protože se do výsledku promítá i extrakt (cukr) nepivní složky (sirupu) nápoje. Takto použitý vzorec nejen omezuje řízení jakosti výroby míchaných nápojů, ale také nesprávně vypočítává výši spotřební daně z těchto nápojů. Navrhuje se úprava vzorce tak, aby vypočtený extrakt původní mladiny odpovídal skutečně pouze extraktu, který do míchaného nápoje vnese pivo.

Klíčová slova: míchaný nápoj z piva, Balling, Plato, extrakt původní mladiny

Vloženo: 16. leden 2013; Přijato: 28. červenec 2013; Zveřejněno: 1. září 2013 

Reference

  1. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarstvíteorie a praxe výroby piva. VŠCHT, Praha. ISBN 978-80-7080- 734-7.
  2. Nielsen, H., Kristiansen, A. G., Krieger Lassen, K. M., Erikstrom C., 2007: Balling's formula - scrutiny of a brewing dogma. Brauwelt Int., 25(2): 90-93.