Kvasny Prum. 2013; 59(10-11): 324-328 | DOI: 10.18832/kp2013036

Posouzení experimentálních výsledků z provozu svařovaných a frézovaných den scezovacích kádí.Recenzovaný článek

Ladislav CHLÁDEK, Miroslav PŘIKRYL, Michaela HOLOMKOVÁ, Vladimír MAZURA
1 Česká zemědělská univerzita v Praze
2 ZVU Potez a.s., 400 04 Hradec Králové,  Pražská třída 322/4

Scezovací dna ve scezovacích kádích prodělala dlouhý vývoj od dřevěných děrovaných den až po nerezová dna, opatřená drážkou s propustností až 18% . Otvory ve dně se vyrábějí ve tvaru drážky frézováním, svařováním, laserem nebo vodním paprskem . V uvedeném článku jsou porovnány experimentální výsledky ze scezovacího provozu, při použití frézovaného i svařovaného scezovacího dna . Lepší výsledky z hlediska nižšího obsahu kalů ve sladině a sanitovatelnosti těchto zařízení byly dosaženy při použití frézovaných scezovacích den, doba stékání předku a obsah extraktu byla prakticky shodná .

Klíčová slova: pivo, sladina, výstřelky, scezovací káď, scezovací proces, svařované scezovací dno, frézované nerezové scezovací dno, sanitace

Vloženo: 4. srpen 2013; Přijato: 14. září 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013 

Reference

  1. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství. VŠCHT, Praha. ISBN 978-80-7080-734-7
  2. Ecolab, 2006: Návod k použití vodivostní sondy LMIT 08.
  3. Hlaváček, F., Lhotský, A., 1966: Pivovarství. SNTL, Praha.
  4. Hrabák, M., 1997: Stanovení koncentrace pevných látek ve sladině. Kvasny Prum. 43: 200-202. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Chládek, L., 2007: Pivovarnictví. GRADA, Praha. ISBN 978-80-247- 1616-9.
  6. Kosař, K., Procházka, S., et al., 2000: Technologie výroby sladu a piva. VÚPS, Praha. ISBN 80-902658-6-3.
  7. Krohne, 2008: Návod k použití magneticko-indukčního průtokoměru KROHNE Optilux.
  8. Kunze, W., 2010: Die Technologie der Brauer und Mälzer. VLB, Berlin. ISBN 978-3-921690-64-2.
  9. Lenz, B., Hermann, H., 1992: Scezovací káď nové konstrukce. Kvasny Prum. 31, 1992: 6-10. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Merck, 2010: Návod k použití přístroje HY-Lite® 2. Merck LGaA Darmstadt.
  11. Narziss, L., 1992: Die Technologie der Würzebereitung. Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart. ISBN 3-432-85007-7. 220-222.