Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(10-11): 324-328 | DOI: 10.18832/kp2013036
Scezovací dna ve scezovacích kádích prodělala dlouhý vývoj od dřevěných děrovaných den až po nerezová dna, opatřená drážkou s propustností až 18% . Otvory ve dně se vyrábějí ve tvaru drážky frézováním, svařováním, laserem nebo vodním paprskem . V uvedeném článku jsou porovnány experimentální výsledky ze scezovacího provozu, při použití frézovaného i svařovaného scezovacího dna . Lepší výsledky z hlediska nižšího obsahu kalů ve sladině a sanitovatelnosti těchto zařízení byly dosaženy při použití frézovaných scezovacích den, doba stékání předku a obsah extraktu byla prakticky shodná .
Vloženo: 4. srpen 2013; Přijato: 14. září 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013