Kvasny Prum. 2014; 60(1): 2-7 | DOI: 10.18832/kp2014001

Vliv teploty na měření rozpuštěného kyslíku v obalu.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ
Budějovický Budvar, n.p., Karolíny Světlé 4, 370 21 České Budějovice

Článek se zabývá měřením obsahu rozpuštěného kyslíku elektronickou sondou v nápojích a vlivem doby a změny teploty stočeného vzorku, ponechaného v klidu před analýzou. Měřil se vliv teploty vody nasycené vzduchem na údaj oximetru. Při změně teploty roztoku se změnil i údaj oximetru, ačkoliv nedošlo k výměně kyslíku mezi plynnou a kapalnou fází obalu. S poklesem teploty vody se zvyšoval údaj oximetru, zatímco s nárůstem teploty klesal. Rozdíl obsahu rozpuštěného kyslíku vlivem teploty byl menší, než by odpovídalo rozdílu rozpustnosti kyslíku. Spekulativní vysvětlení tohoto jevu předpokládá existenci mikrobublin kyslíku, rozptýlených v kapalině. Pro analýzu odebraných vzorků je proto účelné stanovit i povolené doby mezi odběrem a analýzou vzorku. Doba mezi odběrem a analýzou by neměla být delší, než 2 h.

Klíčová slova: dissolved oxygen, DO, TPO, regulační meze koncentrace kyslíku, stáčení piva, provozní a laboratorní kontrola nápojů

Vloženo: 6. červen 2013; Přijato: 2. říjen 2013; Zveřejněno: 1. leden 2014 

Reference

  1. Analytica EBC - EBC Analysis Committee, 2007: Method 9.37 Measurement of dissolved oxygen by electrochemical sensors, Method 11.5 Total (Dissolved and Headspace) oxygen in packaged beer. Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 692 s., ISBN 978-3-418- 00759-5.
  2. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství. Teorie a praxe výroby piva. VŠCHTM Praha, 1. vyd.. ISBN 978-80- 7080-734-7.
  3. Hale, J. M., Fitzgerald, B., 1995: Instrumental analysis of all gases dissolved in beer. Proceedings of the 25th Congress of European Brewery Convention Brussels 1995, přísp. 78: 663-668. ISBN 0-19-963614-1.
  4. Hiefner, R., Burwig, D., 1968: Beitrag zur Schnellbestimmung des Sauerstoffs in Bierflaschenprobe. Brauwissenschaft, 21: 11-13.
  5. Konrad, C., Zanker, G., Bizzari, A., Dolezal, C., Ribitsch, V., 2005: Novel optochemical method for the nondestructive determination of oxygen in encapsulated beer bottles. Proc. 30th EBC Congr. Prague 2005. Nurnberg, Germany: Fachverlag Hans Carl. CD- -ROM. příspěvek 95: 847-859. ISBN 978-90-70143-23-7.
  6. MEBAK - Brautechnische Analysenmethoden, 2013: Wort, beer, beer based beverages. Method 2.28 Oxygen and air. 1. vyd. Freising-Weihenstephan, Selbstverlag der MEBAK.
  7. Montgomery, A. H. C., Thorm, N. S., Cockburn, A., 1964: Determination of dissolved oxygen by the Winkler method and the solubility of oxygen in pure water and sea water. J. Appl. Chem., 14(6): 280-296. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Orbisphere, 1999: Why, where, and how to measure oxygen in the brewery from wort to final package. Firemní materiál (booklet).
  9. Pitter, P., 2009: Hydrochemie. 4. vyd., VŠCHT, Praha. ISBN 978- 80-7080-701.
  10. Schmidt, G., 2013: Air injection in cans. Brew. Bever. Ind. Int., 3.
  11. Šavel, J., Košin, P., Brož, A., 2012a: Metody stanovení koncentrace plynů v pivovarství. Pivovarský kalendář 2012. VÚPS, Praha: 108-124. ISBN 978-80-86576-44-2.
  12. Šavel, J., Košin, P., Brož, A., 2012b: Vliv redukujících látek na rychlost redukce vzdušného kyslíku v modelových roztocích. Kvasny Prum. 58(3): 73-81. Přejít k původnímu zdroji...
  13. White, R. I., Boulton, C. A., Mundy, A., 2003: A novel, non-invasive Metod of measuring in-pack oxygen concentration and its application in the study of staling of a fruit-flavoured alcoholic beverage. Proc. 29th EBC Congr., Dublin 2003. Nurnberg, Germany: Fachverlag Hans Carl. CD-ROM příspěvek č. 101:1027-1035. ISBN 90-70143-22-4.