Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(1): 2-7 | DOI: 10.18832/kp2014001
Článek se zabývá měřením obsahu rozpuštěného kyslíku elektronickou sondou v nápojích a vlivem doby a změny teploty stočeného vzorku, ponechaného v klidu před analýzou. Měřil se vliv teploty vody nasycené vzduchem na údaj oximetru. Při změně teploty roztoku se změnil i údaj oximetru, ačkoliv nedošlo k výměně kyslíku mezi plynnou a kapalnou fází obalu. S poklesem teploty vody se zvyšoval údaj oximetru, zatímco s nárůstem teploty klesal. Rozdíl obsahu rozpuštěného kyslíku vlivem teploty byl menší, než by odpovídalo rozdílu rozpustnosti kyslíku. Spekulativní vysvětlení tohoto jevu předpokládá existenci mikrobublin kyslíku, rozptýlených v kapalině. Pro analýzu odebraných vzorků je proto účelné stanovit i povolené doby mezi odběrem a analýzou vzorku. Doba mezi odběrem a analýzou by neměla být delší, než 2 h.
Vloženo: 6. červen 2013; Přijato: 2. říjen 2013; Zveřejněno: 1. leden 2014