Kvasny Prum. 2014; 60(1): 8-14 | DOI: 10.18832/kp2014002

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek

Adéla GRÉGROVÁ, Helena ČÍŽKOVÁ, Aleš RAJCHL, Jitka ŠNEBERGROVÁ, Michal VOLDŘICH
Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 5, 166 28 Praha 6, Česká republika

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu. Zjištěné koncentrace benzenu ve 49 nealkoholických nápojích zakoupených v české tžní síti, analyzovaných v rámci pětiletého průzkumu, byly vždy nižší než 10 µg∙l-1; průměrný obsah benzenu byl okolo 1 µg∙l-1. Studie ukázala, že obsah benzenu není snadné předvídat. Ze sledovaných složek nápoje (benzoát, askorbová kyselina, sladidla, minerály, CO2) byla prokázána významná pozitivní korelace pouze mezi obsahem benzenu a benzoátu. Zdá se, že více než složení ovlivňují pozitivní nálezy benzenu v nápojích vnější kontaminace surovin a podmínky skladování

Klíčová slova: askorbová kyselina, benzen, benzoová kyselina, nápoje, SPME-GC/MS

Vloženo: 8. srpen 2013; Přijato: 3. listopad 2013; Zveřejněno: 1. leden 2014 

Reference

  1. Adams, J. B., 1997: Food additive-additive interactions involving sulphur dioxide and ascorbic and nitrous acids: a review. Food Chem., 59(3): 401-409. Přejít k původnímu zdroji...
  2. EC, 1998 [online]: Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=O-J:L:1998:330:0032:0054:EN:PDF [cit. 2013-3-20].
  3. Fabietti, F., Delise, M., Bocca, A. P., 2001: Investigation into benzene and toluene content of soft drinks. Food Control., 12(8): 505-509. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Gardner, L. K., Lawrence, G. D., 1993: Benzene Production from Decarboxylation of Benzoic Acid in the Presence of Ascorbic Acid and a Transition-Metal Catalyst. J. Agric. Food Chem., 41(5): 693-695. Přejít k původnímu zdroji...
  5. IARC, 1987 [online]: Overall Evaluations of carcinogenity: an updating of IARC Monographs volumes 1 to 42, IARC Monographs on the Evaluation of the carcinogenic risks to humans, Supplement 7. http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/suppl7/suppl7.pdf [cit. 2013-3-20].
  6. ICBA, 2006 [online]: Guidance Document to Mitigate the Potential for Benzene Formation in Beverages. http://www.britishsoftdrinks.com/PDF/IBCA%20final%20220606.pdf [cit. 2013-4-5].
  7. Lachenmeier, D. W., Reusch, H., Sproll, C., Schoeberl, K., Kuballa, T., 2008: Occurrence of benzene as a heat-induced contamination of carrot juice for babies in a general survey of beverages. Food Addit. Contam. 25(10): 1216-1224. Přejít k původnímu zdroji...
  8. MZE ČR, 2008 [online]: Vyhláška č. 4/2008 Sb. ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extračních rozpouštědel při výrobě potravin. http://eagri.cz/public/web/ws_content?contentKind=regulation§ion=1&id=65967&name=4/2008 [cit. 2013-4-5].
  9. Nyman, P. J., Diachenko, G. W., Perfetti, G. A., McNeal, T. P., Hiatt, M. H., Morehouse, K. M, 2008: Survey Results of Benzene in Soft Drinks and Other Beverages by Headspace Gas Chromatography/ Mass Spectrometry. J. Agric. Food Chem. 56(2): 571-576. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Nyman, P. J., Wamer, W. G., Begley, T. H., Diachenko, G. W., Perfetti, G. A., 2010: Evaluation of Accelerated UV and Thermal Testing for Benzene Formation in Beverages Containing Benzoate and Ascorbic Acid. J. Food Sci., 75(3): 263-267. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Poucke, Ch. V., Detavernier, Ch., Bocxlaer, J. F. V., Vermeylen, R., Peteghem, C. V., 2008: Monitoring the Benzene Contents in Soft Drinks Using Headspace Gas Chromatography-Mass Spectrometry: A Survey of the Situation on the Belgian Market. J. Agric. Food Chem., 56(12): 4504-4510. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Rajchl, A., Voldřich, M., Čížková, H., Hronová, M., Ševčík, R., Dobiáš, J., Pivoňka, J., 2010: Stability of nutritionally important compounds and shelf life prediction of tomato ketchup. J. Food Eng., 99(4): 465-470. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Ridgway, K., Lalljie, S. P. D., Smith, R. M., 2007: Use of in-tube sorptive extraction techniques for determination of benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes in soft drinks. J. Chromatogr A., 1174(1-2): 20-26. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Vinci, R. M., Jacxsens, L., Loco, J. V., Matsiko, E., Lachat, C., de Schaetzen, T., Canfyn, M., Overmeire, I. V., Kolsteren, P., de Meulenaer, B., 2012: Assessment of human exposure to benzene through foods from the Belgian market. Chemosphere, 88(8): 1001-1007. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Wallace, L., Pellizzari, E., Gordon, S., 1993: A linear model relating breath concentrations to environmental exposures: application to a chamber study of four volunteers exposed to volatile organic chemicals. J. Expos. Anal. Environ. Epidemiol., 3(1): 75-102.
  16. WHO, 1993 [online]: International Programme on Chemical Safety. Environmental Health Criteria 150. Benzene. http://www.inchem.org/documents/ehc/ehc/ehc150.htm [cit. 2013-4-10].
  17. WHO, 1996 [online]: Benzene in Drinking Water. Background Document for Development of WHO Guidelines for Drinking Water Quality. http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/benzene.pdf [cit. 2013-4-10].
  18. U.S. HHS, 1997 [online]: Toxicological profile for benzene. http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp3.pdf [cit. 2013-4-15].
  19. U.S. HHS, 2011 [online]: Report on Carcinogens. 12th ed. http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/twelfth/roc12.pdf [cit. 2013-4-15].
  20. U.S. FDA, 2007 [online]: Data on Benzene in Soft Drinks and Other Beverages. http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/ChemicalContaminants/ucm055815.htm [cit. 2013-4-15].