Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(2): 31-37 | DOI: 10.18832/kp2014004
V letech 2008-2011 bylo hodnoceno celkem 9 odrůd sladovnického ječmene (Aksamit, Aktiv, Blaník, Bojos, Kangoo, Radegast, Sebastian, Tolar a Xanadu). Hodnota energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti se pohybovala v průběhu testování na průměrné úrovni 88,6 %. Mezi testovanými odrůdami byl značný rozdíl, tento znak se pohyboval v rozmezí 42-100 %. Nejvyšší průměrné hodnoty energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti byly zjištěny u odrůd Aktiv, Kangoo, Sebastian a Xanadu, které se tak statisticky významně lišily od všech ostatních odrůd v souboru. Hodnota znaků popisujících intenzitu klíčení, tj. rychlost a index klíčení, se postupně zvyšovala a 12 týdnů po dosažení plné zralosti byla na úrovni 78,6 %, index klíčení měl hodnotu 6,8. Vliv odrůdy na rychlost klíčení postupně klesal, naopak vzrůstal vliv ročníku. Podobná tendence je i u indexu klíčení. V devátém a dvanáctém týdnu po dosažení plné zralosti je tento znak ovlivněn ze 30 % ročníkem a ze 30 % prostředím
Vloženo: 5. srpen 2013; Přijato: 6. říjen 2013; Zveřejněno: 1. únor 2014