Kvasny Prum. 2014; 60(4): 78-87 | DOI: 10.18832/kp2014008

Divoké kvasinky a metody jejich detekce - II. část.Recenzovaný článek

Petra KUBIZNIAKOVÁ, Jana KOPECKÁ, Dagmar MATOULKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.,
2 Ústav experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova Univerzita Brno, Tvrdého 14, 602 00 Brno

Publikace navazuje na úvodní článek Mikrobiologie pivovarské výroby - Divoké kvasinky a metody jejich detekce (Matoulková et al., Kvasný Průmysl 59(9): 246-257, 2013). V práci byl sledován růst souboru 143 kmenů kulturních (pivovarských a vinařských) a divokých kvasinek na vybraných selektivních půdách určených pro detekci divokých kvasinek: WLN agar, mladinový agar obsahující kyselinu monojodoctovou, lysinový agar, agar s krystalovou violetí, agar se síranem měďnatým. Sledován byl dále růst kvasinek na MYGP agaru obsahující antibiotikum aktidion a na YPD agaru při teplotě 37 °C. Vyhodnocena byla využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.

Klíčová slova: mikrobiální kontaminace piva, divoké kvasinky, cizí kvasinky, Saccharomyces, non-Saccharomyces, kultivační půdy

Vloženo: 25. leden 2014; Přijato: 7. březen 2014; Zveřejněno: 1. duben 2014 

Reference

  1. Back, W., 2005. Brewery. In: Back W. (Ed.), Colour Atlas and Handbook of Beverage Biology. Verlag Hans Carl, Nürnberg, Germany, pp. 10-112.
  2. Bokulich, N.A., Bamforth, C.W., 2013: The microbiology of malting and brewing. Microbiol. Mol. Biol. Rev. 77(2):157. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Campbell, I., 2003: Microbiological methods in brewing analysis. In: Brewing microbiology, 3rd edition. Ed.: Priest, F.G., Campbell, I., New York, Kluwer Academic / Plenum Publishers. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Fugelsang, K.C., Edwards C.G., 2007: Wine Microbiology: Practical Applications and Procedures, (2nd edition), New York, Springer Science and Business Media. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Hall, J.F., 1970: The use of Difco WLN agar for (a) The detection of wild yeast in the presence of Sacch. cerevisiae (b) Demonstration of the instability of strains of Sacch. carlsbergensis. J. Inst. Brew. 76: 522-523.
  6. Hall, J.F., 1971: Detection of wild yeasts in the brewery. J. Inst. Brew. 77: 513-516. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Haikara, A., Enari, T.M., 1975: The detection of wild yeast contaminants by the immunofluorescence technique. Proc. Eur. Brew. Conv., pp. 363-375.
  8. Harris, J.O., Watson, W., 1968: The use of controlled levels of actidione for brewing and non-brewing yeast strain differentiation. J. Inst. Brew. 74: 286-290. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Ingledew, W.M., Casey, G.P., 1982: The use and understanding of media used in brewing microbiology. I. Media for wild yeast. Brew. Dig. 57: 18-22.
  10. Jespersen, L., Jakobsen, M., 1996: Specific spoilage organisms in breweries and laboratory media for their detection. Int. J. Food Microbiol. 33: 139-155. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kopecká, J., Matoulková, D., Němec, M., Jelínková, M., Felsberg, J., 2012: Problematika identifikace průmyslových kmenů kvasinek. 36. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň.
  12. Kopecká, J., Matoulková, D., Felsberg, J., Jelínková, M., Němec, M., 2013: PCR a restrikční analýza pivovarských a vinařských kvasinek. 25. Pivovarsko-sladařské dny, Praha.
  13. Kurtzman C.P., Fell J.W., Boekhout T., 2011: The Yeast, a taxonomic study, Elsevier, Burlington, USA.
  14. Libkind, D., Hittinger, C.T., Valério, E., Goncalves, C., Dover, J., Johnston, M., Goncalves, P., Sampaio, J.P., 2011: Microbe domestication and the identification of the wild genetic stock of lager-brewing yeast. PNAS. 108: 14539-14544. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Matoulková, D., Kopecká, J., Kubizniaková, P., 2013: Brewing microbiology - Wild yeasts and methods of their detection. Kvasny Prum. 59(9): 246-257. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Pengelly, R.J., Wheals, A.E., 2013: Rapid identification of Saccharomyces eubayanus and its hybrids. FEMS Yeast Res. 13: 156-161. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Šavel, J., 1980: Mikrobiologická kontrola v pivovarech. 1. vyd. Praha: SNTL, 184 s.
  18. Šilhánková, L., 1962: A new method of quantitative determination of contamination of baker's yeast by wild yeasts or by dissociation forms of the production culture. Folia Microbiol. 7: 255-256. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Walters, L.S., Thiselton, M.R., 1953: Utilization of lysine by yeasts. J. Inst. Brew. 59: 401-404. Přejít k původnímu zdroji...