Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(4): 78-87 | DOI: 10.18832/kp2014008
Publikace navazuje na úvodní článek Mikrobiologie pivovarské výroby - Divoké kvasinky a metody jejich detekce (Matoulková et al., Kvasný Průmysl 59(9): 246-257, 2013). V práci byl sledován růst souboru 143 kmenů kulturních (pivovarských a vinařských) a divokých kvasinek na vybraných selektivních půdách určených pro detekci divokých kvasinek: WLN agar, mladinový agar obsahující kyselinu monojodoctovou, lysinový agar, agar s krystalovou violetí, agar se síranem měďnatým. Sledován byl dále růst kvasinek na MYGP agaru obsahující antibiotikum aktidion a na YPD agaru při teplotě 37 °C. Vyhodnocena byla využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.
Vloženo: 25. leden 2014; Přijato: 7. březen 2014; Zveřejněno: 1. duben 2014