Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(5): 114-122 | DOI: 10.18832/kp2014011
V České republice byly v roce 2014 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Britney, Francin, KWS Asta, KWS Irina, Montoya, Odyssey, Overture, RGT Otakar a SU Zaza. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy KWS Asta a Overture (83,9 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnota dosažitelného stupně prokvašení byla u odrůd KWS Irina (82,6 %) a Overture (83,1 %). Přes velmi dobré až optimální rozluštění buněčných stěn (86-94 %), vykázaly odrůdy SU Zaza (237 mg/l), KWS Asta (213 mg/l) zvýšený obsah ß-glukanů ve sladině. Odrůda Francin byla především pro nižší úroveň proteolytického rozluštění a nižší úroveň dosažitelného stupně prokvašení doporučena pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo".
Vloženo: 15. březen 2014; Přijato: 7. duben 2014; Zveřejněno: 1. květen 2014