Kvasny Prum. 2014; 60(5): 123-126 | DOI: 10.18832/kp2014012

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2014.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKSÚP, Odbor odrodového skúšobníctva, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovenská republika

V roce 2014 byly ve Slovenské republice registrovány po tříletých zkouškách (2011-2013) odrůdy jarního ječmene Cerbinetta, IS Maltea, KWS Bambina, Valis a Zarasa. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy KWS Bambina (83,5 %), IS Maltea (83,1 %) a odrůda Zarasa (83,0 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy KWS Bambina (81,5 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (86-93 %). Zvýšený obsah ß-glukanů ve sladině vykázala pouze odrůda IS Maltea (230 mg/l). Sledované odrůdy neměly výraznější problémy se zákalem sladiny.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita, Slovenská republika

Vloženo: 16. březen 2014; Přijato: 8. duben 2014; Zveřejněno: 1. květen 2014 

Reference

  1. Basařová, G. et al., 1992: Pivovarsko-sladařská analytika (1) [Brewing and malting analytics]. Merkanta, Praha.
  2. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Conten of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt Wort, Beer: 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Fachverlag Hans Carl, Nüremberg, Germany, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  3. European Commission, 2013: Common Catalogue of Varieties of Agricultural Plant Species - 32nd Complete Edition. O.J. C 379 A.
  4. MEBAK, 2011: Raw material. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising- -Weihenstephan, Germany.
  5. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...