Kvasny Prum. 2014; 60(5): 127-130 | DOI: 10.18832/kp2014013

Složení zrna ječmene z hlediska potravinářského využití.Recenzovaný článek

Marta ZAVŘELOVÁ
Agrotest fyto, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž

Ječmen je široce využitelnou obilovinou - je jednou ze základních surovin pro výrobu piva, používá se pro krmení hospodářských zvířat a částečně i v přímé lidské výživě. V současné době jsou dobře specifikovány kvalitativní parametry zrna ječmene pro sladovnické využití. Nicméně u některých obsahových látek ječmene, které jsou z pohledu sladovnického průmyslu nebo i z pohledu krmení hospodářských zvířat nežádoucí, byla vědecky prokázána jejich prospěšnost na lidský organismus. Pro potravinářské využití lze zrno ječmene doporučit na základě v příspěvku popsaných obsahových látek s pozitivním účinkem na lidský organismus.

Klíčová slova: β-glukany, low phytic acid, prevence, výživové látky, waxy

Vloženo: 3. únor 2014; Přijato: 6. duben 2014; Zveřejněno: 1. květen 2014 

Reference

  1. Ali, N., Paul, S., Gayen, D., Sarkar, S.N., Datta, K., 2013: Development of Low Phytate Rice by RNAi Mediated Seed-Specific Silencing of Inositol 1,3,4,5,6-Pentakisphosphate 2-Kinase Gene (IPK1). PLoS ONE, 8(7): e68161, doi:10.1371/journal.pone.0068161. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Baik, B.-K., Ullrich, S.E., 2008: Barley for food: characteristics, improvement, and renewed interest. Journal of Cereal Science, 48(2): 233-242. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Behall, K.M., Scholfield, D.J., Yuhauiak, I., Canary, J., 1989: Diets containing high amylose vs amylopectin starch: Effects on metabolic variables in human subjects. Am. J. Clin. Nutr., 49(2): 337-344. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Behall, K. M., Scholfield, D.J., Hallfrisch, J., 2004: Diets containing barley significantly reduce lipids in mildly hypercholesterolemic men and women. Am. J. Clin. Nutr., 80(5): 1185-1193. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Bhatty, R.S., Rossnagel, B.G., 1992: Zero amylose lines of hull-less barley. Cereal Chem. 74(2): 190-191. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Bird, A. R., Jackson, M., King, R.A., Davies, D. A., Usher, S., Topping, D. L., 2004: A novel high-amylose barley cultivar (Hordeum vulgare var. Himalaya 292) lowers plasma cholesterol and alters indices of large-bowel fermentation in pigs. Br. J. Nutr., 92(4): 607-615. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Bothmer, R. von, Jacobsen, N., Baden, C., Jørgensen, R.B., Linde- -Laursen, I., 1995: An ecogeographical study of the genus Hordeum. Systematic and Ecogeographic Studies on Crop Genepools. 7. International Plant Genetic Resources Institute, Rome, 2nd edition, 129 p.
  8. Bregitzer, P., Raboy, V., 2006: Effects of four independent low-phytate mutations in barley (Hordeum vulgare L.) on seed phosphorus characteristics and malting quality. Cereal Chem., 83(5): 460-464. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bregitzer, P., Raboy, V., Obert, D.E., 2010: Registration of LP1- 2581, LP1-2163H, LP3-1159, and LP640-1304 low-phytate spring barley germplasm lines. J. Plant Regist., 4(3): 228-231. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Cavallero, A., Gianinetti, A., Finocchiaro, F., Delogu, G., Stanca, A.M., 2004: Tocols in hull-lessand hulled barley genotypes grown in contrasting environments. Journal of Cereal Science, 39(2):175-180. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Delaney, B., Nicolosi, R.J., Wilson, T.A., Carlson, T., Frazer, S., Zheng, G.H., Hess, R., Ostergren, K., Haworth, J., Knutson, N., 2003: β-glucan fractions from barley and oat are similarly antiatherogenic in hypercholesterolemic Syrian golden hamsters. J. Nutr. 133(2): 468-475. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Dickin, E., Steele, K., Frost, G., Edwards-Jones, G., Wright, D., 2011: Effect of genotype, environment and agronomic management on β-glucan concentration of naked barley grain intended for health food use. Journal of Cereal Science, 54(1): 44-52. Přejít k původnímu zdroji...
  13. El Khoury, D., Cuda, C., Luhovyy, B. L., Anderson, G. H., 2012: Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. J. Nutr. Metab., 2012: 1-28. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Fedak, G, De La Roche, I., 1977: Lipid and fatty acid composition of barley kernels. Can. J. Plant. Sci., 57(1): 257. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Frank, T., Nörenberg, S., Engel, K.H., 2009: Metabolite profiling of two novel phytic acid (lpa) soybean mutants. J. Agric. Food. Chem., 57(14): 6408-16. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Guttieri, M., Bowen, D., Dorsch, J.A., Raboy, V., Souza, E., 2004: Identification and characterization of a low phytic acid wheat. Crop Sci., 44(2): 418-424. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Hang, A., Obert, D., Gironella, A.I.N., Burton, C.S., 2007: Barley amylose and ß-glucan: Their relationships to protein, agronomic traits, and environmental facrors. Crop Sci., 47(4): 1754-1760. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Izydorczyk, M.S., Lagasse, S.L., Hatcher, D.W., Dexter, J.E., Rossnagel, B.G., 2005: The enrichment of Asian nobles with fibre-rich fractions derived from roller milling of hull-less barley. Journal of the Science and Food Agriculture, 85(12): 2094-2104. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Jamar, C., du Jardin, P., Fauconnier, M.-L., 2011: Cell wall polysaccharides hydrolysis of malting barley (Hordeum vulgare L.): A review. Biotechnol. Agron. Soc. Environ., 15(2): 301-313.
  20. Chen, S., Li, H., Liu, G., 2006: Progress of vitamin E metabolic engineering in plants. Transgenic Research, 15: 655-665. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Chen, J., Raymond, K., 2008: Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks. Vasc. Health Risk Manag., 4(6): 1265-1272. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Lee, J.M., Joung, H., Li, S.J., Paik, H.Y., 2003: Strategies to reduce phytate content in the Korean Diet. International Journal of Human Ecology, 4(1): 25-34.
  23. Liu, K.S., Moreau, R.A., 2008: Concentrations of functional lipids in abraded fractions of hulless barley and effect of storage. Journal of Food Science, 73(8): 569-576. Přejít k původnímu zdroji...
  24. MacGregor, A.W., Fincher, G.B., 1993: Carbohydrates of the Barley Grain, s. 73-130. In: MacGregor A.W., Bhatty,R.S. (eds.): Barley Chemistry and Technology, American Association of Cereal Chemists, Inc., Minnesota, 486 p.
  25. Marounek, M., 2004: Význam kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí a důsledky její přítomnosti v krmivech a potravinách. Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha - Uhříněves, 31 str.
  26. Mazariegos, M., Hambidge, K. M., Krebs, N. F., Westcott, J. E., Lei, S., Grunwald, G. K., 2006: Zinc absorption in Guataemalan schoolchildren fed normal or low-phytate maize. Am. J. Clin. Nutr., 83(1): 59-64. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Moreau, R.A., Flores, R.A., Hicks, K.B., 2007: The composition of functional lipids in hulled and hulless barley, in fractions obtained by scarification, and in barley oil. Cereal Chem., 84(1):1-5. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Morrison, W.R., 1993: Barley lipids. p. 199-246. In: MacGregor A.W. and Bhatty R.S. (eds.), Barley: Chemistry and Technology. American Association of Cereal Chemists, Inc., Minnesota, 486 p.
  29. Nařízení komise (EU), 2012: č. 1048/2012 ze dne 8. listopadu 2012 o schválení zdravotního tvrzení při označování potravin, jež se týká snížení rizika onemocnění.
  30. Newman, R.K., Newman, C.W., 2008: Barley for Food and Health. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, New Jersey, United States of America, 245 p.
  31. Percival, J., 1921: The wheat Plant. Duckworth, London.
  32. Peterson, D.M., 1991: Genotype and environment effects on oat ß- -glucan concetration. Crop Sci, 31(6): 1517-1520. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Price, P.B., Parson, J.G., 1975: Lipids of seven cereal grains. J. Am. Oil Chem. Soc., 52: 490-493. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Sajilata, M.G., Singhal, R.S., Kulkarni, P.R., 2006: Resistant Starch - a Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Institute of Food Technologists, 5(1): 1-17. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Shimizu, C., Kihara, M., Aoe, S., Araki, S., Ito, K., Hayashi, K., Watari, J., Sakata, Y., Ikegami, S., 2008: Effect of high ß-glucan barley on serum cholesterol concentrations and visceral fat area in Japanese men - A randomized, doubleblinded, placebo-controlled trial. Plant Foods Hum. Nutr., 63(1): 21-25. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Swatson, J.S., Ellis, R.P., 2002: Genetics and Breeding of Malt Quality Attributes, pp. 85-114. In: Slafer, G.A., Molina-Cano, J.L., Savin, R., Araus, J.L., Romagosa, I. (eds.): Barley Science: Recent Advances from Molecular Biology to Agronomy of Yield and Quality. Food Products Press, New York, 569 p.
  37. Traber, M.G., Packer, L., 1995: Vitamin E: beyond antioxidant function. Am. J. Clin. Nutr., 62:1501S-1509S. Přejít k původnímu zdroji...
  38. Ullrich, S.E., Clancy, J.A., Eslick, R.F., Lance, R.C.M., 1986: ß-glucan content and viscosity of extracts from waxy barley. J. Cereal Sci. 4(3):279-285. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Ullrich, S.E., 2011: Significance, Adaptation, Production, and Trade of Barley, s. 3-13. In: Ullrich S.E. (ed.) Barley: Production, Improvement, and Uses. Blackwell Publishing Ltd., U.K., 662 s. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Wahle, K.W.J., Heys, S.D., Rotondo, D., 2004: Conjugated linoleic acids: are they beneficial or determinal to health? Prog. Lipid Res., 43(6): 553-587. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Washington, J.M., Box, A., Barr, A.R., 2000: Developing waxy barley cultivars for food, feed and malt. pp. 303-306. In: Logue, S.(ed.): Barley genetics VIII. Int. Barley Genet. Symp., 8th, Adelaide, Australia. 22-27 Oct. 2000. Univ. of Adelaide, SA, Australia.
  42. Yalcin, E., Celik, S., Akar, T., Sayim, I., Koksel, H., 2007: Effects of genotype and environment on ß-glucan and dietary fibre contents of hull-less barleys grown in Turkey. Food Chem., 101(1): 171-176. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Zhang, G., Junmei, W., Jinxin, C., 2002: Analysis of β-glucan content in barley cultivars from different location of China. Food Che., 79(2): 251-254. Přejít k původnímu zdroji...