Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(5): 127-130 | DOI: 10.18832/kp2014013
Ječmen je široce využitelnou obilovinou - je jednou ze základních surovin pro výrobu piva, používá se pro krmení hospodářských zvířat a částečně i v přímé lidské výživě. V současné době jsou dobře specifikovány kvalitativní parametry zrna ječmene pro sladovnické využití. Nicméně u některých obsahových látek ječmene, které jsou z pohledu sladovnického průmyslu nebo i z pohledu krmení hospodářských zvířat nežádoucí, byla vědecky prokázána jejich prospěšnost na lidský organismus. Pro potravinářské využití lze zrno ječmene doporučit na základě v příspěvku popsaných obsahových látek s pozitivním účinkem na lidský organismus.
Vloženo: 3. únor 2014; Přijato: 6. duben 2014; Zveřejněno: 1. květen 2014