Kvasny Prum. 2014; 60(7-8): 174-181 | DOI: 10.18832/kp2014017

Pivo a zdraví.Recenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Pavel ČEJKA, Marie JURKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Pivo je nesporně zdravý nápoj. Jeho konzumace přináší spotřebiteli mnoho benefitů, především osvěžení a relaxaci, pivo má pozitivní vliv na trávení, a je zdrojem základních nutrientů a mikronutrientů. Na základě monitoringu piva z české tržní sítě, zahrnující piva z velkých, středních a restauračních pivovarů, byla vytvořena nová studie o obsahu zdravotně pozitivních látek v pivu. Bylo potvrzeno, že česká piva obsahují mimo jiné významné koncentrace vitamínů B a některých významných fytoestrogenů. Studie dále přináší výsledky obsahu látek opačného charakteru, tedy látek toxických, vznikajících v pivu především v důsledku mikrobiologické kontaminace. Zvýšené koncentrace biogenních aminů a N-nitrosaminů byly zaznamenány v některých provozech minipivovarů a poukazují na jejich snížený hygienický stav.Pivo je nesporně zdravý nápoj. Jeho konzumace přináší spotřebiteli mnoho benefitů, především osvěžení a relaxaci, pivo má pozitivní vliv na trávení, a je zdrojem základních nutrientů a mikronutrientů. Na základě monitoringu piva z české tržní sítě, zahrnující piva z velkých, středních a restauračních pivovarů, byla vytvořena nová studie o obsahu zdravotně pozitivních látek v pivu. Bylo potvrzeno, že česká piva obsahují mimo jiné významné koncentrace vitamínů B a některých významných fytoestrogenů. Studie dále přináší výsledky obsahu látek opačného charakteru, tedy látek toxických, vznikajících v pivu především v důsledku mikrobiologické kontaminace. Zvýšené koncentrace biogenních aminů a N-nitrosaminů byly zaznamenány v některých provozech minipivovarů a poukazují na jejich snížený hygienický stav.

Klíčová slova: pivo, zdraví, fytoestrogeny, vitamíny B, biogenní aminy, N-nitrosaminy, ATNC, mikrobiologická kontaminace

Vloženo: 11. květen 2014; Přijato: 6. červen 2014; Zveřejněno: 1. červenec 2014 

Reference

  1. Adlercreutz, H., Goldin, B. R., Gorbach, S. L., Höckerstedt, K. A. V., Vatanabe, S., Hämäläinen, E. K., Markkanen, M. H., Mäkelä, T. H., Wähälä, K. T., Hase, T. A., Fortis, T., 1995: Soybean phytoestrogen intake and cancer risc. J. Nutr., 125: 757-770.
  2. Anli, R. E., Vural, N., Yilmaz, S., Vural, H., 2004: The determination of biogenicamines in Turkish red wines. J. Food Comp. Anal., 17: 53-62. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Bamforth, C. W., 2004: In: Blackwell Science Ltd (ed) Health and Nutrition. Blackwell Publishing company, Oxford, UK.
  4. Buňka, F., Budinský, P., Čechová, M., Drienovský, V., Pachlová, V., Matoulková, D., Kubáň, V., Buňková, L., 2012: Content of biogenic amines and polyamines in beers from the Czech Republic, J. Inst. Brew., 118(2): 213-216. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Corrao, C., Rubbiati, L., Bagnardi, V., Zambon, A., Poikolaine, K., 2000: Alcohol and coronary heart disease: a meta-analysis. Addiction, 95(10): 1505-1523. Přejít k původnímu zdroji...
  6. ČSN EN 14122: Potraviny - Stanovení vitaminu B1 metodou HPLC, 1.1. 2004.
  7. Dong, M. W., Lepore, J., Tarumoto, T., 1988: Factors affecting the ion-pair chromatogramy of water soluble vitamins. J. Chromat., 442: 81-95. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Emmerová M. et al., 2010: Pivo a zdraví. NAVA TISK, spol. s r.o., Plzeň.
  9. Foti, P., Erba, D., Riso, P., Spadafranca, A., Criscuoli, F., Testolin, G., 2005: Comparison between daidzein and genistein antioxidant activity in primary and cancer lymphocytes. Arch. Biochem. Biophys., 433: 421-427. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Gasarasi, G., Kelgtermans, M., Verstrepen, K. J., van Roy, J., Delvaux, F. R., Derdelinckx, G., 2003: Occurrence of biogenic amines in beer: causes and proposal remedies. Monatssch. Brauwiss., 3/4: 58-63.
  11. Gordon, M. H., 1996. Dietary antioxidants in disease prevention. Nat. Prod. Rep., 265, 273. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Greif, G., Greifová, M., Dvoran, J., Karovičová, J., Buchtová, V., 1998: Štúdium rastu a produkcie biogénnych amínov neiktorými mikroorganizmami za modelových podmienok (article in Slovak). Czech J. Food Sci., 17: 15-21. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Izquierdo-Pulido, M., Carceller-Rosa, J. P., Mariné-Font, A., Vidal- -Carou, M. C., 1997: Tyramine formation by Pediococcus spp. during beer fermentation. J. Food Protect., 60: 831-836. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Izquierdo-Pulido, M., Font-Fabregas, J., Carceller-Rosa, J. M., Marine- -Font, A., Vidal-Carou, M. C., 1996: Biogenic amine changes related to lactic acid bacteria during brewing. J. Food Protect., 59: 175-180. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Jurková, M., Čejka, P., Houška, M., Mikyška, A., 2013: Simultánní stanovení prenylflavanoidů a isoflavanoidů ve chmelu a pivu metodou HPLC-DAD: Studie aplikace homogenitu zeleného chmele v pivovarském procesu. Kvasny Prum. 59(2): 42-50. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Kalač, P., Křížek, M., 2003: A Review of biogenic amines and polyamines in beer. J. Inst. Brew., 109(2): 123-128. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Kondo, K., 2003: Preventive effects of dietary beer on lifestyle-related diseases. Proceedings of the 29th EBC Congress, Dublin, Contribution 133.
  18. Lorencová, E., Buňková, L., Matoulková, D., Dráb, V., Pleva, P., Kubáň, V., Buňka, F. 2012: Production of biogenic amines by lactic acid bacteria isolated from dairy products and beer. Int. J. Food Sci. Technol., 47: 2086-2091. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Loret, S., Deloyer, P., Dandrifosse, G., 2005: Levels of biogenic amines as a measure of the quality of the beer fermentation process: Data from Belgian samples. Food Chem., 89: 519-525. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Medjakovic, S., Jungbauer, A., 2008: Red clover isoflavones biochanin A and formononetin are potentligands of the human aryl hydrocarbon receptor. J. Steroid Biochem. Mol. Biol., 108 (1,2): 171-177. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Mikyška, A., Hašková, D., Mikulíková, R., Anton, M., 2007: Influence of brewing raw materials and brewing technology on phytoestrogens content in beer. Proceedings of the 31st EBC Congress, Venice, Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 1199-1206.
  22. Milligan, S. R., Kalita, J. C., Heyerick, A., Rong, H., De Cooman, L., De Keukeleire, D., 1999: Identification of a potent phytoestrogen in hops (Humulus lupulus L.) and beer. J. Clin. Endocrinol. Metab., 84(6): 2249-2252. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Poli, A., Marangoni, F., Avogaro, A., Barba, G., Bellentani, S., Bucci, M., Cambieri, R., Catapano, A. L., Costanzo, S., Cricelli, C., de Gaetano, G., Di Castelnuovo, A., Faggiano, P., Fattirolli, F., Fontana, L., Forlani, G., Frattini, S., Giacco, R., La Vecchia, C., Lazzaretto, L., Loffredo, L., Lucchin, L., Marelli, G., Marrocco, W., Minisola, S., Musicco, M., Novo, S., Nozzoli, C., Pelucchi, C., Perri, L., Pieralli, F., Rizzoni, D., Sterzi, R., Vettor, R., Violi, F., Visioli, F., 2013: Moderate alcohol use and health: A consensus document. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 23(6): 487-504. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Preedy, R. W., 2009: Beer in health and disease prevention. Elsevier, ISBN 978-0-12-373891-2.
  25. Shalaby, A. R., 1996: Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Res. Int., 29: 675-69. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Stevens, J. F., Taylor, A. W., Clawson, J. E., Deinzer, M. L., 1999: Fate of xanthohumol and related prenylflavonoids from hops to beer. J. Agric. Food. Chem., 47(6): 2421-2428. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Walters, C. L., Hart, R. J., Smith, P. L. R., 1983: Analysis of total N- -nitroso compounds as a group by denitrosation to nitric oxide, with detection using chemiluminescence analyser. IARC Sci., 45, 295.
  28. Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění.