Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(9): 226-232 | DOI: 10.18832/kp2014021
Sledování výskytu mykotoxinů v surovinách potravinářských výrob a zejména v samotných produktech je v současnosti jedním z nejvýznamnějších témat potravinářské analytiky. Tato práce je věnována testování využitelnosti postupu založeného na imunochemických principech pro stanovení ochratoxinu A na 28 vzorcích českých, portugalských a čínských vín a porovnání získaných výsledků s údaji získanými pomocí běžně používané HPLC-FLD metody. Získaná data jednoznačně potvrzují významné nadhodnocování výsledků imunochemické metody, což ovšem v podstatě nebrání využití metody jako jednoduchého postupu vhodného pro odhalení problematických vzorků.
Vloženo: 8. květen 2014; Přijato: 28. červen 2014; Zveřejněno: 1. září 2014