Kvasny Prum. 2014; 60(9): 226-232 | DOI: 10.18832/kp2014021

Imunochemické stanovení ochratoxinu A ve víně a jeho aplikace.Recenzovaný článek

Marcel KARABÍN, Aneta LUČOKOVÁ, Jaromír FIALA, Lukáš JELÍNEK, Tereza HUDCOVÁ, Deliang WANG, Pavel DOSTÁLEK
1 Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 5, Praha 6, 166 28
2 China National Institute of Food and Fermentation Industries, Beijing, China

Sledování výskytu mykotoxinů v surovinách potravinářských výrob a zejména v samotných produktech je v současnosti jedním z nejvýznamnějších témat potravinářské analytiky. Tato práce je věnována testování využitelnosti postupu založeného na imunochemických principech pro stanovení ochratoxinu A na 28 vzorcích českých, portugalských a čínských vín a porovnání získaných výsledků s údaji získanými pomocí běžně používané HPLC-FLD metody. Získaná data jednoznačně potvrzují významné nadhodnocování výsledků imunochemické metody, což ovšem v podstatě nebrání využití metody jako jednoduchého postupu vhodného pro odhalení problematických vzorků.

Klíčová slova: mykotoxiny, víno, ochratoxin A, imunochemické stanovení, UPLC

Vloženo: 8. květen 2014; Přijato: 28. červen 2014; Zveřejněno: 1. září 2014 

Reference

  1. Abarca, M.L., Accensi, F., Bragulat, M.R., Castella, G., Cabanes, F.J., 2003: Aspergillus carbonarius as the main source of ochratoxin A contamination in dried vine fruits from the Spanish market. J. Food Prot. 66(3): 504-506. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Anli, E., Bayram, M., 2009: Ochratoxin A in wines. Food Rev. Int. 25(3): 214-232. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Anonymous, 2006: NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Úřední věstník EU, L 364: 5-24.
  4. Battilani, P., Pietri, A., Silva, A., Giorni, P., 2003: Critical control points for ochratoxin A control in the grape-wine chain. J. Plant Pathol. 85: 285. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Battilani, P., Pietri, A., Logrieco, A., 2004: Risk assessment and management in practice: ochratoxin in grapes and wine. Mycotoxins in food: detection and control. Woodhead Pub. 244-261. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Battilani, P., Giorni, P., Bertuzzi, T., Formenti, S., Pietri, A., 2006a: Black aspergilli and ochratoxin A in grapes in Italy. Int. J. Food Microbiol. 111(1): 53-60. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Battilani, P., Magan, N., Logrieco, A., 2006b: European research on ochratoxin A in grapes and wine. Int. J. Food Microbiol. 111: 2-4. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Bau, M., Bragulat, M. R., Abarca, M.L., Minguez, S., Cabanes, F.J., 2005: Ochratoxigenic species from Spanish wine grapes. Int. J. Food Microbiol. 98(2): 125-130. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bazin, I., Nabais, E., Ferber, M.L., 2010: Rapid visuals test: Rapid and reliable detection of ochratoxin A. Toxins. 2: 2230-2241. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Bejaoui, H., Mathieu, F., Taillandier, P., Lebrihi, A., 2004: Ochratoxin A removal in synthetic and natural grape juices by selected oenological Saccharomyces strains. J. Appl. Microbiol. 97: 1038 -1044. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Běláková, S., Benešová, K., Mikulíková, R., Svoboda, Z., 2011: Determination of ochratoxin A in brewing materials and beer by ultra performance liquid chromatography with fluorescence detection. Food Chem. 126(1): 321-325. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Bezerra da Rocha, M.E., Freire, F. Ch.O., Maia, F.E.F., Guedes, M.I.F., Rondina, D., 2014: Mycotoxins and their effects on human and animal health. Food Control 36(1): 159-165. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Burdaspal, P., Legarda, T., 2007: Occurrence of ochratoxin A in sweet wines produced in Spain and other countries. Food Addit. Contam. 24(9): 976-986. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Comuzzo, P., Rauhut, D., Werner, M., Lagazio, C., Zironi, R., 2013: A survey on wines from organic viticulture from different European countries. Food Control 34(2): 274-282. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Da Rocha Rosa, C.A., Palacios, V., Combina, M., Fraga, M.E., De Oliveira Rekson, A., Magnoli, C.E., Dalcero, A.M., 2002: Potential ochratoxin A producers from wine grapes in Argentina and Brazil. Food Addit. Contam. 19(4): 408-414. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Delage, N., d'Harlingue, A., Colonna Ceccaldi, B., Bompeix G., 2003: Occurrence of mycotoxins in fruit juices and wine. Food Control 14: 225-227. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Duarte, S.C., Pena, A., Lino, C.M., 2010: Ochratoxin A in Portugal: a review to assess human exposure. Toxins. 2: 1225-1249. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Flajs, D., Domijan, A.-M., Ivic, D., Cvjetkovic, B., Peraica, M., 2009: ELISA and HPLC analysis of ochratoxin A in red wines of Croatia. Food Control 20(6): 590-592. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Gomez, C., Bragulat, M.R., Abarca, M.L., Minguez, S., Cabanes, F. J., 2006: Ochratoxin A producing fungi from grapes intended for liquor wine production. Food Microbiol. 23(6): 541-545. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Guzev, L., Danshin, A., Ziv, S., Lichter, A., 2006: Occurrence of ochratoxin A producing fungi in wine and table grapes in Israel. Int. J. Food Microbiol. 111(1): 67-71. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Koch, M., Bremser, W., Koeppen, R., Krueger, R., Rasenko, T., Siegel, D., Nehls, I., 2011: Certification of reference materials for ochratoxin A analysis in coffee and wine. Accredit. Qual. Assur. 16(8-9): 429-437. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Kostelanská, M., Hajšlová, J., Zachariášová, M., Malachová, A., Kalachová, K., Poustka, J., Fiala, J., Scott, P.M., Berthiller, F., Krska, R., 2009: Occurrence of Deoxynivalenol and Its Major Conjugate, Deoxynivalenol-3-Glucoside, in beer and some brewing intermediates. J. Agric. Food Chem. 57(8): 3187-3194. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Lasram, S., Barketi, A., Mliki, A., Ghorbel, A., 2012: Growth and ochratoxin A production by Aspergillus carbonarius at different pHs and grape maturation stages. Lett. Appl. Microbiol. 54(5): 418-424. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Leong, S.L., Hocking, A.D., Pitt, J.I., Kazi, B.A., Emmett, R.W., Scott, E.S., 2006: Australian research on ochratoxigenic fungi and ochratoxin A. Int. J. Food Microbiol. 111(1): 10-17. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Malachová, A., Cerkal, R., Ehrenbergerová, J., Dzuman, Z., Vaculová, K., Hajšlová, J., 2010: Fusarium mycotoxins in various barley cultivars and their transfer into malt. J. Sci. Food Agric. 90(14): 2495-2505. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Mikuliková, R., Běláková, S., Benešová, K., Svoboda, Z., 2012: Study of ochratoxin A content in South moravian and foreign wines by the UPLC method with fluorescence detection. Food Chem. 133(1): 55-59. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Novo, P., Moulas, G., Franca, P., Duarte, M., Chu, V., Conde, J.P., 2013: Detection of ochratoxin A in wine and beer by chemiluminescencebased ELISA in microfluidics with integrated photodiodes. Sens. Actuators, B. 176: 232-240. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Ostry, V., 2008: Alternaria mycotoxins: an overview of chemical characterization, producers, toxicity, analysis and occurrence in foodstuffs. World Mycotoxin J. 1(2): 175-188. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Sage, L., Krivobok, S., Delbos, E., Seigle-Murandi, F., Creppy, E.E., 2002: Fungal flora and Ochratoxin A production in grapes and musts from France. J. Agric. Food Chem. 50(5): 1306-1311. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Shim, W., Dzantiev, B.B., Eremin, S.A., Chung, D., 2009: Onestep simultaneous immunochromatographic strip test for multianalysis of ochratoxin A and zearalenone. J. Microbiol. Biotechnol. 19(1): 83-92.
  31. Schlatter, J., 2004: Toxicity data relevant for hazard characterization. Toxicol. Lett. 153(1): 83-89. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Speijers, G. J. A., Speijers, M. H. M., 2004: Combined toxic effects of mycotoxins. Toxicol. Lett. 152: 91-98. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Solfrizzo, M., Panzarini, G., Visconti, A., 2008: Determination of Ochratoxin A in grapes, dried vine fruits, and winery byproducts by highperformance liquid chromatography with fluorometric detection (HPLC- FLD) and immunoaffinity cleanup. J. Agric. Food Chem. 56(23): 11081-11086. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Vidal, J.C., Bonel, L., Ezquerra, A., Duato, P., Castillo, J.R., 2012: An electrochemical immunosensor for ochratoxin A determination in wines based on a monoclonal antibody and paramagnetic microbeads. Anal. Bioanal. Chem. 403(6): 1585-1593. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Zimmerli, B; Dick, R., 1996: Ochratoxin A in table wine and grapejuice: occurrence and risk assessment. Food Addit. Contam. 13(6): 655-68. Přejít k původnímu zdroji...