Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(1): 2-6 | DOI: 10.18832/kp2015001
Fluor je jedním z nejrozšířenějších prvků na naší planetě. Jeho obsah ve vedlejších pivovarsko-sladařských produktech (mláto, sladový květ, kvasnice), které jsou používány pro přípravu hospodářských krmiv, je limitován v souladu s nařízením č 356/08 právního řádu České republiky. Nařízení odráží pokyny Evropského výboru 2008/76 / ES ze dne 25. července 2008 a nařízení Komise EU č. 574/2011 ze dne 16. června 2011, a stanovuje jeho limit v těchto matricích na 150 mg/kg. Článek přináší informace o rozšíření fluoru v životním prostředí a o možných škodlivých účincích nadměrného příjmu fluoru na zdraví zvířat a lidí včetně psychického stavu. V případě nadbytečného příjmu fluoru dochází u zvířat ke špatnému vývoji zubů, vzniká skvrnitá a narušená sklovina a dochází rychle k nadměrnému opotřebení. Mezi další příznaky patří chromost, deformace páteře, zhoršený přísun krmiva a vody, obtížné přibývání na váze a zhoršená produkce mléka. U lidí se nadměrný příjem fluoru může projevit neurotoxickými účinky, dále může přispět k akceleraci Alzheimerovy nemoci. Proto legislativa vymezuje maximální přípustné hodnoty fluoru v krmivech včetně sladařsko-pivovarských surovin jako je mláto a pivovarské kvasnice.
Vloženo: 2. listopad 2014; Přijato: 2. prosinec 2014; Zveřejněno: 1. leden 2015