Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(2): 26-33 | DOI: 10.18832/kp2015004
Vliv systémů nízkotlakého a dynamického nízkotlakého chmelovaru na ekonomiku varního procesu a kvalitu Českého piva byl zkoumán v pilotních pivovarských pokusech (200 l) na světlém ležáku, vyrobeném v souladu s Chráněným zeměpisným označením České pivo. Procesní parametry várek byly navrženy tak, aby u nízkotlakých chmelovarů a atmosférického chmelovaru byly srovnatelné konverze chmelových α-kyselin a tepelné zatížení mladiny. Přes vyváženě redukovaný čas varu a stejný obsah iso-α-kyselin v mladině, ukázaly nízkotlaké chmelovary zvyšující se výnos iso-α-kyselin v pivu v řadě atmosférický, dynamický nízkotlaký a nízkotlaký chmelovar. Pěnivost naopak v tomto pořadí klesala. Nízkotlaký var ušetřil významné množství času a energie (28 % a 25 %), ale senzorická kvalita vyrobeného piva byla průkazně odlišná (hodnocena jako méně příjemná) v porovnání s atmosférickým systémem chmelovaru. Piva vyrobená dynamickým nízkotlakým a atmosférickým varem nebyla trojúhelníkovým testem odlišena. Tato technologie může ušetřit značné množství času a energie (cca o 22 % a 15 %). V tomto článku jsou uvedeny výsledky základní pilotní studie, které budou ověřovány a rozšiřovány v další práci na této problematice.
Vloženo: 10. prosinec 2014; Přijato: 6. leden 2015; Zveřejněno: 1. únor 2015