Kvasny Prum. 2015; 61(2): 46-50 | DOI: 10.18832/kp2015007

Analytické postupy stanovení deoxynivalenolu a jeho derivátů v pivu. Minireview.Recenzovaný článek

Alexandra MALACHOVÁ, Elisabeth VARGA, Heidi Elisabeth SCHWARTZ-ZIMMERMANN, Franz BERTHILLER
Christian Doppler Laboratory for Mycotoxin Metabolism and Center for Analytical Chemistry, Department for Agrobiotechnology (IFA-Tulln), University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), Konrad Lorenz Str. 20, 3430 Tulln, Austria

Přehledové sdělení shrnuje stručný přehled analytických metod používaných pro stanovení deoxynivalenolu a jeho derivátů deoxynivalenol-3-β-D-glukosidu, 3-acetyldeoxynivalenolu a 15-acetyldeoxynivalenolu v pivu. Teprve nedávno byly v pivu identifikovány také oligoglykosidy deoxynivalenolu. Mezi analytickými metodami jsou uvedeny jak plynová chromatografie ve spojení s plamenoionizační detekcí, detekcí elektronového záchytu či hmotnostní spektrometrií, tak kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí, a v neposlední řadě také kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Diskuse je převážně zaměřena na přípravu vzorků před vlastní analýzou. Závěrečná část článku je věnována imunochemickým metodám. Nejrozšířenější imunochemickou metodou je tzv. ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), která představuje velice efektivní nástroj pro rychlou analýzu díky své jednoduchosti a přímé aplikaci tekutých vzorků bez předchozího přečištění.

Klíčová slova: DON, deoxynivalenol-3-glukosid, maskované mykotoxiny, HPLC-MS, GC-MS, ELISA

Vloženo: 6. prosinec 2014; Přijato: 19. leden 2015; Zveřejněno: 1. únor 2015 

Reference

  1. Al-Taher, F., Banaszewski, K., Jackson, L., Zweigenbaum, J., Ryu, D., Cappozzo, J., 2013: Rapid Method for the Determination of Multiple Mycotoxins in Wines and Beers by LC-MS/MS Using a Stable Isotope Dilution Assay. J Agric Food Chem. 61(10): 2378-2384. DOI: 10.1021/jf304729f Přejít k původnímu zdroji...
  2. Anselme, M., Tangni, E.K., Pussemier, L., Motte, J.-C., Van Hove, F., Schneider, Y.-J., Van Peteghem, C., Larondelle,Y., 2006: Comparison of ochratoxin A and deoxynivalenol in organically and conventionally produced beer sold on the Belgian market. Food Addit. Contam. 23(9): 910-918. DOI: 10.1080/02652030600743839 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Balajová, E., Rauová, D., 2008: Application of a simple and rapid pre-treatment procedure in the high performance liquid chromatographic analysis of deoxynivalenol and zearalenone in beer. J. Food Nutr. Res. 47(4): 189-199.
  4. Berthiller, F., Crews, C., Dall'Asta, C., De Saeger, S., Haesaert, G., Karlovsky, P., Oswald, I.P., Seefelder, W., Speijers, G., Stroka, J., 2013: Masked mycotoxins: A review. Mol. Nutr. Food Res. 57(1): 165-189. DOI: 10.1002/mnfr.201100764 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Berthiller, F., Schuhmacher, R., Adam, G., Krska, R., 2009: Formation, determination and significance of masked and other conjugated mycotoxins. Anal. Bioanal. Chem. 395(5): 1243-1252. DOI: 10.1007/s00216-009-2874-x Přejít k původnímu zdroji...
  6. Bertuzzi, T., Rastelli, S., Mulazzi, A., Donadini, G., Pietri, A., 2011: Mycotoxin occurrence in beer produced in several European countries. Food Control 22(12): 2059-2064. DOI: 10.1016/j.foodcont.2011.06.002 Přejít k původnímu zdroji...
  7. Bullerman, L.B., Bianchini, A., 2007: Stability of mycotoxins during food processing. Int. J. Food Microbiol. 119(1-2): 140-146. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.035 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Champeil, A., Doré, T., Fourbet, J.F., 2004: Fusarium head blight: epidemiological origin of the effects of cultural practices on head blight attacks and the production of mycotoxins by Fusarium in wheat grains. Plant Sci. 166(6): 1389-1415. DOI: 10.1016/j.plantsci.2004.02.004 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Dall'Erta, A., Cirlini, M., Dall'Asta, M., Del Rio, D., Galaverna, G., Dall'Asta, C., 2013: Masked Mycotoxins Are Effectively Hydrolyzed by Human Colonic Microbiota Releasing their Aglycones. Chem. Res. Toxicol. 26(3): 305-312. DOI: 10.1021/tx300438c Přejít k původnímu zdroji...
  10. EC 1126/2007 [online]. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007R1126&qid=1422879405798&from=EN
  11. EC 1881/2006 [online]. http://eur-lex-europa-eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006R18818&qid=14228794733958&from=EN
  12. Edwards, S.G., 2004: Influence of agricultural practices on fusarium infection of cereals and subsequent contamination of grain by trichothecene mycotoxins. Toxicol. Lett. 153(1): 29-35. DOI: 10.1016/j.toxlet.2004.04.022 Přejít k původnímu zdroji...
  13. EFSA, 2013 [online] http://www.efsa.europa.eu/it/efsajournal/