Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 62-68 | DOI: 10.18832/kp2015010
Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nejvýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piva se zvýšeným obsahem těchto látek. Tato studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa-hořkých kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování chmele. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi odrůdy s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování chmele bylo však zjištěno, že pro toto využití bude zcela zásadní vyvinutí nových, šetrnějších postupů, zejména pro sušení chmele, které by minimalizovaly riziko termické a oxidativní degradace.
Vloženo: 20. listopad 2014; Přijato: 15. leden 2015; Zveřejněno: 1. březen 2015