Kvasny Prum. 2015; 61(3): 62-68 | DOI: 10.18832/kp2015010

Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů.Recenzovaný článek

Karel KROFTA, Světlana VRABCOVÁ, Lenka MRAVCOVÁ, Pavel DOSTÁLEK, Marcel KARABÍN, Lukáš JELÍNEK, Tereza HUDCOVÁ
1 Chmelařský institut, s.r.o., Kadaňská 2525, 438 01 Žatec
2 Ústav biotechnologie, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6

Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nejvýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piva se zvýšeným obsahem těchto látek. Tato studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa-hořkých kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování chmele. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi odrůdy s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování chmele bylo však zjištěno, že pro toto využití bude zcela zásadní vyvinutí nových, šetrnějších postupů, zejména pro sušení chmele, které by minimalizovaly riziko termické a oxidativní degradace.

Klíčová slova: chmel, alfa-hořké kyseliny, bioaktivní účinky, prenylflavonoidy, xanthohumol, desmethylxanthohumol, kapalinová chromatografie, sušení chmele, stárnutí chmele

Vloženo: 20. listopad 2014; Přijato: 15. leden 2015; Zveřejněno: 1. březen 2015 

Reference

  1. Analytica EBC, 1998: 5th edition, European Brewery Convention, Carl-Hans Verlag, Nürnberg. Atlas českých odrůd chmele, 2012: Chmelařský institut, Žatec, ISBN 978-80-87357-11-8.
  2. Basařová, G., 1994: Pivovarsko sladařská analytika, Merkanta, Praha.
  3. Biendl, M., 2003: Research on the xanthohumol content in hops. HopfenRundschau Int. 2002/2003: 72-75.
  4. De Keukeleire, J., Ooms, G., Heyerick, A., Roldan-Ruiz, I., Van Bockstaele, E., De Keukeleire, D., 2003: Formation and Accumulation of a-Acids, b-acids, Desmethylxanthohumol and Xanthohumol during Flowering of Hops (Humulus lupulus L). J. Agric. Food Chem. 51: 4436-4441. Přejít k původnímu zdroji...
  5. De Keukeleire, J., Janssens, I., Heyerick, A., Ghekiere, G., Cambie, J., Roldan-Ruiz, I., Van Bockstaele, E., De Keukeleire, D., 2007: Relevance of Organic Farming and Effect of Climatological Conditions on the Formation of α-Acids, β-Acids, Desmethylxanthohumol and Xanthohumol in Hop (Humulus lupulus L). J. Agric. Food Chem. 55: 61-66. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Gernhauser, C., Alt, A. P., Klimo, K., Knauft, J., Frank, J., Becker, H., 2002: Isolation and potential cancer chemopreventive activities of phenolics compounds of beer. Phytochem. Rev. 1: 369-377. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Henderson, M. C., Miranda, C. L., Stevens, J. F., Deinzer, M. L., Buhler, D. R., 2000: In vitro inhibition of human P450 enzymes by prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus L). Xenobiotica 30: 235-251. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Karabín, M., Hudcová, T., Jelínek, L., Dostálek, P., 2012: Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví. Chem. Listy 106(12): 1095-1103.
  9. Krofta, K., 2003: Obsah xanthohumolu v českých chmelech. Kvasny Prum. 49: 62-69. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Krofta, K., 2010: Obsah prenylovaných flanonoidů chmele v českých a zahraničních pivech. Kvasny Prum. 56: 2-9. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Methods of Analysis of the ASBC, 8th Revised Edition, St. Paul, Minnesota, 1992, Method Hops-6.
  12. Milligan, S. R., Kalita, J. C., Heyerick, A., De Cooman, A., De Keukeleire, D., 1999: Identification of a potent phytoestrogen in hops (Humulus lupulus L.) and beer. J. Clin. Endocrinol. Metab. 84: 2249-2252. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Miranda, C. L., Stevens, J. F., Helmrich, A., Henderson, M. C., Rodriguez, R. J., Yang, Y. H., Deinzer, M. L., Barnes, D. W., 1999: Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hop (Humulus lupulus L.) in human cancer lines. Food Chem. Toxicol. 37: 271-285. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Miranda, C. L., Aponso, G. L. M., Stevens, J. F., Deinzer, M. L., Buhler, D. R., 2000: Prenylated chalkones and flavanones as inducers of quinone reductase in mouse Hepa 1c1c7 cells. Cancer Lett. 149: 21-29. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Tabata, N., Ito, M., Tomoda, H., Omura, S., 1997: Xanthohumols, diacylglycerol acyltransferase inhibitors, from Humulus lupulus. Phytochemistry 46(4): 683-687. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Tobe, H., Muraki, Y., Kitamura, K., Komiyama, O., Sato, Y., Sugioka, T., Maruyama, H. B., Matsuda, E., Nagai, M., 1997: Bone Resorption Inhibitors from Hop Extract. Biosci. Biotech. Biochem. 61: 158-159. Přejít k původnímu zdroji...