Kvasny Prum. 2015; 61(3): 69-74 | DOI: 10.18832/kp2015011

Kvalita sladovnického ječmene sklizně 2013 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Byla hodnocena kvalita sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2013. Byly stanoveny kvalitativní parametry vzorků ječmene, provedeno sladování v laboratorní mikrosladovně a vyhodnoceny kvalitativní parametry sladu. Sklizeň ječmene probíhala za příznivých povětrnostních podmínek a zrno bylo bez fyziologického a biologického poškození. Zpracovávané vzorky ječmene měly příznivý obsah bílkovin a průměrný obsah škrobu. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nulovým gushingovým potenciálem a i při průměrném obsahu škrobu v zrnu ječmene, měl slad příznivý obsah extraktu. Byly zjištěny nižší hodnoty barvy sladiny a problémem ročníku byl vysoký obsah β-glukanů některých partií sladu, především z oblasti Moravy

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2013, kvalita

Vloženo: 2. únor 2015; Přijato: 2. únor 2015; Zveřejněno: 1. březen 2015 

Reference

  1. Basařová, G., et al., 1993: Pivovarsko-sladařská analytika (1), Merkanta, Praha.
  2. ČHÚ/CMI, 2013: Český hydrometeorologický ústav[online]. http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lang=cs&menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data&last=false [cit. 2013-02-15]
  3. ČSÚ/CSO, 2013: Český statistický úřad [online]. http://www.czso.cz/csu/2013edicniplan.nsf/p/2102-13 [cit. 2013-02-15]
  4. EAGRI, 2013: EAGRI [online]. http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/ [cit. 2012-09-04].
  5. EBC, 2009: Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg. ISBN 3-418-00759-7
  6. Hartman, I., 2013: Quality of malting barely crop 2012 in the Czech Republic. Kvasny Prum. 59(12): 364-368. Přejít k původnímu zdroji...
  7. MEBAK, 1997: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising-Weihenstephan.