Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 69-74 | DOI: 10.18832/kp2015011
Byla hodnocena kvalita sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2013. Byly stanoveny kvalitativní parametry vzorků ječmene, provedeno sladování v laboratorní mikrosladovně a vyhodnoceny kvalitativní parametry sladu. Sklizeň ječmene probíhala za příznivých povětrnostních podmínek a zrno bylo bez fyziologického a biologického poškození. Zpracovávané vzorky ječmene měly příznivý obsah bílkovin a průměrný obsah škrobu. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nulovým gushingovým potenciálem a i při průměrném obsahu škrobu v zrnu ječmene, měl slad příznivý obsah extraktu. Byly zjištěny nižší hodnoty barvy sladiny a problémem ročníku byl vysoký obsah β-glukanů některých partií sladu, především z oblasti Moravy
Vloženo: 2. únor 2015; Přijato: 2. únor 2015; Zveřejněno: 1. březen 2015