Kvasny Prum. 2015; 61(4): 114-119 | DOI: 10.18832/kp2015014

Výskyt "emerging" mykotoxinů v pivovarských surovinách.Recenzovaný článek

Karolína BENEŠOVÁ, Martina ČUMOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní referenční laboratoř, Hroznová 2, 656 00 Brno

"Emerging" mykotoxiny jsou nově se objevující mykotoxiny, jejichž existence dříve nebyla známa. Fusaproliferin, beauvericin, enniatiny a moniliformin jsou metabolity nejběžnějšího rodu plísně - Fusarium spp. Dosud o nich existují pouze omezené údaje, bylo však zjištěno, že zejména enniatiny se nacházejí v obilovinách v poměrně vysokých koncentracích. V současné době probíhá výzkum a sledování těchto mykotoxinů v různých surovinách a výrobcích z nich. Tato práce shrnuje nejnovější poznatky o výskytu "emerging" mykotoxinů v pivovarských surovinách a jejich přechodu do piva.

Klíčová slova: "emerging" mykotoxiny, obiloviny, ječmen, slad, pivo

Vloženo: 16. prosinec 2014; Přijato: 11. únor 2015; Zveřejněno: 1. duben 2015 

Reference

  1. Bolechová, M., Benešová, K., Běláková, S., Čáslavský, J., Pospíchalová, M., Mikulíková, R., 2015: Determination of seventeen mycotoxins in barley and malt in the Czech Republic. Food Control 47, 108 - 113. DOI: 10.1016/j.foodcont.2014.06.045 Přejít k původnímu zdroji...
  2. Burmeister, H. R., Ciegler, A., Vesonder, R. F., 1979: Moniliformin, a metabolite of Fusarium moniliforme NRRL 6322: Purification and toxicity. Appl. Environ. Microbiol. 37: 11 - 13. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Cole, R. J., Kirksey, J. W., Cutler, H. G., Doupnik, B. L. Peckham, J. C., 1973: Toxin from Fusarium moniliforme: effect on plants and animals. Science 179: 1324 - 1326. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Creppy, E. E., 2002: Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe. Toxicol. Lett. 127 (1-3): 19 - 28. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Ezekiel, Ch. N., Abia, W. A., Ogara, I. M., Sulyok, M., Warth, B., Krska, R., 2015: Fate of mycotoxins in two popular traditional cereal- -based beverages (kunu-zaki and pito) from rural Nigeria. LWT - Food Sci. Technol. 60 (1): 137 - 141. DOI: 10.1016/j.lwt.2014.08.018 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Fakhrunnisa, Hasmhi, M. H., Ghaffar, A., 2006: Seed-borne mycoflora of wheat, soghum and barley. Pak. J. Bot. 38: 185 - 192.
  7. Fornelli, F., Minervini, F., Logrieco, A., 2004: Cytotoxicity of fungal metabolites to lepidopteran (Spodoptera frugiperda) cell line (SF-9). J. Invertebr. Pathol. 85: 74 - 79. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Grove, J. F., Pople, M.: 1980.The insecticidal activity of beauvericin and the enniatin complex. Mycopathologia 70: 103 - 105. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Hu, L., Gastl, M., Linkmeyer, A., Hess, M., Rychlik, M., 2014: Fate of enniatins and beuavericin during the malting and brewing process determined by stable isotope dilution assays. LWT- Food Sci.Technol. 56: 469 - 477. DOI: 10.1016/j.lwt.2013.11.004 Přejít k původnímu zdroji...
  10. Jestoi, M., 2008: Emerging Fusarium-mycotoxins fusaproliferin, beauvericin, enniatins, and moniliformin - A review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 48: 21 - 49. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Jestoi, M., Rokka, M., Yli- Mantila T., Parikka, P., Rizzo, A. Peltonen, K., 2004: Presence and concentration of the Fusarium - related mycotoxins beauvericin, enniatins nad moniliformin in Finnish grain samples. Food Addit Contam. 21: 794 - 802. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Logrieco, A., Moretti, A., Fornelli, F., Fogliano., V. Ritieni, A., Caiaffa, M. F., Randazzo, G., Bottalico, A., Macchia, L., 1996: Fusaproliferin production of Fusarium subglutinans and its toxicity to Artemia Salina, SG-9 insects cells, and IRAC/LCL 171 human B lymphocytes. Appl. Environ. Microbiol. 60: 3378 - 3384. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Meca, G., Zinedine, A., Blesa, J., Font, G., Manes, J., 2010: Further data on the pressence of Fusarium emerging mycotoxins enniatins, fusaproliferin and beauvericin in cereals available on Spanish Markets. Food Chem. Toxicol. 48: 1412 - 1416. DOI: 10.1016/j. fct.2010.03.010 Přejít k původnímu zdroji...
  14. Munkvold, G., Stahr, H. M., Logriego, A., Moretti, A. a Ritieni, A., 1998: Occurence of fusaproliferin an beauvericin in Fusarium-contaminated livestock feed on Iowa, Appl. Environ. Microbiol.: 64, 3923 - 3926. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Ojcius, D. M., Zychlinsky, A., Zheng, L. M., Young, J. E., 1991: Ionophore induced apoptosis: role of DNA fragmentation and calcium fluxes. Exp Cell Res. 197 (1): 43 - 49. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Oueslati, S., Meca, G., Mliki, A., Ghorbel, A., Mañes, J., 2011: Determination of Fusarium mycotoxins enniatins, beauvericin and fusaproliferin in cereals and derived products from Tunisia. Food Control. 22: 1373-1377. DOI: DOI: 10.1016/j.foodcont.2011.02.015 Přejít k původnímu zdroji...
  17. Polišenská, I., Jirsa, O., Salava, J., 2009: Fusarium mycotoxins and fusarium pathogens in cereals harvested in 2009. Obilnářské listy 17: 3 - 6.
  18. Richard, J. L., 2007: Some major mycotoxins and their mycotoxicoses - An overview. Int. J. Food Microbiol. 119 (1-2): 3 - 10. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Ritieni, A., Monti, S. M., Randazzo, G., Logrieco, A., Moretti, A., Pelluso, G., Ferracane, R., Fogliano., V., 1997: Teratogenic effectsof fusaproliferin on chicken embrylos. J. Agric. Food Chem. 45: 3039 - 3043. DOI: 10.1021/jf960890v Přejít k původnímu zdroji...
  20. Santini, A., Ritieni, A., Fogliano, V., Randazzo, G., Mannina, L., Logrieco, A., Benedetti, E., 1996: Structure and absolute stereochemistry of fusaproliferin, a toxic metabolite from Fusarium proliferatum. J. Nat. Prod. 59 (2): 109 - 112. DOI: 10.1021/np960023k Přejít k původnímu zdroji...
  21. Santini, A., Meca, G., Uhlig, s., Ritieni, A., 2012: Fusaproliferin, beauvericin and enniatins: occurence in food - review.World Mycotoxin J. 5: 71 - 81. DOI: 10.3920/WMJ2011.1331 Přejít k původnímu zdroji...
  22. Scott, P. M., 1996: Mycotoxins transmitted into beer from contaminated grains during brewing. Journal of the AOAC International 79: 875 - 882. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Sifou, A., Meca, G., Serrano, A. B., Mahine, N., El Abidi, A., Manes, J., El Azzouzi, M., Zinedine, A.: 2011, First report on zhe presence of emerging Fusarium mycotoxins enniatins (A, A1, B, B1), beauvericin and fusaproliferin in rice on Morrocan retal markets. Food Control, 22: 1826 - 1830. DOI:10.1016/j.foodcont.2011.04.019 Přejít k původnímu zdroji...
  24. Speijers, G. J. A., Speijers, M. H. M., 2004: Combined toxic effects of mycotoxins. Toxicol. Lett. 153 (1): 91 - 98. DOI:10.1016/j.toxlet.2004.04.046 Přejít k původnímu zdroji...
  25. Springer, J. P., Clardy, J., Richard J. C., Kirksey, J. W., Hill, R. K., Carlson, R. M., Isidor, J. L., 1974: Structure and synthesis of moniliformin, a novel cyclobutane microbial toxin. J. Am. Chem. Soc. 96 (7): 2267 - 2268. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Uhlig, S., Torp, M., Jarp, J., Parich, A., Gutleb, A. C., Krska, R., 2004: Moniliformin in Norwegian grain. Food Addit Contam. 21 (6): 598 - 606. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Václavíková, M., Malachová, A., Veprikova, Z., Dzuman, Z., Zachariasova, M., Hajslova, J., 2013: 'Emerging' mycotoxins in cereals processing chains: changes of enniatins during beer and bread making. Food Chemistry 136: 750 - 757. DOI: 10.1016/j.foodchem.2012.08.031 Přejít k původnímu zdroji...
  28. Vaughan, A., Sullivan, T. O., Sinderen, D. V., 2005: Enhancing the Microbiological Stability of Malt and Beer - A Review. J. Inst. Brew. 111: 355 - 371. DOI: 10.1002/j.2050-0416.2005.tb00221.x Přejít k původnímu zdroji...
  29. Verstraete, F., 2009: EU food safety legislation with focus on contaminants: Challenges for food research, in Food Research in Support to Science - Base Regulations: Challenges for Producers and Customers. 21-22th April, 2009, Prague.
  30. Wolf-Hall, C. E., 2007: Mold and mycotoxin problems encountered during malting and brewing. Int. J. Food Microbiol. 119: 89 - 94. DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.030 Přejít k původnímu zdroji...
  31. Zinedine, A., Meca, G., Manes, J., Font, G.: 2011. Further data on the occurence of Fusarium emerging mycotoxins enniatins (A, A1, B, B1), fusaproliferin and beauvericin in raw cereals commercialized in Morocco. Food Control 22: 1 - 5. DOI :10.1016/j.foodcont.2010.05.002 Přejít k původnímu zdroji...