Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(4): 120-128 | DOI: 10.18832/kp2015015
Článek se zabývá sestavením velkého Ballingova vzorce a odvozením alkoholových faktorů i atenuačního kvocientu, jejichž rozdílné hodnoty se naleznou v Ballingových knihách z roku 1846 a 1854. Uvádí se modifi kovaný Ballingův vzorec, umožňující přímý výpočet původního extraktu ze změřeného zdánlivého extraktu a alkoholu bez nutnosti použít vzorec podle Tabarie. Popisuje se postup odvození atenuačního kvocientu q pro potřeby současně se rozvíjejících řemeslných pivovarů. Užitná hodnota Ballingova vzorce spočívá v popisu vztahů mezi dosud zkvašeným a zbytkovým extraktem s použitím jednoduchého měření. Tento postup se udržel v neměnné podobě přes 150 let a nedá se předpokládat, že v technické praxi se uplatní modifi kované verze. Navrhuje se uvádět hodnoty skutečného extraktu a alkoholu pro orientační posouzení nutriční hodnoty piva.
Vloženo: 8. prosinec 2014; Přijato: 12. únor 2015; Zveřejněno: 1. duben 2015