Kvasny Prum. 2015; 61(5): 138-146 | DOI: 10.18832/kp2015016

Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2015.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA, Milan NEČAS, Markéta MUSILOVÁ
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

V České republice byly v roce 2015 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Gesine, Kampa, KWS Amadora, Prunella, Sanette a dvouřadá odrůda ozimého ječmene KWS Ariane. Nejvyšší obsah extraktu ve vyrobeném sladu vykazovaly odrůdy KWS Amadora (83,9 %) a Sanette (83,2 %). Kromě odrůdy Kampa vykazovaly všechny sledované odrůdy průměrnou až optimální úroveň proteolytického rozluštění. Hodnoty diastatické mohutnosti se pohybovaly v rozpětí 271 až 420 j.WK. Kromě odrůdy Kampa se u sledovaných odrůd dosažitelný stupeň prokvašení pohyboval v rozpětí 81,6 až 83,1 %. Degradace buněčných stěn byla u všech sledovaných odrůd na optimální úrovni (81 až 97 %). Zvýšený obsah β-glukanů vykazovala pouze odrůda Kampa (239 mg/l). U ostatních sledovaných odrůd se obsah β-glukanů pohyboval na úrovni 55 - 182 mg/l. Odrůda Kampa byla pro nižší úroveň proteolytického rozluštění a nižší úroveň dosažitelného stupně prokvašení doporučena pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo". Dále byly registrovány nesladovnické odrůdy jarního ječmene Kvorning a Solista, nesladovnické dvouřadé odrůdy ozimého ječmene KWS Glacier a Padura a víceřadé odrůdy Tamina, Johanna, Conny a hybridní odrůda Wootan.  

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita

Vloženo: 26. únor 2015; Přijato: 7. duben 2015; Zveřejněno: 1. květen 2015 

Reference

  1. Baxter, E. D., O'Farrell, D. D., 1983: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew., 89: 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Briggs, D. E., 1998: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London, pp.622-624.
  3. Commission, 2008: Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs. Official Journal of the European Union C 16/14.
  4. Dvořáčková, O., 2012: Metodika zkoušek užitné hodnoty ječmen. ÚKZÚZ, 2009, Ječmenářská ročenka 2012, VÚPS, Praha 2012. ISBN 978-80-86576-55-8
  5. EBC, 2010: Analysis committee. Analytica-EBC. Barley: 3.2 Moisture content of barley, 3.3.2 Total nitrogen of barley: Dumas combustion method, Malt: 4.2 Moisture content of malt, 4.3.2 Total nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.5.1 Extract of malt: Congress mash, Soluble nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.10 Free amino nitrogen of malt by spectrophotometry, 4.11 Fermentability, final attenuation of laboratory wort from malt, 4.12 Diastatic power of malt, 4.15 Fraibility, glassy corns and unmodified grains of malt by friabilimeter, 4.16.2 High molecular weight b-glucan content of malt: Fluorimetric method, Wort: EBC 8.7 Fermentable Carbohydrates in Wort, Beer: 9.11 Total polyphenols in beer by spectrophotometry, 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  6. European Commission, 2014: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 33rd complete edition. Official Journal of the European Union C 450/01.
  7. European Commission, 2015: Common catalogue of varieties of agricultural plant species -First supplement to the 33rd complete edition. Official Journal of the European Union C 37/1.
  8. MEBAK, 2011: Raw materials: Barley; Adjuncts; Malt; Hops and Hop Products. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK), Freising-Weihenstephan, Germany. 341 p.
  9. Psota,V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index, Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...