Kvasny Prum. 2015; 61(5): 147-152 | DOI: 10.18832/kp2015017

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2015.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD, Markéta MUSILOVÁ
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKSÚP, Odbor odrodového skúšobníctva, Topoľčianska 488 29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovenská republika

Ve Slovenské republice byly po tříletých zkouškách (2012-2014) registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Exalis, Montoya, Odyssey, Olympic a Overture. Nejvyšší obsah extraktu ve sladu vykazovaly odrůdy Overture (83,9 %), Odyssey (83,1 %) a Olympic (83,1 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy Overture (82,7 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (87-93 %). Obsah beta-glukanů ve sladině se u sledovaných odrůd pohyboval v rozpětí 115-186 mg/l. Sledované odrůdy neměly problémy se zákalem sladiny.  

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita, Slovenská republika

Vloženo: 26. únor 2015; Přijato: 14. duben 2015; Zveřejněno: 1. květen 2015 

Reference

  1. Basařová, G. et al., 1992: Pivovarsko-sladařská analytika (1). Merkanta, Praha.
  2. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Conten of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt Wort, Beer: 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  3. European Commission, 2014: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 33rd complete edition. Official Journal of the European Union C 450/01.
  4. MEBAK, 2011: Raw material. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising- -Weihenstephan, Germany.
  5. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...