Kvasny Prum. 2015; 61(5): 153-158 | DOI: 10.18832/kp2015018

Ječmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemích.Recenzovaný článek

Petr KOČÁR, Jaromír BENEŠ, Michal PREUSZ, Zdeněk VANĚČEK
1 Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i., Letenská 4, 118 01 Praha 1
2 Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská universita v Českých Budějovicích, Branišovská 1760, 370 05 České Budějovice
3 Archeometrická laboratoř, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, 17. listopadu 1192/12, 771 46 Olomouc

Historie využívání ječmene jako sladovnické a pivovarnické suroviny ve středověku a raném novověku byla dosud v prostředí českých zemí konstruována výhradně na základě studia archivních záznamů a dobových vyobrazení. Menší význam byl přikládán archeologickým nálezům. Neprávem opomenuty zůstaly archeobotanické nálezy rostlinných makrozbytků ječmene a ječného sladu z mladších historických epoch, ačkoli ve středoevropském kontextu jde z hlediska kvantity nálezů i jejich kvality o naprosto unikátní soubor. Cílem předloženého pojednání je proto v historicko-archeologickém kontextu poukázat na přínos archeobotaniky pro poznání historie ječmene a zároveň v celistvosti prezentovat veškeré nálezy ječného sladu z České republiky.  

Klíčová slova: ječmen, slad, makrozbytky, archeobotanika, archeologie, historie

Vloženo: 12. únor 2015; Přijato: 9. duben 2015; Zveřejněno: 1. květen 2015 

Reference

  1. Basařová, G., 2000: Přínos Tadeáše Hájka z Hájku českému a světovému pivovarnictví. In: Drábek, P. (Ed.). Tadeáš Hájek z Hájku (Vol. 1). Společnost pro dějiny věd a techniky. Praha.
  2. Behre, K. E., 1992:The history of beer additives in Europe - a review. Vegetation History and Archaeology, 8: 35-48. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Beneš, J., Šálková, T., Vaněček, Z., 2011: Původ a nejstarší historie ječmene setého (Hordeum vulgare) na Předním východě: pohled archeobotaniky - Archaeobotanical Insight into the Origin and Early History of Barley (Hordeum vulgare) in the Near East, Kvasny Prum., 57(5): 121-126. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Beranová, M., 2005: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha.
  5. Bouby, L., Boissinot, P., Marinval, P., 2011: Never mind the bottle. Archaeobotanical evidence of beer-brewing in mediterranean France and the consumption of alcoholic beverages during the 5th century BC. Human Ecology, 39(3): 351-360. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Cymbalak, T., Kočár, P., Matějková, K., Sůvová, Z., 2013: Nález pivovarského sladu v kontextu předlokačního sídelního horizontu v prostoru Spálené ulice na Novém Městě pražském - výsledky mezioborové spolupráce AH 38/2013/2:675-772.
  7. Drábek, P., 2000: Medicínské aspekty v Hájkově knížce o pivu. In: Drábek, P. (Ed.). Tadeáš Hájek z Hájku (Vol. 1). Společnost pro dějiny věd a techniky. Praha.
  8. Dreslerová, D., Kočár, P., 2013: Trends in cereal cultivation in the Czech Republic from the Neolithic to the Migration period (5500 B.C.-A.D. 580). Veget Hist Archaeobot, 22: 257-268. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Foster, L., 2011: Archeologický doklad sladovny na hradě Rabí. Sborník prací z historie a dějin umění 6: 215-230.
  10. Foster, L., Kočár, P., Kočárová, R., 2013: Doklady středověké sladovnické výroby na hradě Rabí. Kvasny Prum., 59 (1): 19-26. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Holub, P., Merta, D., Sadílek, J., 2004: Pivovary v bývalém kartuziánském klášteře a velkostatku v Králově Poli, Archaeologia technica, 16, Brno: 79-88.
  12. Sulitková, L., 2006: Domy s právem nálevu piva a vína ve středověkém a raně novověkém Brně. In: Hrubá, M. 2006: Notum facimus universis collegis. K životnímu jubileu Ludmily Sulitkové. Ústí nad Labem, 135-150.
  13. Hrubý, V., Šebánek, J., 1936: Tři studie k české diplomatice. Spisy FF MU, Brno.
  14. Hůrková, J. a kol., 2014: Venkovské panské sídlo ve středověku a raném novověku. Zámek v Chanovicích, historie, stavební vývoj, hmotná kultura: 402-407.
  15. Janáček, J., 1959: Pivovarnictví v českých královských městech v 16. století. Praha.
  16. Ježek, M., Kočár, P., 2011: Nad počátky Trutnova a jeho pivovarnictví (On the beginnings of Trutnov and its local beer brewing) Archeologické rozhledy, LXIII: 621-643
  17. John, J., 2008: Vaření piva v Českých zemích a zaniklé pivovary na Sokolovsku. Fornica, Sokolov.
  18. Juan Tresseras, J., 1998: La cerveza prehistorica: Investigaciones arqueobotanicas y experimentales. In Maya, J. L., Cuesta, F., and Lopez Cachero, J. (eds.), Genó, un poblado del Bronce Final en el Bajo Segre (Lleida). Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona, pp. 239-252.
  19. Kočár, P., 2014: Hospodářství panského statku v Chanovicíchužitkové druhy rostlin In: Hůrková a kol. Venkovské panské sídlo ve středověku a raném novověku. Zámek v Chanovicích, historie, stavební vývoj, hmotná kultura. s. 402-407.
  20. Kočár, P., Dreslerová, D., 2010: Archeobotanické nálezy pěstovaných rostlin v pravěku České republiky. Památky archeologické, 203-242.
  21. Kočár, P., Kočárová, R., Hůrková, J., Lissek, P., Hartmanová, O.
  22. Kostrouch, F., 2006: Botanický příspěvek k archeologii žízně - archeobotanické analýzy sladů z vrcholného středověku až novověku. Ve službách archeologie, 7: 175-182.
  23. Kostrouch, F., Kočár, P., Sůvová, Z., 2005: Sušice, čp. 135/II, nám. Svobody. Nálezová zpráva o záchranném archeologickém výzkumu při stavebních úpravách a rozšíření prodejny, archiv ZIP o.p.s., čj. 448/05.
  24. Krajíc, R., 1989: Středověká sladovna v Sezimově Ústí. Památky Archeologické, 80: 159-187. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Lissek, P., 2006: Středověká sladovna z Jenišova Újezdu. In: Hlávová, J. - Sýkora, M. (eds.): Archeologické výzkumy v severozápadních Čechách v letech 1998-2002. Most.
  26. Motyková-Šneidrová, K., 2000: Sladovnické zařízení ze 16. století odkryté při archeologickém výzkumu v Nymburce. Zprávy památkové péče, 60 (9): 268-272.
  27. Nekuda, V., 1985: Mstěnice, zaniklá středověká ves u Hrotovic. Brno.
  28. Opravil, E., 1990: Sortiment rostlin v potravě a koření ve středověku českých zemí. Zprávy Vlastivědného muzea v Olomouci, 264: 1-32.
  29. Pekař, J., 1909-11: Kniha o Kosti. Praha.
  30. Pešta, J., 2008: Když se v Milevsku vařilo pivo. Milevské muzeum, Milevsko.
  31. Plavec, M., 2002: Historie nymburského piva. [Díl] 1, Od založení města do vzniku Institutu společnosti váreční roku 1741. Nanebemletí, Nymburk.
  32. Starec, P., 2007: Celetná ulice čp. 588/I. In: Z. Dragoun a kol., Archeologický výzkum v Praze v letech 2005-2006. Pražský sborník historický 35, 330.
  33. Stika, H., P., Zach, B., Melisch, C.M., 2010: Frühmittelalterliches Gerstenmalz aus Cölln,Berlin-Mitte. In: Menghin (ed.)Ausgrabungen in Cölln, Archäologie auf der Fischerinsel in Berlin-Mitte, Berliner Beiträge zur Vor- und Frühgeschichte, Neue Folge (in press).
  34. Stika, H. P., 2011: Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer. Archaeological and Anthropological Sciences, 3(1): 41-48. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Stika, H.P.,1996a: Traces of a Possible Celtic Brewery in Eberdingen-Hochdorf, Kreis Ludwigsburg, southwest Germany, Vegetation History and Archaeobotany, 5: 81-88. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Stika, H.-P., 1996b: Keltisches Bier aus Hochdorf, in Biel, J. (ed.): Experiment Hochdorf: keltische Handwerksunst wiederbelebt, Stuttgart: 64-75.
  37. Šálková, T., Beneš, J., Komárková, V., Vaněček, Z., 2012: Historie ječmene setého (Hordeum vulgare) ve střední Evropě podle archeobotanických nálezů. Kvasny Prum. 58(7-8): 215-227. Přejít k původnímu zdroji...
  38. Unger, R. W., 2007: Beer in Middle Ages and the Renaissance. University of Pennsilvania Press, Philadelphia.
  39. Winter, Z., 1906: Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v 14. a v 15. století. Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha.
  40. Zíbrt, Č., 1894: Z dějin piva a pivovarnictví v zemích českých. Kvas, Praha.
  41. Zíbrt, Č., 1910: Řády a práva starodávných pijanských cechů a družstev kratochvilných v zemích českých. Praha.
  42. Zíbrt, Č., 1910: Sladovnické obyčeje, zábavy, slavnosti a pověry v nákladnických domech a pivovárech českých. Praha.