Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(7-8): 212-220 | DOI: 10.18832/kp2015022
V této studii byly vyvinuty kalibrační modely pro simultánní stanovení alkoholu, skutečného extraktu, energetické hodnoty, celkového obsahu sacharidů a dalších sloučenin v pivu za použití infračervené spektroskopie v blízké oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR). Korelace mezi získanými FT-NIR spektry a analytickými daty byla provedena pomocí multivariačního algoritmu metody parciálních nejmenších čtverců (PLS). Testovaná piva byla vyrobena z ječmene ze dvou po sobě jdoucích sklizní. Kalibrační model pro FT-NIR byl sestrojen z dat naměřených referenčními metodami a byl ověřen pomocí průměrné kvadratické odchylky kalibrace (RMSEC), odchylky křížové validace (RMSECV) a chyby predikce (RMSEP). Získané kalibrační modely pro energetickou hodnotu, alkohol, skutečný extrakt a obsah sacharidů jsou stabilní a spolehlivé. Dlouhodobá platnost kalibrace byla ověřena srovnáním externích validačních parametrů, vyjádřených jako RMSEPex.
Vloženo: 1. duben 2015; Přijato: 4. květen 2015; Zveřejněno: 1. červenec 2015