Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(9): 262-267 | DOI: 10.18832/kp2015024
Získání chráněného zeměpisného označení "České pivo" vedlo k nutnosti cíleného šlechtění odrůd ječmene s vlastnostmi odpovídajícími parametrům tohoto typu piva. V této studii jsme sledovali vliv odrůd a vliv lokality pěstování na hlavní ukazatele sladovnické jakosti s cílem identifikovat nejvhodnější selekční kritérium. Jako vhodné parametry se ukázaly relativní extrakt při 45 °C, obsah β-glukanů ve sladině a Kolbachovo číslo. Protože tyto parametry také výrazně ovlivňuje prostředí a reziduální vlivy, vyvinuli jsme klasifikační funkci s využitím diskriminační analýzy. Funkce úspěšně klasifikovala 94 % vzorků bez ohledu na lokalitu pěstování, mohla by se tudíž stát vhodným nástrojem pro výběr linií ječmene splňujících kvalitativní požadavky kladené na odrůdy doporučené pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo".
Vloženo: 16. květen 2015; Přijato: 27. červenec 2015; Zveřejněno: 1. září 2015