Kvasny Prum. 2015; 61(9): 262-267 | DOI: 10.18832/kp2015024

Klasifikace odrůd ječmene pro "České pivo" s využitím diskriminační analýzyRecenzovaný článek

Tibor SEDLÁČEK, Vratislav PSOTA
1 Výzkumné centrum SELTON, s. r. o., Stupice 24, 25084 Sibřina / SELTON Research Centre, Ltd., Stupice 24, 25084 Sibřina
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2 / Research Institute of Brewing and Malting, Plc., Lípová 15, 120 44 Praha 2 e-mail: sedlacek@selton.cz

Získání chráněného zeměpisného označení "České pivo" vedlo k nutnosti cíleného šlechtění odrůd ječmene s vlastnostmi odpovídajícími parametrům tohoto typu piva. V této studii jsme sledovali vliv odrůd a vliv lokality pěstování na hlavní ukazatele sladovnické jakosti s cílem identifikovat nejvhodnější selekční kritérium. Jako vhodné parametry se ukázaly relativní extrakt při 45 °C, obsah β-glukanů ve sladině a Kolbachovo číslo. Protože tyto parametry také výrazně ovlivňuje prostředí a reziduální vlivy, vyvinuli jsme klasifikační funkci s využitím diskriminační analýzy. Funkce úspěšně klasifikovala 94 % vzorků bez ohledu na lokalitu pěstování, mohla by se tudíž stát vhodným nástrojem pro výběr linií ječmene splňujících kvalitativní požadavky kladené na odrůdy doporučené pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo".

Klíčová slova: sladovnická kvalita, Chráněné zeměpisné označení "České pivo", diskriminační analýza

Vloženo: 16. květen 2015; Přijato: 27. červenec 2015; Zveřejněno: 1. září 2015 

Reference

  1. Baker, R. J., 1986: Selection Indices in Plant Breeding. Florida: CRC Press Boca Raton.
  2. Baker, R. J., Bendelow, V. M., Buchannon, K. W., 1968: Early Generation Inheritance of Malting Quality Characters in a Barley Cross. Crop Sci, 8: 446-448. DOI:10.2135/cropsci-1968.0011183X000800040015x Přejít k původnímu zdroji...
  3. Commission, 2008: Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs. Official Journal of the European Union Commission 16/14.
  4. Eagles, H. A., Bedgood, A. G., Panozzo, J. F., Martin, P. J., 1995: Cultivar and Environmental Effects on Malting Quality in Barley. Aust J Agric Res, 46: 831-844. DOI: 10.1071/AR9950831 Přejít k původnímu zdroji...
  5. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Content of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt Wort. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  6. Fisher, R. A., 1936: The use of multiple measurements in taxonomic problems. Ann. Eugen., 7, 179-188. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Foster, A. E., Peterson, G. A., Banasik O. J., 1967: Heritability of Factors Affecting Malting Quality of Barley. Crop Sci, 7: 611-613. DOI:10.2135/cropsci1967.0011183X000700060016x Přejít k původnímu zdroji...
  8. Gianinetti, A., Toffoli, F., Cavallero, A., Deloghu, G., Stanca, A. M., 2005: Improving discimination for malting quality in barley breeding programmes. Field Crops Research, 94: 189-200. DOI: 10.1016/j. fcr.2005.01.002 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Mahalanobis, P.C., 1936: On the Generalized Distance in Statistics. In: Proceedings National Institute of Science, India, Vol. 2, No. 1. (16 April 1936): 49-55.
  10. MEBAK, 2011: Raw materials: Barley; Adjuncts; Malt; Hops and Hop Products. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK), Freising-Weihenstephan, Germany. 341 p.
  11. Molina-Cano, J. L., Francesch, M., Perez-Vendrell, A. M., Ramo, T., Voltas, J., Brufau, J., 1997: Genetic and environmental variation in malting and feed quality barley. Journal of Cereal Science, 25: 37-47. DOI: 10.1006/jcrs.1996.0067 Přejít k původnímu zdroji...
  12. Psota, V., 2008: Historical and current varieties of spring barley, varieties suitable for "České pivo". Kvasny Prum., 54: 11-12. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Psota, V., Kosař, K.: 2002 Malting Quality Index. Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Psota, V., Hartmann, J., Sejkorová, Š., Loučková, T., Vejražka, K., 2009: 50 years of progress in quality of malting barley grown in the Czech Republic. J. Inst. Brew.116 (4): 80-86. DOI: 10.1002/j.2050-0416.2009.tb00382.x Přejít k původnímu zdroji...
  15. Rencher, A. C., Christensen, W. F. (2012): Methods of Multivariate Analysis, Third edition. Wiley, ISBN: 978-0-470-17896-6. DOI: 10.1002/9781118391686. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2009: Quality of barley grain from the testing sites of the Czech Republic, harvest 2008. Kvasny Prum., 55 (11/12): 320-325. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Schildbach, R., 1974: Rohproteingehalt der Gerste und Malzqualität. Monatsschrift für Brauerei, 74(10/11): 217-241.
  18. Swanston, J. S., Ellis, R. P., 2002: Genetics and Breeding of Malt Quality Attributes. In: Slafer G. A., Molina-Cano J. L., Savin R., Araus J. L., Romagosa I. (eds.) Barley Science, Recent Advances from Molecular Biology to Agronomy of Yield and Quality. Food Products Press: New York: 85-114.