Kvasny Prum. 2016; 62(2): 81-83 | DOI: 10.18832/kp2016013

Beer Brewing and Malting in the Royal Town of Nymburk in the Pre-White Mountain PeriodPeer-reviewed article

Michal PLAVEC
Národní technické muzeum, Kostelní 42, 170 78 Praha 7 / National Technical Museum, Kostelní 42, 170 78 Prague 7, Czech Republic
e-mail: michal.plavec@ntm.cz

The first mention of beer brewing in the royal town of Nymburk is to be found in a charter by King John of Luxembourg of 1327. The so-called one-mile law (mílové právo), which gave the town the monopoly of brewing beer in the region, was restricted only by the St Wenceslas Agreement of 1517. This, however, did not mean an end of hegemony, because the neighbourhood's aristocracy was not able to compete in beer brewing. The situation changed in 1548 after the town properties were confiscated; the brewers of the town of Nymburk had no longer grain from town's farmsteads at their disposal and were forced to buy wheat and barleycorn from neighbouring demesnes. The volume of production was decreasing up to the beginning of the Thirty Years' War, though not as abruptly as it would correspond to the situation at that time. It was so, because the neighbouring lordships were lacking the necessary production capacities. The potentials of lordship breweries - of the towns of Lysá and Poděbrady in particular - were gradually able to compete with the royal town of Nymburk. The latter town lost its privilege during the Thirty Years' War.

Die ersten Erwähnungen übers Brauwesen in der königlichen Stadt Nymburk sind in einem Dokument des Königs Jan Lucemburský (Johann von Luxemburg) aus dem Jahre 1327 enthaltenen. Das sogenannte Meile Recht, das der Stadt ein Monopol zur Bierherstellung ermöglichte, wurde durch "Václavská smlouva" (Wenzeslaus Abkommen) im Jahre 1517 begrenzt, aber das Ende der Hegemonie war es nicht, weil die Edelschaft in der Umgebung war nicht in der Lage, mit Biersieden der Stadt Nymburk zu konkurrieren. Im Jahre 1548 nach der Konfiskation des Stadteigentums hat sich die Situation geändert, weil die städtische Biersieder verloren die billige Quelle Korn aus den städtischen Feldern einzukaufen und mussten die Gerste aus der Umgebung einkaufen. Bis zum Anfang des 30-jährigen Krieges der Bierausstoß nahm ab, aber nicht so drastisch, wie es der damaligen Situation entsprach, weil die nachbarliche Nobelbrauereien wiesen die notwendige Produktionskapazität noch nicht auf. Stufenweise sind die Herstellungsmöglichkeiten der Edelschaftsbrauereien, insbesondere aus der Städten Lysá nad Labem und Poděbrady der Brauerei in Nymburk ausgeglichen. Während des 30-jährigen Krieges hat die Stadt Nymburk die privilegierte Position verloren.

Keywords: brewing, malting, Royal Town, Nymburk, Pre-white Mountain period

Received: November 2, 2015; Accepted: January 10, 2016; Published: February 25, 2016 

References

  1. Businská, H., Tichá, Z. (ed.), 1986: Bohuslav Balbín - Krásy a bohatství české země. Panorama, Praha, s. 146.
  2. Dolista, K., 1976: Předhusitský Nymburk a jeho nejstarší kniha městského soudu. Sborník archivních prací, 26: 148.
  3. Ďurčanský, M., Rataj, T., Votoupal, I. (ed.), 2012: Josef Merkl - Dějiny královského města Nymburka. Scriptorium, Nymburk. ISBN 978-80-87271-59-9.
  4. Ďurčanský, M., 2013: Česká města a jejich správa za třicetileté války. Zemský a lokální kontext. Nakladatelství Karolinum, Praha. ISBN 978-80-246-2255-2, s. 165.
  5. Francek, J., 2006: 24.10.1517. Svatováclavská smlouva. Urození versus neurození. Havran, Praha. ISBN 978-80-86515-67-2.
  6. Emler, J., Gebauer, J., Goll, J. (ed.), 1893: Fontes rerum Bohemicarum V. Praha, s. 595.
  7. Haas, A., 1961 (ed.): Codex iuris municipalis IV-3. Privilegia non regalium civitatum provincialium regni Bohemiae annorum 1501-1526. Československá akademie věd, Praha.
  8. Hellich, J., 1930: Dějiny pivovarů v městě Poděbradech. Věstník Hellichova muzea Poděbradska, 1 (1930): 45.
  9. Linka, J. (ed.), 2013: Václav Hájek z Libočan - Kronika česká. Academia, Praha. ISBN 978-80-200-2255-4.
  10. Motyková-Šneiderová, K., 1999: Sladovnické zařízení z 16. století objevené při archeologickém výzkumu v Nymburce. Vlastivědný zpravodaj Polabí, 33: 4-10.
  11. Motyková-Šneiderová, K., Šenberger, T., 2000: Sladovnické zařízení z 16. století objevené při archeologickém výzkumu v Nymburce. Zprávy památkové péče, 9 (60): 268-272.
  12. Palacký, F., 1872: Archiv český. Díl 6. Svazek 26. Praha.
  13. Plavec, M., 2002: Historie nymburského piva I. Od založení města do vzniku Institutu společnosti váreční roku 1741. VEGA-L - Nanebemletí, Nymburk. ISBN 978-80-903163-4-4 (VEGA-L)/ISBN 978-80-902237-0-2
  14. Plavec, M., 2010: Kapitoly z dějin královského města Nymburka. Od dob nejstarších do roku 2009. Svět křídel, Cheb. ISBN 978-80-86808-75-8.
  15. Sedláčková, H., Brožková, H., Stará, D., 1997: Renesanční sklo a další archeologické nálezy z Nymburka/Renaissance Glass and other Archeological Finds from Nymburk. VEGA-L, Nymburk. ISBN 978-80-85627-65-5.
  16. Šimák, J. V., 1918: F. Kulhánek - Dějiny královského města Nymburka. Český časopis historický, 24: 286.
  17. Šimák, J. V., 1919: K počátkům města Nymburka. Český časopis historický, 25: 146.
  18. Tonner, E. (ed.), 1893: Mistra Pavla Stránského ze Zapské Stránky poopravené i rozmnožené vypsání vší obce království Českého. Tiskem J. Otty, Praha, s. 57.