Kvasny Prum. 2016; 62(3): 90-93 | DOI: 10.18832/kp2016014

Vertikální refraktometr pro sledování průběhu kvašeníRecenzovaný článek

Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Adam BROŽ
Budějovický Budvar, n.p., Karolíny Světlé 4, 370 21 České Budějovice / Budějovický Budvar, n.p., Karolíny Světlé 4, CZ-370 21 České Budějovice
e-mail: petr.kosin@budvar.cz

Při měření refrakce kvasící mladiny se musí odstranit kvasnice filtrací a vzorek zbavit oxidu uhličitého, což prodlužuje dobu měření. Popisuje se měření refrakce s vertikálně uloženým hranolem bez nutnosti úpravy vzorku. K měření postačuje 50 ml vzorku, doba měření je 1 min, což umožňuje rychlé stanovení stupně prokvašení a řízení kvasného procesu. Jsou uvedeny výpočetní vzorce pro stanovení stupně prokvašení z refrakce a původní refrakce vzorku před kvašením.

Klíčová slova: hlavní kvašení, řízení procesu, refraktometr, vertikální hranol, stupeň prokvašení, eliminace zákalu a CO2

Vloženo: 10. září 2015; Přijato: 18. listopad 2015; Zveřejněno: 25. březen 2016 

Reference

  1. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství - teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, Praha. ISBN 978-80-7080-734-7.
  2. Košin, P., Šavel, J., Brož, A., Sigler, K., 2008: Control and Prediction of the Course of Brewery Fermentations by Gravimetric Analysis. Folia Microbiol., 53(5): 451-456. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Šavel, J., Košin, P., Brož, A., Sigler, K., 2009: Použití refraktometrie pro sledování průběhu kvašení. Kvasny Prum., 55: 94-99. Přejít k původnímu zdroji...