Kvasny Prum. 2016; 62(3): 94-98 | DOI: 10.18832/kp2016015

Kvalita zrna ozimého ječmene ze zkušebních stanovišť  České republiky, sklizeň 2014Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno / RIBM Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, 656 06 Brno / CISTA, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno
e-mail: sachambula@beerresearch.cz; psota@beerresearch.cz; olga.dvorackova@ukzuz.cz

Vzorky dvou sledovaných odrůd ozimého ječmene ze 13 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 46 1100-5. Podle normy byl stanoven přepad zrna na sítě 2,5 mm, příměsi celkem, příměsi sladařsky nevyužitelné, příměsi sladařsky částečně využitelné, zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou. Obsah dusíkatých látek byl v průměru 10,8 % a obsah škrobu 63,9 %. Zrno sklizené v roce 2014 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,6 %. Z hlediska kvality zrna ječmene byl rok 2014 velmi příznivý, nebyl problém s porostlostí, výskyt příměsí byl nejnižší za poslední tři roky a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými.

Klíčová slova: ozimý ječmen, odrůda, zrno, kvalita

Vloženo: 10. prosinec 2015; Přijato: 1. únor 2016; Zveřejněno: 25. březen 2016 

Reference

  1. Psota, V., Sachambula, L., Dvořáčková, O., 2009: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2009. Kvasny Prum. 55(6): 150-157. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Psota, V., Dvořáčková, O., Sachambula, L., Nečas, M., Musilová, M., 2015: Ječmen a slad. In Psota, V. ed. Ječmenářská ročenka 2015. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha. ISBN 978-80-86576-67-1.
  3. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  4. ČSN 46 1100-5, 2006: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  5. Tordenmalm, S., 2004: Sprout damage in barley. Journal of the American Society of Brewing Chemists. 62(1): 49-53. Přejít k původnímu zdroji...