Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2016; 62(3): 94-98 | DOI: 10.18832/kp2016015
Vzorky dvou sledovaných odrůd ozimého ječmene ze 13 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 46 1100-5. Podle normy byl stanoven přepad zrna na sítě 2,5 mm, příměsi celkem, příměsi sladařsky nevyužitelné, příměsi sladařsky částečně využitelné, zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou. Obsah dusíkatých látek byl v průměru 10,8 % a obsah škrobu 63,9 %. Zrno sklizené v roce 2014 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,6 %. Z hlediska kvality zrna ječmene byl rok 2014 velmi příznivý, nebyl problém s porostlostí, výskyt příměsí byl nejnižší za poslední tři roky a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými.
Vloženo: 10. prosinec 2015; Přijato: 1. únor 2016; Zveřejněno: 25. březen 2016