Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2016; 62(4): 128-134 | DOI: 10.18832/kp2016017
Pro předpověď náchylnosti piva ke gushingu lze využít měření nárůstu tlaku v hrdlovém prostoru po odpuštění tlaku z láhve a jejím opětovným uzavřením. Významným parametrem je počáteční hodnota nárůstu (kPa/min), nebo hodnota tlaku po 1 min od opětovného uzavření láhve tzv. PG1. Pivo s hodnotou PG1 > 50 kPa se považuje za náchylné k přepěňování, pivo s hodnotou nad 120 kPa silně vystřikuje, nebo přetéká z láhve. Piva dlouhodobě skladovaná v klidu i temnu při 20 ºC nevykazovala gushing ani po 11 měsících skladování, ale výskyt gushingu se zvyšoval s dobou třepání a skladování piva. Přídavkem zákalotvorných látek např. roztoků taninu a želatiny k sycené vodě nebo pivu se podařilo třepáním vyvolat přepěňování. Proto předpokládáme, že gushing může vznikat i ze sloučenin, přirozeně se vyskytujících pivu, jako jsou bílkoviny i třísloviny.
Vloženo: 15. prosinec 2015; Přijato: 29. leden 2016; Zveřejněno: 27. duben 2016