Kvasny Prum. 2016; 62(5): 157-160 | DOI: 10.18832/kp2016021

Analýza rostlinných silic využitelných pro fortifikaci potravinářských výrobkůRecenzovaný článek

Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Helena PLUHÁČKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno/ RIBM Plc, Malting Institute, Mostecká 7, 614 00 Brno, Czech Republic
2 MENDELU v Brně, Agronomická fakulta, Zemědělská 1, 613 00 Brno/ MENDELU Brno, Faculty of Agronomy, Zemědělská 1, 613 00 Brno e-mail: svoboda@beerresearch.cz

Levandule lékařská a máta peprná jsou aromatické byliny s léčivými i kořeninovými vlastnostmi. Mezi nejvýznamnější látky obsažené v těchto rostlinách patří silice. Množství a vlastnosti jednotlivých látek obsažených v silicích jsou rozhodující pro jejich využití v potravinářském průmyslu, kde jsou používány mimo jiné k aromatizaci potravin. Silice byly ze sušených květů levandule a sušených listů máty získány destilací vodní parou. Relativní zastoupení obsahových látek v izolovaných silicích bylo stanoveno metodou plynové chromatografie kombinované s hmotnostním detektorem. Byly porovnávány silice z rostlin z polní pokusné stanice Žabčice a z rostlin zakoupených v obchodní síti. Vzorky silice z levandule vypěstované na polní pokusné stanici v Žabčicích obsahovaly v největším množství linalool (56,2-66,6 %) a linalyl acetát (21,5-34,8 %), vzorky silice z levandule zakoupené v obchodní síti obsahovaly v největším množství linalool (24,4-31,0 %), kafr (25,8-28,1 %), eukalyptol (20,3-22,3 %) a linalyl acetát (11,6-16,9 %). Zastoupení jednotlivých obsahových složek ve všech vzorcích mátové silice bylo srovnatelné. V největším obsahu byl zastoupen menthon (34,3-53,8 %) a menthol (26,9-42,8 %).

Klíčová slova: levandule lékařská, máta peprná, silice, destilace vodní parou, GC/MS

Vloženo: 15. únor 2016; Přijato: 7. duben 2016; Zveřejněno: 26. květen 2016 

Reference

  1. Baser, K. H. C., Buchbauer, G., 2010: Handbook of essential oils: science, technology, and applications. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. 991 s. ISBN: 978-1-4200-6315-8.
  2. Carrasco, A., Tomas, V., Tudela, J., Miguel, M. G., 2016: Comparative study of GC-MS characterization, antioxidant activity and hyaluronidase inhibition of different species of Lavandulaand Thymus essential oils. Flavour Fragr. J., 31(1): 57-69. doi: 10.1002/ffj.3283. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Christaki, E., Bonos, E., Giannenas, I., Florou-Paneri, P., 2012: Aromatic Plants as a Source of Bioactive Compounds. Agriculture, 2(3):228-243. doi:10.3390/agriculture2030228. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Český lékopis, 1997 [online]. 1997: [cit. 2015-04-05]. Dostupné z: http://lekopis.cz/
  5. Djenane1, D., Yangüela, J., Roncalés, P., Aider, M., 2013: Use of essential oils as natural food preservatives: effect on the growth of salmonella enteritidis in liquid whole eggs stored under abuse refrigerated conditions. Journal of Food Research, 2(3): 65-78. doi: 10.5539/jfr.v2n3p65. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Hay, R. K. M., Waterman P. G., 1993: Volatile Oil Crops - thein biology, biochemistry and production. Longman Scientific & Technical, Harlow. ISBN: 0-582-00557-4.
  7. Jianu, C., Pop, G., Gruia, A. T., Horhat, F. G., 2013: Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils of lavender (Lavandula angustifolia) and lavandin (Lavandula x intermedia) grown in Western Romania. Int. J. Agric. Biol., 15(4): 772-776.
  8. Mlejová, V., Pavlíková, P., Dobiáš, P., Adam, M., Ventura, K., 2010: Aplikace vybraných mikroextrakčních technik při stanovení rostlinných silic. Chem. Listy, 104(3): 166-171.
  9. Rao, E. V. S. P., 2012: Aromatic plant species in agricultural production systems based on marginal soils. CAB Reviews, 7(023): 1-10. doi: 10.1079/PAVSNNR20127023. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Sgorbini, B., Cagliero, C., Boggia, L., Liberto, E., Reichenbach, S. E., Rubiolo, P., Cordero, C., Bicchi, C., 2015: Parallel dual secondary-column-dual detection comprehensive two-dimensional gas chromatography: a flexible and reliable analytical tool for essential oils quantitative profiling. Flavour Fragr. J., 30(5): 366-380. doi: 10.1002/ffj.3255. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Velíšek, J., 2002: Chemie potravin 2. Ossis,Tábor. 320 s. ISBN: 80-86659-01-1.