Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2017; 63(2): 57-63 | DOI: 10.18832/kp201708
Metoda škrobové gelové elektroforézy byla použita k hodnocení alelické variability hordeinů českých odrůd jarního ječmene. Soubor zahrnoval 70 krajových, starých a moderních odrůd, u nichž bylo detekováno celkem 34 hordeinových alel. Identifikované alely tvořily celkem 43 elektroforetických profilů. Alelická hordeinová variabilita kompletního souboru vyjádřená indexem genetické variability (H) byla 0,941. Genetický index variability moderních odrůd ječmene byl 0,946. Krajové odrůdy a staré odrůdy se vyznačovaly v průměru nižší variabilitou (H=0,870). Naopak krajové a staré odrůdy byly charakterizovány prokazatelně vyšším vnitroodrůdovým polymorfismem než moderní odrůdy.
Vloženo: 6. leden 2017; Přijato: 21. únor 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017