Kvasny Prum. 2017; 63(2): 57-63 | DOI: 10.18832/kp201708

Hodnocení variability hordeinů českých odrůd jarního ječmeneRecenzovaný článek

Jana BRADOVÁ, Vratislav PSOTA
1 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507/73, 161 06 Praha 6 - Ruzyně
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Mostecká 7, 614 00 Brno

Metoda škrobové gelové elektroforézy byla použita k hodnocení alelické variability hordeinů českých odrůd jarního ječmene. Soubor zahrnoval 70 krajových, starých a moderních odrůd, u nichž bylo detekováno celkem 34 hordeinových alel. Identifikované alely tvořily celkem 43 elektroforetických profilů. Alelická hordeinová variabilita kompletního souboru vyjádřená indexem genetické variability (H) byla 0,941. Genetický index variability moderních odrůd ječmene byl 0,946. Krajové odrůdy a staré odrůdy se vyznačovaly v průměru nižší variabilitou (H=0,870). Naopak krajové a staré odrůdy byly charakterizovány prokazatelně vyšším vnitroodrůdovým polymorfismem než moderní odrůdy.

Klíčová slova: jarní ječmen, hordein, genetická variabilita, šlechtění

Vloženo: 6. leden 2017; Přijato: 21. únor 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017 

Reference

  1. Baloch, A. W., Ali, M., Baloch, A. M., Mangan, B., Song, W., 2014: Genetic diversity and structure analysis based on hordein protein Polymorphism in barley landrace populations from Jordan. Pak. J. Bot., 46(4): 1397-1402.
  2. Bleidere, M., Grunte, I., 2009: Hordein Diversity in Spring Barley Genotypes Related to Crude Protein Content. LLU Raksti, 22 (317): 89-99.
  3. von Bothmer, R., van Hintum, T., Knüpffer, H., Sato, K., 2003: Diversity in Barley (Hordeum vulgare). Elsevier, Amsterdam. ISBN 9780444505859
  4. Bradová, J., Sýkorová, S., 2006: Optimalisation of methods of protein electrophoresis for barley variety identification (Hordeum vulgare L.), Crop Research Institute, Prague (in Czech). ISBN 80-86555-97-6
  5. Bradová, J., Sýkorová, S., Šašek, A., Černý, J., 2001: Identification of common barley varieties by parallel electrophoresis of hordeins and esterases. Rostl. Výroba, 47 (4): 167-173.
  6. Černý, J., Šašek, A., Langer, I., Bradová, J., Pařízek, P., Vejl, P., Vopršal, J., 1999: Markering of some barley traits by means of hordein signalgenes. Sci. Agric. Bohem., 30 (3): 185-207.
  7. Dimova, D., Mihova, G., Vulcheva, D., Vulchev, D., Ivanova, I., 2010: Using Polymorphism Of Grain Storage Proteins For Identification Of Feed Barley Varieties. Bulg. J. Agric. Sci., 16 (4): 436-442.
  8. Dotlačil, L., Hermuth, J., Stehno, Z., 2011: Uchování a využívání genetických zdrojů rostlin a agro-biodiversity v kontextu klimatických změn. Vědecká příloha časopisu Úroda: Příspěvky z konference ve dnech 20. - 21. 10. 2011 v Lednici pořádané Českou vědeckou zahradnickou společností a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.
  9. Echart-Almeida, C., Cavalli-Molina, S., 2000: Hordein variation in Brazilian barley varieties (Hordeum vulgare L.) and wild barley (H. euclaston Steud. and H. stenostachys Godr.). Genet. Mol. Biol., 23(2): 425-433. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Fernández, M. E., Figueiras, A. M., Benito, C., 2002: The use of ISSR and RAPD markers for detecting DNA polymorphism,genotype identification and genetic diversity among barley cultivars with known origin. Theor. Appl. Genet., 104 (5): 845-851, DOI 10.1007/s00122-001-0848-2 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Lyalina, E. V., Boldyrev, S.V., Pomortsev, A. A., 2016: Current state of the genetic polymorphism in spring barley (Hordeum vulgare L.) from Russia assessed by the alleles of hordein-coding loci. Russ. J. Genet., 52 (6): 565-577. doi:10.1134/S1022795416060077 Přejít k původnímu zdroji...
  12. Mlčochová, L., Psota, V., 2008: Molekulární analýza a sladovnická jakost odrůd jarního ječmene (Hordeum vulgare L.) Valtický a Diamant. Kvasny Prum., 54 (1): 6-13. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Nei, M., 1973: Analysis of gene diversity in subdivided populations. Proc. Nat. Acad. Sci., 70: 3321-3323. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Ovesná, J., Kučera, L., Poláková, K., Vaculová, K., Milotová, J., 2004: Assessment of Diversity of Czech Barley Cultivars as Revealed by PCR Markers, SSR, AFLP and DNA Assays. 9-th International Barley Genetics Symposium, Brno: Agricultural Research Institute Kromeriz, p. 39-48. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Parzies, H. K., Spoor, W., Ennos, R. A., 2000: Genetic diversity of barley landrace accessions (Hordeum vulgare ssp. vulgare) conserved for different lengths of time in ex situ gene banks. Heredity, 84 (4): 476-486; doi:10.1046/j.1365-2540.2000.00705.x Přejít k původnímu zdroji...
  16. Pomortsev, A. A., Kalabushkin, B. A., Lyalina, E. V., 2001: Distribution of the Allelic Variants of Three Hordein-Coding Loci of Spring Barley in Russia. Russ. J. Genet., 37 (11): 1279-1285. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Pomortsev A. A., Lyalina E. V., 2007: Polymorphism of the cultivated barley (Hordeum vulgare L.) of South Arabia at hordein-coding loci. Russ. J. Genet., 43(5): 660-667. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Pomortsev, A. A., Martynov, S. P., Lyalina, E. V., 2012: Polymorphism of HordeinCoding Loci in Barley (Hordeum vulgare L.) Populations from the Countries of Eastern Asia (China, Nepal, Pakistan, India) Russ. J. Genet., 48(8): 792-807. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Psota, V., Bradová, J., 2009: Historical varieties of spring barley (Hordeum vulgare L.) and their use as genetic resources of malting quality. Agriculture (Polnohospodárstvo), 55 (1): 1-13.
  20. Psota, V., Hartmann, J., Sejkorová, Š., Loučková, T., Vejražka, K., 2009: 50 Years of Progress in Quality of Malting Barley Grown in the Czech Republic. J. Inst. Brew., 115 (4): 279-291. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Radovic, D., Vapa, L., 1996: Hordein composition of Yugoslav barley cultivars. Cereal Res. Commun., 24(3): 331-337.
  22. Šašek, A., Černý, J., Necvetajev, V. P., Bradová, J., 1990: A catalogue of electroforetic hordein spectra of Czechoslovak certified spring barley varieties. Sci. Agric. Bohemoslov., 22 (1): 1-10.
  23. Tomka, M., Chňapek, M., Gálová, Z., Urminská, D., 2015: The differences between the old and new barley varieties on the basis of hordein polymorphism with respect to qualitative parameters. J. Microbiol. Biotech. Food Sci., 4 (special issue 2): 108-110. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Vyhnánek, T., Bednář, J., Helánová, S., Nedomová, L., Milotová, J., 2003: Use of Prolamin Polymorphism to Describe Genetic Variation in a Collection of Barley Genetic Resources. Czech J. Genet. Plant Breed., 39 (2): 45-50. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Yin, Y. Q., Ma, D. Q., Ding, Y., 2003: Analysis of genetic diversity of hordein in wild close relative of barley from Tibet. Theor. Appl. Genet., 107 (5): 837-842. Přejít k původnímu zdroji...