Kvasny Prum. 2017; 63(2): 70-80 | DOI: 10.18832/kp201710

História a progres šľachtenia jačmeňa v SládkovičoveRecenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Tomáš KRAJČOVIČ, Klára KRIŽANOVÁ, Lenka SACHAMBULA
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno, Česká republika
2 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov (FBP), Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra, Slovenská republika
3 HORDEUM, s.r.o., Nový Dvor 1052, 925 21 Sládkovičovo, Slovenská republika

Štúdia sumarizuje výsledky agronomických a sladovníckych vlastností sladovníckych odrôd jačmeňa jarného, vyšľachtených na Šľachtiteľskej stanici Sládkovičovo v rokoch 1938-2010. Šľachtiteľský progres sa odrazil v medziročnom zvýšení výnosu zrna o 0,024 t/ha, hmotnosti tisícich zŕn o 0,07 g, podielu predného zrna o 0,14 percentuálneho bodu (p. b.), ďalej došlo medziročne k zníženiu výšky rastlín o 0,18 cm a obsahu dusíkatých látok o 0,03 p. b. Medziročne došlo k zvýšeniu obsahu extraktu o 0,055 p. b., stupňa prekvasenia o 0,07 p. b., Kolbachovho čísla o 0,11 p. b. a relatívneho extraktu o 0,09 p. b. Medziročne došlo k poklesu obsahu β-glukánov v sladine o 5,4 mg/l a vzostupu hodnoty friability o 0,3 p. b. Farba sladiny a farba sladiny po povarení medziročne vzrástla o 0,008 j. EBC a o 0,014 j. EBC.

Klíčová slova: barley, variety, breeding progress, malting quality, yield components, Sládkovičovo, Diószeg

Vloženo: 28. listopad 2016; Přijato: 10. únor 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017 

Reference

  1. Dreiseitl, A., Križanová, K., 2012: Powdery mildew resistance genes in spring barley cultivars registered in Slovakia from 2000-2010. Cereal Res. Commun., 40(4): 494-501. DOI: 10.1556/CRC.40.2012.008. Přejít k původnímu zdroji...
  2. EBC Analysis committee, 2010: Analytica-EBC. Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  3. Grabner, E., 1913: Die Entwicklung und der heutige Stand der Pflanzenzüchtung in Ungarn. Zschr. f. Pflanzenz., 1(2): 187-222.
  4. Haraj, C., 1968: Príspevok do seriálu "Poľnohospodársky a potravinársky výskum". Ústredie poľnohospodárskeho a potravinárskeho výskumu, Bratislava.
  5. Haruštiak, M., 1962: K 50-ročnej činnosti Šľachtiteľskej stanice Sládkovičovo. In 50 rokov Šľachtiteľskej stanice v Sládkovičove. Odbor SNR pre pôdohospodárstvo v Pôdohospodárskom vydavateľstve, Bratislava, 44 s.
  6. Hallon, Ľ., Pekarovič, J., Pokreis, H., Talamon, L., Vadkerty, K., Varga Á., 2009: Barón Karl Kuffner de Dioszegh a diószegský cukrovar., 19 s., ISBN 978-80-970205-1-4.
  7. Jamárik, J., 1962: Počiatky šľachtenia rastlín na Slovensku. In 50 rokov Šľachtiteľskej stanice v Sládkovičove. Odbor SNR pre pôdohospodárstvo v Pôdohospodárskom vydavateľstve, Bratislava, 44 s.
  8. Jamárik, J., 1970: Vývoj šľachtenia rastlín od roku 1870 do roku 1948. In: Klinovský, M. (ed.): 100 rokov šľachtenia rastlín na Slovensku. Slovosivo - Príroda, Bratislava: 9-47.
  9. Križanová, K., Psota, V., Sleziak, Ľ., Žofajová, A., Gubiš, J., 2010: Šľachtenie jačmeňa jarného na sladovnícku kvalitu. Potravinarstvo, 4(2): 39-44. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Lekeš, J., 1964: Šlechtění jarního ječmene v ČSSR. Vědecké práce VÚO, Kroměříž.
  11. Lekeš, J., 1997: Šlechtění obilovin na území Československa. Brázda, Praha, 280 s. ISBN 80-209-0271-6.
  12. Lekeš, J., Benada, J., Bruckner, F., Kopecký, M., Minařík, F., Přikryl, K., Voňka, Z., Zeniščeva, L., 1985: Ječmen. Státní zemědělské nakladatelství, Praha, 312 s.
  13. MEBAK, 2011: Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK). Freising-Weihenstephan, Germany, 2011, 341 s.
  14. Psota, V., Kosař, K., 2005: Collection of malting barley varieties in the Czech Republic in 2005. Monatsschrift für Brauwissenschaft, 58 (9/10): 72-74.
  15. Psota, V., Svorad, M., 2008: Barley varieties registered in the Slovak Republic in 2008. Kvasny Prum., 54: 264-268. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Psota, V., Sachambula, L., Svorad, M., 2009: Barley varieties registered in the Slovak Republic in 2009. Kvasny Prum., 55: 326-330. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Psota, V., Sachambula, L., Svorad, M., 2010: Barley varieties registered in the Slovak Republic in 2010. Kvasny Prum., 56: 367-372. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Sobotka, M., Antonov, A., Grodecký, V., Hájek, D., Jelínková-Paroulková, D., Karaman, L., Schmidt, J., Stuchlík, M., 1958: Atlas obilnin československých povolených a rayonovaných odrůd. SZN, Praha, 280 s.