Kvasny Prum. 2017; 63(3): 110-117 | DOI: 10.18832/kp201712

Odrůdy ječmene registrované v České republice po sklizni 2016Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA, Milan NEČAS, Markéta MUSILOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno / Research Institute of Brewing and Malting Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno / CISTA, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

V České republice byly po sklizni 2016 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene: Soulmate, Remark, Pop, Leenke a LG Monus, přičemž odrůda LG Monus splnila požadavky uvedené v žádosti o chráněné zeměpisné označení "České pivo". Nejvyšší obsah extraktu ve sladu vykazovaly odrůdy Soulmate (84,1 %) a Leenke (83,6 %). Odrůdy Soulmate, Remark, Pop a Leenke vykazovaly nadprůměrnou až optimální úroveň proteolytického, amylolytického a cytolytického rozluštění. Dále byly registrovány nesladovnické odrůdy jarního ječmene Ovation a Forman.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita

Vloženo: 26. únor 2017; Přijato: 13. duben 2017; Zveřejněno: 15. červen 2017 

Reference

  1. Baxter, E. D., O'Farrell, D. D., 1983: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89: 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Briggs, D. E., 1997: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London, pp 622-624.
  3. Commission, 2008: Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs. Official Journal of the European Union C 16-22.
  4. Dvořáčková, O., 2012: Metodika zkoušek užitné hodnoty ječmene.
  5. ÚKZÚZ 2009, Ječmenářská ročenka 2012, VÚPS, Praha.
  6. EBC Analysis committee, 2010: Analytica-EBC. Barley: 3.2 Moisture content of barley, 3.3.2 Total nitrogen of barley: Dumas combustion method, Malt: 4.2 Moisture content of malt, 4.3.2 Total nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.5.1 Extract of malt: Congress mash, Soluble nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.10 Free amino nitrogen of malt by spectrophotometry, 4.11 Fermentability, final attenuation of laboratory wort from malt, 4.12 Diastatic power of malt, 4.15 Fraibility, glassy corns and unmodified grains of malt by friabilimeter, 4.16.2 High molecular weight β-glucan content of malt: Fluorimetric method, Wort: EBC 8.7 Fermentable Carbohydrates in Wort, Beer: 9.11 Total polyphenols in beer by spectrophotometry, 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  7. European Commission, 2014: Common catalogue of varieties of agricultural plant species. Fifth supplement to the 32nd complete edition. 2014/C 161/01.
  8. MEBAK, 2011: Raw materials: Barley; Adjuncts; Malt; Hops and Hop Products. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK), Freising-Weihenstephan, Germany. 2011. 341 p.
  9. Psota,V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index, Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...